Skip to main content

Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Μιλούν για παραβίαση της υφαλοκρηπίδας και απειλούν

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί για ακόμα μια φορά την Ελλάδα και την Κύπρο ότι αυξάνουν την ένταση στην περιοχή

Προκαλεί για άλλη μια φορά η Τουρκία, η οποία απειλεί με ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τις έρευνες που θα ξεκινήσει το πλοίο «Nautical Geo» αύριο, Κυριακή, στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας κατηγορεί για ακόμα μια φορά την Ελλάδα και την Κύπρο ότι αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, ενώ κάνει λόγο για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας» και για «μονομερείς ενέργειες».

Την ίδια ώρα εξαπολύει απειλές και υπονοώντας τη Γαλλία ζητά από τρίτα μέρη να μην γίνονται υποχείρια της Αθήνας και της Λευκωσίας, ένας σαφής υπαινιγμός στην ελληνογαλλική συμφωνία.

H ανακοίνωση της Αγκυρας αναφέρει:

«Δελτίο Τύπου σχετικά με τις κλιμακούμενες δραστηριότητες της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο

Οπως είναι γνωστό, η κύρια αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια ήταν οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις και οι μονομερείς πράξεις της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος Ερντογάν πρότεινε στην ΕΕ να συγκαλέσει μια σύνοδο χωρίς αποκλεισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι και η ΤΔΒΚ, έκανε μια λεπτομερή πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου 2019 σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων.

Παρά το γεγονός ότι όλες αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, η Ελλάδα και η Κύπρος προσπαθούν να εμπλακούν σε μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες αυξάνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκτός από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελληνοκυπριακή διοίκηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει ερευνητική δραστηριότητα στις 3 Οκτωβρίου με πλοίο Ιταλικής ιδιοκτησίας, σημαίας Μάλτας στην περιοχή, παραβιάζοντας και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Επιπλέον, η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια νέα επιχείρηση γεώτρησης στα νότια του νησιού τον Νοέμβριο.

Όλες αυτές οι μονομερείς πράξεις θα αυξήσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε αυτές τις μονομερείς πράξεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης τόσο στο πεδίο όσο και στο διπλωματικό κανάλι. Επίσης, επισημαίνεται σε τρίτες χώρες ότι δεν πρέπει να αποτελούν μέρος αυτών των μονομερών πράξεων.

Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο».