Skip to main content

Νέα Αριστερά: Να μας εξηγήσει η κυβέρνηση γιατί το νέο καναντέρ κοστίζει όσο ένα F16

Αιχμές από τη βουλευτή Πέτη Πέρκα για τους όρους στο σχέδιο σύμβασης που έχουν να κάνουν με την προμήθεια των νέων πυροσβεστικών αεροσκαφών

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα αναφορικά με τους όρους στο σχέδιο σύμβασης για την προμήθεια των νέων αεροσκαφών καναντέρ που καλείται να εγκρίνει η Βουλή.

«Μας καλείτε να εγκρίνουμε ένα σχέδιο σύμβασης, το οποίο έχει πολλούς απόρρητους όρους, για τους οποίους δεν έχουμε γνώση. Εύλογα προκαλούνται ερωτηματικά γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τη διαδικασία έγκρισης σχεδίου και όχι της τελικής σύμβασης. Μας είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και ο Υπουργός ότι έχει ξανασυμβεί αντίστοιχη περίπτωση. Η Έγκριση του σχεδίου σύμβασης για την αγορά των Rafale τον  Ιανουαρίου 2021. Αυτό όμως δεν είναι επαρκής απάντηση», σημείωσε η βουλευτής.

Στον Καναδά τις επόμενες ημέρες ο Μητσοτάκης - Ολοκληρώνεται η συμφωνία για τα επτά νέα Canadair

Στη συνέχεια, παρατήρησε: «Υπάρχει κάποια εγγύηση για την παράδοση των αεροσκαφών; Θα εξαρτηθεί από τις παραγγελίες των άλλων κρατών μελών; Υπάρχει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα παράδοσης; Μας είπατε ότι ξέρουμε  delivery schedule  και πώς θα αρχίσουν οι παραδόσεις με την πάροδο της παραγωγής. Και ότι αν κάτι καθυστερήσει τότε βεβαίως υπάρχουν και οι ποινικές ρήτρες, οι οποίες που ακριβώς περιγράφονται; Εξάλλου η παράδοση των Καναντέρ προβλέπεται από το 2027, εάν βεβαίως υπάρξει ενδιαφέρον από άλλα κράτη μέλη και ξεκινήσει η γραμμή παραγωγής της καναδικής  εταιρίας».

Μάλιστα επισήμανε ότι «στο σχέδιο της σύμβασης δεν αναφέρεται τίποτα για τον προϋπολογισμό. Η έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρει περίπου 361 εκ. ευρώ. Θα πρέπει να μας αποσαφηνίσετε το ακριβές ποσό. Επίσης, θα πρέπει να μας εξηγήσετε γιατί ένα Canadair κοστίζει περίπου όσο ένα F16».

Η Γραμματέας της ΚΟ της Νέας Αριστεράς σημείωσε ότι καλούνται να εγκρίνουν το σχέδιο μιας λεόντιας σύμβασης υπέρ καναδέζικων συμφερόντων. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν το αρμόδιο όργανο, το πυροσβεστικό σώμα είχε συμμετοχή στον σχεδιασμό και στις διαπραγματεύσεις. Τα χρήματα του ελληνικού λαού πρέπει να αξιοποιούνται και να υπάρχει λογοδοσία για τις δαπάνες».

Αφού αναφέρθηκε στους προβληματισμούς των μηχανικών της πυροσβεστικής, κατά την ακρόαση των φορέων, η κ. Πέρκα υπογράμμισε ότι η προμήθεια των αεροσκαφών πυρόσβεσης είναι αναγκαία μεν, πρέπει όμως να υπάρξει ανάλογη ενίσχυση και σε χερσαία μέσα, αλλά και σε προσωπικό, στην πυροσβεστική και στα δασαρχεία.

«Ο Υπουργός και ο Υφυπουργός μίλησαν για προσλήψεις, η αλήθεια είναι όμως ότι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει. Κι αυτό, ενώ τον προηγούμενο χρόνο σημειώθηκε ρεκόρ καμένων εκτάσεων, συντελέστηκε μια ανυπολόγιστη καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, που σημαδεύτηκε από την απώλεια ανθρώπινων ζωών, καταστροφή κτιρίων, οικονομικών δραστηριοτήτων  κτλ. Αναφέρομαι στις πυρκαγιές του Έβρου, στην Αλεξανδρούπολη, στην Δαδιά, στην Ρόδο, στην Αττική, στην Εύβοια, στην Μαγνησία», τόνισε μεταξύ άλλων η βουλευτής.