Skip to main content

Νέα, επώδυνα μέτρα με εντολή του ΔΝΤ αναμένουν οι επιχειρηματίες

Την ανάγκη λήψης αναπτυξιακών μέτρων επισημαίνουν οι επιχειρηματίες Πέτρος Παπαδάκης της Μεβγάλ, Αντώνης Αδαμόπουλος της Shelman και Alfa Wood, Δημήτρης Λακασάς της Olympia Electronics και Νίκος Παπαγ
Η ανάγκη λήψης άμεσα αναπτυξιακών μέτρων αποτελεί κοινή πεποίθηση του επιχειρηματικού  κόσμου της Βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με τις απόψεις που διατύπωσαν στη Voria.gr  ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Shelman Hellas και Alfa Wood, κ. Αντώνης Αδαμόπουλος, o πρόεδρος της Μεβγάλ, κ. Πέτρος Παπαδάκης, ο διευθυντής  στρατηγικού σχεδιασμού και μάρκετινγκ της Olympia Electronics, κ. Δημήτρης Λακασάς και ο πρόεδρος του Possidi Holidays, κ. Νίκος Παπαγιάννης.

Οι επιχειρηματίες διατηρούν επιφυλάξεις για την ειλικρίνεια των στοιχείων που παρουσίασε η κυβέρνηση, θεωρούν ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμη χειρότερη και ορισμένοι φοβούνται ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα ληφθούν και νέα μέτρα κατόπιν εντολής του ΔΝΤ. Δυσοίωνες οι προβλέψεις τους για λουκέτα εταιριών και ανεργία, αλλά θεωρούν ότι η εξωστρέφεια αποτελεί το κλειδί διεξόδου από την κρίση τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την ελληνική οικονομία. Για το ΔΝΤ εκτιμούν ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να τιθασευθεί ο δημόσιος τομέας.

Αναλυτικά οι θέσεις του επιχειρηματικού κόσμου είναι οι εξής:

Aντώνης Αδαμόπουλος: Συμπαράσταση στην προσπάθεια για ανάκαμψη

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Shelman Hellas και της Alfa Wood, κ. Αντώνης Αδαμόπουλος, υποστηρίζει ότι οι έχοντες πρέπει να συμπαρασταθούν στην όλη προσπάθεια για την ανάκαμψη της  ελληνικής οικονομίας και έτσι θα υποστούν και την τρίτη έκτακτη εισφορά.

Εκτιμά ότι για μια καλά οργανωμένη επιχείρηση η κρίση θα ξεπεραστεί. Επιπλέον πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να γίνουν εξωστρεφείς και να στραφούν σε νέες αγορές, όπως στο Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Τουρκία, την Ινδία και την Κίνα, δεδομένου ότι η Ευρώπη «μας θεωρεί απατεώνες, μας έχει σε κλοιό συρρίκνωσης». Εκτιμά  ότι το μέλλον για τις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία είναι οι εξαγωγές.
 
Για τα μέτρα που επιβλήθηκαν με αφορμή την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΔΝΤ και ΕΕ, πιστεύει ότι αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου, αποτελούν τον προπομπό και μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους θα επιβληθούν και άλλα.
 
Το ΔΝΤ πιστεύει ότι θα συμμορφώσει λίγο το σπάταλο και γραφειοκρατικό δημόσιο τομέα. Κατεπειγόντως θεωρεί απαραίτητο να περιοριστούν οι σπατάλες στον δημόσιο τομέα, που είναι αρκετές. «Να σταματήσει η νοοτροπία να θέλουν όλοι να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Πρέπει επιτέλους να δοθεί έμφαση στην παραγωγή», σημειώνει.
Πιστεύει ότι τα μέτρα θα αυξήσουν σταδιακά την ανεργία, για την οποία εκτιμά ότι θα ξεπεράσει το 20%. Ωστόσο θεωρεί ότι «η Ελλάδα είναι φτωχή, γιατί οι Ελληνες αντέχουν, λόγω της παραοικονομίας, η οποία είναι πολύ μεγάλη στη χώρα μας από την εποχή της Τουρκοκρατίας μέχρι σήμερα», τονίζει καταλήγοντας.

Πέτρος Παπαδάκης: Δεν αποκλείει και νέα μέτρα
Επιφυλακτικός στο κατά πόσο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι ο πρόεδρος της Μεβγάλ, κ. Πέτρος Παπαδάκης, μιλώντας στη Voria.gr για τον αντίκτυπο που είχαν στην επιχειρηματική κοινότητα.

Θεωρεί ότι μέσα στην επόμενη τριετία θα δούμε αν αποδώσουν θετικά τα μέτρα και επέλθει η ανάκαμψη. Εξηγεί ότι η επιφυλακτικότητά του πηγάζει από το γεγονός ότι τους τελευταίους επτά μήνες η κυβέρνησή του προκάλεσε πολλές αμφιβολίες, γιατί κάθε μήνα περιέγραφε αλλιώς την κατάσταση, ξεκινώντας με αποχρώσεις του γκρι για να καταλήξει στο  κατάμαυρο. Σύμφωνα με αυτή τη λογική της κυβέρνησης ο κ. Παπαδάκης δεν αποκλείει αργότερα να λάβουν και νέα μέτρα.

Η χρονιά φέτος εκτιμά ότι θα είναι χειρότερη για τις επιχειρήσεις, καθώς τα εισπρακτικά μέτρα δεν συνδυάστηκαν με αναπτυξιακά, πράγμα που προοιωνίζει δυσκολότερο μέλλον. Η ψυχολογία στην αγορά είναι στο χειρότερο επίπεδο, αναφέρει. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, οι επιχειρήσεις που είναι κερδοφόρες τιμωρούνται με την επιβολή τρίτης έκτακτης εισφοράς, δεδομένου ότι η Μεβγάλ ως κερδοφόρα το 2009 θα καταβάλει και τη νέα έκτακτη εισφορά. Κατά τη γνώμη του οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόζονται βήμα βήμα σε κάθε κατάσταση και ελπίζει να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.
                  
Δημήτρης Λακασάς: Να υλοποιηθούν ταχύτατα τα μέτρα


Την ανάγκη να υλοποιηθούν ταχύτατα τα μέτρα, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα, επισημαίνει ο διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και μάρκετινγκ της Olympia Electronics, κ. Δημήτρης Λακασάς. Ωστόσο δεδομένου ότι αυτά είχαν αποκλειστικά χαρακτήρα εξοικονόμησης πόρων θεωρεί ότι είναι αναγκαία και η λήψη αναπτυξιακών μέτρων.

Ο ίδιος προτείνει την εφαρμογή προγράμματος διαχείρισης της κρίσης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ζημίες που υπέστησαν οι επιχειρήσεις. Πιστεύει ότι οι εξαγωγές και η ενίσχυση της εξωστρέφειας μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, αρκεί να γίνουν οι σωστές στοχευμένες ενέργειες για να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα  που επικρατεί στην Ευρώπη για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την Ελλάδα. Διαδικασία δύσκολη, αλλά πιστεύει ότι με συστηματική προσπάθεια οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να ανακτήσουν κομμάτι από την πίτα των ξένων αγορών.

Προς αυτή την κατεύθυνση πιστεύει ότι η πρώτη ενέργεια που πρέπει να γίνει είναι η ανατοποθέτηση του ελληνικού brand, του made in Greece στις ξένες αγορές. Κατά τη γνώμη του πρέπει πρώτα  οι ελληνικές επιχειρήσεις να παράγουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά προιόντα και κατόπιν θα πρέπει να πείσουν γι’ αυτό τους καταναλωτές στις ξένες αγορές.

Ο κ. Λακασάς εκτιμά ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν δυστυχώς κάποιες εταιρίες που είχαν συσσωρευμένα προβλήματα σε κλείσιμο. Ωστόσο πιστεύει ότι αν αυτές οι εταιρίες βρουν διέξοδο στις ξένες αγορές, θα διασωθούν. Πιστεύει ότι η εξωστρέφεια είναι η μόνη λύση για τη βιωσιμότητα  των επιχειρήσεων.

Για απολύσεις δεν θέλει να μιλά, γιατί απλά ενισχύει την αρνητική ψυχολογία, κάτι που είναι πολύ κακό για την αγορά. Για το αν η κρίση οδηγήσει την κυβέρνηση να χαράξει επιτέλους εθνική εξαγωγική πολιτική, δήλωσε ότι αν δεν το κάνει τώρα δεν θα το κάνει ποτέ.

Nίκος Παπαγιάννης: Μαχαίρι στις σπατάλες του δημοσίου
Ο πρόεδρος του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Possidi Holidays, κ. Νίκος Παπαγιάννης, χαρακτηρίζει αναποτελεσματικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, γιατί είναι μόνον εισπρακτικά, υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ και της ΕΕ. Θεωρεί αναγκαίο να ληφθούν και αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να δοθεί μια ώθηση στην αγορά και παράλληλα να απελευθερωθούν  οι τράπεζες και να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Αν δεν συμβεί αυτό πιστεύει ότι οι επιχειρήσεις θα διανύσουν τη χειρότερη τριετία.  Παράλληλα θα πρέπει το δημόσιο να κάνει περικοπές σε σπατάλες για συμβούλους, δεξιώσεις, εκδηλώσεις, που τα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Δεν είναι ικανοποιημένος από το νοικοκύρεμα που έχει γίνει στο δημόσιο τομέα. Πιστεύει ότι πρέπει να μπει μαχαίρι στις σπατάλες του δημοσίου. Και αυτό γιατί φοβάται ότι «δεν έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας». Κατά τη γνώμη του επειγόντως πρέπει να παραχθεί πλούτος από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Παπαγιάννης επισημαίνει την ανάγκη η κυβέρνηση να εφαρμόσει μια σωστή στρατηγική για την ανάπτυξη του τουρισμού ειδικά κατά την περίοδο της ύφεσης. Υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι πρέπει να γίνει τουριστική προβολή της χώρας σε όλη την Ευρώπη, Κεντρική και Νοτιοανατολική και με γνώμονα να προσελκυστούν τουρίστες και για τη Βόρεια Ελλάδα.

Τάσσεται υπέρ του ΔΝΤ γιατί, όπως υποστηρίζει, «πρέπει επιτέλους να μπουν κάποιοι κανόνες». Αναγνωρίζει, βέβαια, ότι η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα φέρει και κάποιες δυσκολίες, αλλά πλέον πρέπει να διοικείται σωστά το κράτος και να μη σηκώνει ο ιδιωτικός τομέας όλα τα βάρη. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.