Skip to main content

Νέα έκτακτα μέτρα για τη λίρα ανακοίνωσε η Άγκυρα

Εκτίναξη της ζήτησης για δολάρια πριν τις δημοτικές εκλογές, βουτιά της λίρας 2,8% έναντι του αμερικανικού νομίσματος

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε νέα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών μέσω πιστωτικών καρτών και της ζήτησης για ξένα -σκληρά- νομίσματα ενόψει των τοπικών εκλογών στο τέλος του μήνα, μεταδίδει το Bloomberg.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε σε αύξηση του μέγιστου μηνιαίου επιτοκίου για προκαταβολή μετρητών από πιστωτικές κάρτες και λογαριασμούς υπερανάληψης, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Επίσης, με χωριστή της απόφαση, η κεντρική τράπεζα αύξησε τους μηνιαίους στόχους για τα επίπεδα των καταθέσεων σε τουρκικές λίρες επί του συνόλου των καταθέσεων που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες, όπως ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Οπως αναφέρει το πρακτορείο, τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται ξανά μεγάλη αστάθεια στη λίρα, ενόψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που θα γίνουν σε 15 μέρες, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εκτιμούν ότι η υψηλή ζήτηση για το δολάριο έχει προσωρινό χαρακτήρα, εκτιμώντας ότι θα υποχωρήσει μετά τις εκλογές. Η τουρκική λίρα καταγράφει τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg, με απώλειες 2,8% έναντι του δολαρίου.

Σημαντική είναι επίσης η πίεση που αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια καθώς ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο επιταχύνθηκε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός, που τρέχει αυτή τη στιγμή με ποσοστά κοντά στο 70%, θα κορυφωθεί πάνω από το 70% τους επόμενους μήνες και θα  επιβραδυνθεί στο 36% ως το τέλος του έτους.

Μετά τις ανακοινώσεις περί ολοκλήρωσης ενός κύκλου νομισματικής σύσφιξης διάρκειας 8 μηνών που οδήγησε τα επιτόκια στο 45%, η κεντρική τράπεζα επιλέγει πλέον να χρησιμοποιήσει εναλλακτικούς τρόπους σύσφιξης για να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, εισάγοντας νέους κανόνες τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

Η προσέγγιση αυτή βρίσκεται στο στόχαστρο οικονομολόγων και τραπεζιτών που παρομοιάζουν τις μεθόδους αυτές με εκείνες προ των τελευταίων εκλογών, όταν η Τουρκία ακολουθούσε ανορθόδοξη νομισματική πολιτική. Η νέα ομάδα αξιωματούχων που διορίστηκαν στην ηγεσία της κεντρικής τράπεζας μετά τις εκλογές του περασμένου Μαϊου, είχαν υποσχεθεί ότι θα απλοποιήσουν τα μέτρα που εφάρμοσαν οι προκάτοχοί τους, με το επιχείρημα ότι έχουν διαταράξει τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.