Skip to main content

Νέα προσπάθεια εξομάλυνσης ελληνοτουρκικών σχέσεων

Για την έναρξη μιας νέας προσπάθειας εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας, ενημερώνοντας σήμερα την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής.
Λόγο για την έναρξη μιας νέας προσπάθειας εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων που είναι, «ένα όραμα με απόλυτο ρεαλισμό» έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας, ενημερώνοντας σήμερα την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής για τα ελληνοτουρκικά. Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε διεύρυνση της «ατζέντας» των ελληνοτουρκικών θεμάτων κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα και απέδωσε τις σχετικές αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας «σε λάθος μετάφραση» των όσων είπε ο Τούρκος ομόλογος του Αχμέτ Νταβούτογλου, στην κοινή τους συνέντευξη.

«Αν υπήρχε τέτοιου είδους θέμα, θα ήμουν ο πρώτος, όπως καθόμουν δίπλα του, που θα αντιδρούσα και θα έλεγα τη δική μας θέση ξεκάθαρα και με καθαρή γλώσσα», πρόσθεσε ο κ. Δρούτσας.

«Προωθούμε αναβάθμιση της πολιτικής συνεργασίας μας, πιστεύοντας ότι είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Το κόστος μιας αποτυχίας της προσπάθειας αυτής θα είναι μεγαλύτερο για τον κ. Ερντογάν», σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι θέσεις μας είναι ίδιες, σαφείς και διαχρονικές και το θεωρώ μεγάλο επίτευγμα ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία των κομμάτων στη Βουλή συμφωνούμε ως προς τους στόχους και η μόνη διαφορά μας είναι στη πολιτική προσέγγιση. Ίδιοι και διαχρονικοί είναι και οι όροι προς την τουρκική πλευρά για εξομάλυνση των σχέσεων μας. Εδαφική ακεραιότητα, σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Πρέπει πλέον από τα λόγια και τα θετικά μηνύματα που στέλνει η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να δούμε και πράξεις».

Ο κ. Δρούτσας ανέφερε επίσης ότι φιλοδοξία της Ελλάδας είναι με τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπό τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, (αυτό) να γίνει βασικό όχημα βελτίωσης, ανάπτυξης και αναβάθμισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και για αυτό συμφωνήθηκε να πραγματοποιείται μια φορά το χρόνο, σε επίπεδο πρωθυπουργών και δύο σε επίπεδο υπουργών.

«Οι αποφάσεις αυτές δρομολογούνται και οι εξελίξεις θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Η συνεργασία θα υλοποιείται μόνο στους τομείς που διαπιστώνεται σύμπτωση απόψεων και συμφερόντων», συμπλήρωσε.

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο κ. Δρούτσας και στο ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά με ξένες κυβερνήσεις ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες. Και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, δεν εξαιρείται και η Τουρκία.

Το θέμα έθεσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, καλώντας τον αναπληρωτή υπουργό να ξεκαθαρίσει πλήρως αν, όπως είπε, επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, το υπουργείο Εξωτερικών συζητά, έστω στο περιθώριο, ζητήματα εσωτερικά της χώρας, όπως αυτά που αφορούν την κοινωνία και όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, της περιφέρειας της Θράκης.

Χαρακτηριστική επίσης ήταν η απάντηση του κ. Δρούτσα, όταν ο κ. Κακλαμάνης ρώτησε «αν το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί και έχει ασχοληθεί τόσο με τη δραστηριότητα του τουρκικού προξενείου, που παραβιάζει - όπως είπε - συστηματικά τη διεθνή σύμβαση για τα δικαιώματα, τις αρμοδιότητες και το ρόλο των προξενικών αρχών» όσο και «με την περίεργη δραστηριότητα του αμερικανού προξένου στη Θεσσαλονίκη».

«Βεβαίως το ΥΠΕΞ, όπως πάντα παρακολουθεί πολύ στενά και σήμερα ακόμα περισσότερο, όλες τις δραστηριότητες που γίνονται στη χώρα μας και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Παρακολουθούμε στενά όλες τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανού πρόξενου στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο κ. Δρούτσας.

Αναφορικά με το κυπριακό και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα τετραμερούς συνεργασίας και πρόσθεσε ότι κατέστησε σαφές και στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ότι είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.

Η κ. Μπακογιάννη νωρίτερα μίλησε για «περίεργη σιγή του υπουργείου Εξωτερικών, σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό πρόβλημα», ενώ αναφερόμενη στην επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνει πολύ καλή προετοιμασία από τους Έλληνες διπλωμάτες, γιατί είναι ικανοί να αποτρέψουν τις παγίδες της Τουρκίας».

Η κ. Μπακογιάννη, θεωρώντας ότι τα όσα ανέφερε νωρίτερα ο κ. Κακλαμάνης για τη Θράκη άφηνε αιχμές για το πώς χειρίστηκε η ίδια το θέμα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ΥΠΕΞ έχει υποχρέωση να παρακολουθεί την πιστή εφαρμογή της συνθήκης της Λοζάνης. Είναι διαφορετικό να προσπαθούμε να μην δίνουμε δικαίωμα σε κανένα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά μιας χώρας και διαφορετικό να παρακολουθούμε αν εφαρμόζεται η συνθήκη της Λοζάνης».

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι οποιαδήποτε επαφή διαλόγου με την Τουρκία πρέπει να γίνεται κάτω από ξεκάθαρες θέσεις και με σαφή ατζέντα και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για κρυφές ατζέντες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθανάσιος Παφίλης υποστήριξε ότι «το ΝΑΤΟ θέτει πλέον θέμα ανοικτών συνόρων στο Αιγαίο που μετατρέπεται σε γκρίζα ζώνη».

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει τι κάνει με την υπόθεση των εμπορικών συναλλαγών στα κατεχόμενα, θέμα που έθεσε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ιωάννης Κοραντής.

Τέλος, ο κ. Δρούτσας αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο σε σχέση με τους διπλωματικούς υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλύπτονται πλήρως τα έξοδα τους από το ίδιο το ΥΠΕΞ ώστε, όπως είπε, να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα.