Skip to main content

Νέα τουρκική πρόκληση: Μπλόκο στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Δένδια (φωτο+vid)

Το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος παρέμεινε «μπλοκαρισμένο» στον αέρα χωρίς να μπορεί να περάσει επί ένα 20λεπτο από τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Δεν έχει τέλος η τουρκική προκλητικότητα, που μεταφράστηκε σε ένα ακόμα επεισόδιο χθες με πρωταγωνιστή τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια που επέστρεφε με το κυβερνητικό αεροσκάφος στο Ιράκ.

Όταν το αεροπλάνο που μετέφερε τον Έλληνα υπουργό περνούσε πάνω από την Τουρκία υπήρξε πρόβλημα σύμφωνα με την ΕΡΤ, αφού επί ένα 20λεπτο δεν επιτρεπόταν η διέλευση του αεροσκάφους από τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Το περιστατικό σημειώθηκε πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ, καθώς η Άγκυρα αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια υπερπτήσης στο αεροσκάφος. Το ελληνικό αεροσκάφος επέστρεφε από τη Βαγδάτη στην Αθήνα και οι κυβερνήτες είχαν λάβει κανονικά τις προβλεπόμενες άδειες από τις τουρκικές αρχές.

Μετά το πέρας του 20λεπτου το αεροσκάφος συνέχισε κανονικά την πορεία του στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Δείτε το σχετικό video:

Το αεροσκάφος του κ. Δένδια έφτασε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Σε άλλη περίπτωση -δηλαδή αν συνεχιζόταν το «καψόνι», σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πτήση θα αντιμετώπιζε κίνδυνο, λόγω έλλειψης καυσίμων, και, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή είναι «αφιλόξενη», με λίγα διαθέσιμα αεροδρόμια.

Ο «χάρτης» της πρόκλησης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Αγκυρα. Δείτε τον «χάρτη» της τουρκικής πρόκλησης με την πορεία -και τους κύκλους- του κυβερνητικού αεροσκάφους:

Τι λέει το Πεντάγωνο

Χαμηλούς τόνους κρατάει το Πεντάγωνο μετά το περιστατικό. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει το περιστατικό, σημειώνοντας ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να προφασιστεί οτιδήποτε για την κίνησή της, όπως για παράδειγμα την ύπαρξη έντονης εναέριας κυκλοφορίας.

Όπως επισημάνθηκε, πρόκειται για ακόμα ένα «καψόνι» της Τουρκίας που άδραξε την ευκαιρία για να δείξει την προκλητική συμπεριφορά της, καθώς οι διπλωματικές άδειες για vip πτήσεις ζητώνται πάντα από νωρίς και δεν εξηγείται ο λόγος της εμπλοκής.

Οι κυβερνήτες είχαν λάβει κανονικά τις προβλεπόμενες άδειες, ωστόσο την ώρα που το αεροσκάφος έφτανε στα σύνορα Ιράκ - Τουρκίας οι τουρκικές Αρχές αρνήθηκαν να εγκρίνουν την άδεια υπέρπτησης που είχαν ήδη δώσει για την υπέρπτηση.

Το αποτέλεσμα ήταν το αεροσκάφος με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να κάνει κύκλους πάνω από την περιοχή (απεικονίζεται στον χάρτη) για περίπου 20 λεπτά, όσο διαρκούσαν οι επικοινωνίες, έντονες, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, των κυβερνητών του αεροσκάφους με τις τουρκικές αρχές.

Έγινε μαραθώνιος επαφών τόσο από τον κυβερνήτη, που προσπαθούσε να συνεννοηθεί με τις τουρκικές Αρχές, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ η τουρκική πλευρά δεν έχει δώσει καμία εξήγηση για τη μη χορήγηση άδειας.