Skip to main content

Νέες αιχμές κατά των ΗΠΑ από τον Ερντογάν για τα F-16 - «Έχουμε βιώσει δύο μέτρα και σταθμά»

Αναφερόμενος στο τουρκικής κατασκευής μαχητικό Kaan, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους

Νέες αιχμές κατά των ΗΠΑ για τα μαχητικά F-16 φάνηκε να αφήνει την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην τελετή λήξης της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας (IDEF).

Για χρόνια, είπε, η Τουρκία δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα όπλα που εισήγαγε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Έχουμε υποβληθεί σε μυστικά και προφανή εμπάργκο, έχουμε πέσει θύματα άδικων και παράνομων περιορισμών», ισχυρίστηκε σύμφωνα με το Ανατολή.
 
«Έχουμε βιώσει δύο μέτρα και σταθμά, αδικία και απιστία, μπροστά σε αυτά, δεν τα παρατήσαμε, δεν υπαναχωρήσαμε ποτέ από το δρόμο μας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ενώ το ποσοστό εξάρτησης (σε εξοπλισμό) της χώρας ήταν στο 80% στον αμυντικό τομέα πριν από 21 χρόνια, αυτό το ποσοστό είναι περίπου 20% επί του παρόντος, είπε. «Κατά τη διάρκεια της 21ετούς (κυβερνητικής) περιόδου, η Τουρκία σημείωσε πολλές επιτυχίες, πολλές νίκες, και κατασκεύασε αμυντικά προϊόντα τα οποία κάποτε ήταν ένα αδιανόητο κατόρθωμα» επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία θα επιταχύνει τα συνεχιζόμενα αμυντικά πρότζεκτ, και θα βρει λύσεις για τις απαιτήσεις του τομέα, δήλωσε ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος.

Στόχος της χώρας δεν είναι μόνο η πώληση προϊόντων, αλλά και η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη συνεργασία, ανέφερε. Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία δεν συμφωνεί με μια εμπορική μέθοδο όπου η μια πλευρά είναι ο παραγωγός, και η μια πλευρά είναι πάντα ο πελάτης. Η Τουρκία στοχεύει να δημιουργήσει σχέσεις βασισμένες στο αμοιβαίο όφελος, πρόσθεσε.

«Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιείται ένα τόσο ζωτικό ζήτημα όπως η ασφάλεια ως στοιχείο απειλής και πίεσης μεταξύ των χωρών» παρατήρησε ο Ερντογάν παρατήρησε, σε μια ακόμα διαφαινόμενη αιχμή κατά των ΗΠΑ. 

Όπως είπε, «ο καθένας θα πρέπει να μπορεί να ανταποκρίνεται εύκολα στις ανάγκες ασφαλείας του, εφόσον παραμένουν νόμιμες και εντός του νόμου». «Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε τις δυνατότητές μας με φιλικές και αδελφικές χώρες», σχολίασε ο πρόεδρος της Τουρκίας. «Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους φίλους μας καλύπτοντας τις δικές μας ανάγκες», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος εξάλλου στο τουρκικής κατασκευής μαχητικό Kaan, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
 

Πηγή: skai.gr