Skip to main content

Νέα Αγορά και Αγορά Μοδιάνο, επενδυτική πρόκληση στην καρδιά της πόλης

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης πιστεύουν στην αξιοποίηση των δύο διπλανών κεντρικών αγορών.

Η απόφαση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση της Αγοράς Μοδιάνο, "τραβάει από το μανίκι" την παρακείμενη Νέα Αγορά και το αντίστροφο, καθώς η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση της δεύτερης αλλά, το κυριότερο, να θεωρεί δυνατή την προσέλκυση επενδυτών και για τα δύο αυτά κτηριακά σύνολα στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, τα σχέδια της Ι.Κ.Θ. είναι η αξιοποίηση της Νέας Αγοράς, δηλαδή του κτίσματος που βρίσκεται ακριβώς δίπλα και προς το ανατολικό τμήμα της Αγοράς Μοδιάνο, μίας αγοράς που επίσης διαθέτει στοές οι οποίες συνδέουν εσωτερικά τις οδούς Ερμού και Βασ. Ηρακλείου.

Η Κοινότητα, που είναι η ιδιοκτήτρια του βορείου τμήματος της Νέας Αγοράς και διαθέτει κυρίαρχο ποσοστό στο όλο, έχει μελετήσει την αποκατάσταση και την αξιοποίησή του κατά τρόπο τέτοιο ώστε σε αυτό να αναπτύσσονται και πάλι καταστήματα εμπορικά, αλλά και ένα κεντρικό πολυώροφο κτίσμα στο οποίο θα φιλοξενούνται και άλλες χρήσεις.

Το σχέδιο απαιτεί σημαντική επένδυση που εκτιμάται ότι μπορεί να βρεθεί με τη βελτίωση της οικονομικής συγκυρίας. Ωστόσο η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος συνδέεται και με την αξιοποίηση της διπλανής Αγοράς Μοδιάνο για την οποία ο κ. Σαλτιέλ θεωρεί ότι επίσης μπορεί να βρεθεί επενδυτής.

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης εξέταζε την απόκτηση του ποσοστού του Δημοσίου, δηλαδή του 43,35% που θα επιδιώξει να πωλήσει το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου, να δημιουργηθεί μία αναβαθμισμένη δημοτική αγορά τροφίμων μετά από συνεννόηση και με τους υπόλοιπου ιδιοκτήτες που είναι 61 τον αριθμό. Η προσέλκυση επενδυτών για αυτά τα δύο, διπλανά, εμπορικά συγκροτήματα συζητήθηκε σε συνάντηση των κυρίων Πιτσιόρλα και Σαλτιέλ, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά στη Νέα Αγορά, τα πράγματα μπορούν να επισπευσθούν από την Ισραηλιτική Κοινότητα που κατέχει το πάνω μέρος της, κίνηση που πιστεύεται ότι θα κάνει και τους μικρότερους ιδιοκτήτες του νοτίου τμήματος να συστρατευθούν με το όλο εγχείρημα.

Εάν από κάπου αρχίσει να ξετυλίγεται το νήμα της αξιοποίησης, θεωρείται βέβαιο ότι στο χορό θα μπούνε και οι 61 ιδιοκτήτες του 56,37% της Αγοράς Μοδιάνο, οι οποίοι είναι υπέρ μίας πρότασης εξαγοράς, αλλά στο παρελθόν, όταν είχαν γίνει τέτοιες συζητήσεις, δεν είχαν συμφωνήσει στο τίμημα.

Το ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο του σχεδίου αξιοποίησης των ακινήτων του δημοσίου, έχει δηλώσει ετοιμότητα για να προχωρήσει στην πώληση του ποσοστού του, δηλαδή του 43,35%. Ωστόσο, η αξιοποίηση της Αγοράς σκοντάφτει στο ότι πρόκειται για εξ' αδιαιτέρου ιδιοκτησία, με 61 ιδιοκτήτες + 1 το Ελληνικό Δημόσιο.

Αλλά η αρνητική συγκυρία για την οικονομία, ίσως τελικώς αποδειχθεί θετική για να βγεί η Αγορά από το τέλμα και την απαξίωση αφού οι ιδιοκτήτες της Μοδιάνο έχουν μόνο απώλειες εσόδων και ζημίες καθώς τα περισσότερα από τα καταστήματα είναι ξενοίκιαστα, ενώ και σε όσα νοικιάζονται υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην είσπραξη των μισθωμάτων ενώ οι ενοικιαστές δεν πληρώνουν και για τις κοινόχρηστες δαπάνες.

στοά της Αγοράς Μοδιάνο

Να σημειωθεί ότι ο επενδυτής που πιθανώς ενδιαφερθεί, θα είναι αναγκασμένος να σεβαστεί το ότι η Αγορά Μοδιάνο, τόσο ως προς το κτίριο, όσο και ως προς τη χρήση, έχει κριθεί διατηρητέα. Συνεπώς, οι φόβοι που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί, ότι δηλαδή θα αλλάξει ο παραδοσιακός της χαρακτήρας επειδή, θα μεταλλαχθεί σε ένα μεγάλο και απρόσωπο εμπορικό κέντρο, δεν ευσταθούν. Άλλωστε όποιος θελήσει να επενδύσει στη Μοδιάνο, θα θέλει να διατηρήσει τον ιστορικό της χαρακτήρα γιατί αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο περιουσιακό της στοιχείο.

Η Μοδιάνο, που υποβαθμίζεται ημέρα την ημέρα, με τις στοές της σχεδόν άδειες από εμπορικά, στην πραγματικότητα ζητάει πιεστικά μια σωστική παρέμβαση που θα την αναστήσει, δίνοντάς της ξανά ζωή και στη πόλη χρώμα, δίπλα ακριβώς στη Νέα Αγορά που και αυτή περιμένει το ενδιαφέρον ενός επενδυτή με όραμα.