Skip to main content

Νέα ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλγαρία για τις ελληνικές τράπεζες

Νέα πυροσβεστική παρέμβαση από επίσημα κυβερνητικά χείλη προκαλεί στη Βουλγαρία το μπαράζ δημοσιευμάτων του ξένου τύπου, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή μεταφοράς των προβλημάτων τη
Νέα πυροσβεστική παρέμβαση από επίσημα κυβερνητικά χείλη προκαλεί στη Βουλγαρία το μπαράζ δημοσιευμάτων του ξένου τύπου, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για την απειλή μεταφοράς των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και στη βουλγαρική, συνεπεία της ισχυρής παρουσίας ελληνικών τραπεζών στη γειτονική χώρα.

Προκειμένου να προβλεφθεί μια πιθανή εκδήλωση «πανικού» στις τάξεις των Βούλγαρων πολιτών, από τον «ιό» της παραφιλολογίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των προειδοποιήσεων από τους οίκους αξιολόγησης, η υφυπουργός Οικονομικών της γείτονος χώρας, Άννα Μιχάηλοβα, έσπευσε νωρίτερα σήμερα το πρωί να διαλύσει κάθε αμφιβολία, ενώ αναφέρθηκε και σε νέο κύμα επενδύσεων από ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων θέλουν να εκμεταλλευτούν το χαμηλό ποσοστό για τη φορολογία των κερδών.

Κανένας κίνδυνος

Σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το εσωτερικό της χώρας, η κ. Μιχάηλοβα δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι «δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για τις αποταμιεύσεις των καταθετών στις τράπεζες ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία». Η ίδια διευκρίνισε, επίσης, ότι δεν τίθεται κανέναν θέμα μετακύλισης των όποιων οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας στη Βουλγαρία, μέσω των θυγατρικών που διαθέτουν τοπικά οι ελληνικές τράπεζες, κι ανέφερε πως τη σταθερότητα του βουλγαρικού τραπεζικού συστήματος την επιβεβαίωσε πρόσφατα και η ερευνητική αποστολή του ΔΝΤ, η οποία έκανε αποτίμηση των οικονομικών δεικτών της χώρας, αποδεχόμενη την πρόσκληση της βουλγάρικης κυβέρνησης. Σημειώνεται πως περίπου 30% του χρηματοπιστωτικού συστήματος της βουλγαρικής αγοράς, βάσει του ενεργητικού τους το κατέχουν οι θυγατρικές των πέντε μεγάλων ελληνικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία.

Κύμα επενδύσεων

Σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών, τέλος, το τελευταίο διάστημα στη Βουλγαρία καταγράφεται και αύξηση των ελληνικών επενδύσεων. Μια εξέλιξη την οποία απέδωσε στην άφιξη πολυάριθμων μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, που μεταφέρουν τα έδρα τους στη Βουλγαρία λόγω της μακροοικονομικής σταθερότητας και για να επωφεληθούν από τον φόρο επί των κερδών που περιορίζεται στο 10%.