Skip to main content

Νέα έκκληση από τον Αιγύπτιο πρόεδρο για εκεχειρία και προστασία των αμάχων στη Γάζα

Διαδοχικές συναντήσεις του αλ Σίσι με τον επικεφαλής της CIA και τον ΥΠΕΞ του Κατάρ

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ζήτησε σήμερα (13/2) να καταβληθούν πιο εντατικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας και την προστασία των αμάχων στην σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Λωρίδα της Γάζας. Ο αιγύπτιος πρόεδρος απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς αυτήν την κατεύθυνση σε διαδοχικές συναντήσεις του με τον επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Ουίλιαμ Μπερνς και με τον πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι.

Ο διευθυντής της CIA αναγνώρισε τις «αδιάκοπες προσπάθειες» της Αιγύπτου με στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να διατηρήσουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, σύμφωνα με την ενημέρωση από την αιγυπτιακή προεδρία.

Στη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Αιγύπτου και του πρωθυπουργού του Κατάρ εκφράστηκε ανησυχία για τον «κίνδυνο κλιμάκωσης των (στρατιωτικών) επιχειρήσεων» στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προειδοποιώντας για επιδείνωση της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Στο Κάιρο ξεκίνησε σήμερα ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ αξιωματούχων από την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ, το Κατάρ και το Ισραήλ με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί ενός σχεδίου που προβλέπει παύση εχθροπραξιών και απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων.

Χθες Δευτέρα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι «μόνο η διατήρηση της στρατιωτικής πίεσης» μέχρι την ολοκληρωτική επικράτηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απελευθέρωση περισσότερων ομήρων. Από την πλευρά του ο Μπένι Γκαντς, πρώην υπουργός Άμυνας που εντάχθηκε στο πολεμικό συμβούλιο του Νετανιάχου, κατέστησε σαφές πως «μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στη Ράφα» πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου.