Skip to main content

Νέο κύμα αυξήσεων στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων το 2010

Οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα, που θα ξεπεράσουν το 10% το 2010 εκτιμάται ότι θα «αναγκάσουν» ακόμη περισσότερους οδηγούς να παραδώσουν τις πινακίδες τους, όπως επισημαίνουν στη Voria.gr παράγοντες της α
του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr


Το 10% αναμένεται να ξεπεράσει η αύξηση των ασφαλίστρων αυτοκινήτων μέχρι το τέλος του 2010 επιβαρύνοντας περαιτέρω την τσέπη των Ελλήνων οδηγών. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι πως οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα σε συνδυασμό με την αύξηση των τελών κυκλοφορίαςθα «αναγκάσουν» ακόμη περισσότερους οδηγούς να παραδώσουν τις πινακίδες τους γιαδιάστημα τουλάχιστον ενός έτους.

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες έχουν προχωρήσει, ήδη, από το τέλος του 2009 σε αυξήσεις στα τιμολόγιά τους που φθάνουν το 5%, ενώ το δεύτερο και πιο δυνατό «κύμα» αυξήσεων αναμένεται μέσα στην άνοιξη.  Επιπλέον, κύκλοι της ασφαλιστικής αγοράς διατυπώνουν στη Voria.gr τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την πραγματική επιβάρυνση των οδηγών από τις διαδοχικές αυξήσεις σταασφάλιστρα. Και αυτό γιατί μια μικρή αύξηση των ασφαλίστρων στις αρχές του έτους μπορεί νααποτελέσει «παγίδα», καθώς η δεύτερη αύξηση θα επιβληθεί πάνω στην πρώτη. Έτσι, γιαπαράδειγμα, αύξηση της τάξης του 5% στις αρχές του 2010 σε ασφάλιστρούψους 400 ευρώ ανεβάζει την τιμή κατά 20 ευρώ. Ωστόσο, μια διαδοχικήαύξηση 5% επιβάλλεται στο ήδη αυξημένο ασφάλιστρο, ανεβάζοντάς το στα441 ευρώ, ήτοι το ασφάλιστρο «τσιμπάει» ακόμη ένα ευρώ σε σχέση με το αν η αύξηση του 10% επιβαλλόταν εξαρχής στο ποσό των 400 ευρώ. 

Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, πως υπάρχει έντονηφημολογία ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολήνέου μέτρου, σύμφωνα με το οποίο για να περάσει ΚΤΕΟ ένας ιδιοκτήτηςΙ.Χ θα πρέπει να επιδείξει το ασφαλιστικό του συμβόλαιο.

Πώς διαμορφώνονται οι αυξήσεις των ασφαλίστρων

Χαμηλότερες από 5% είναι οι αυξήσεις που έχουν επιβάλει από την 1η Ιανουαρίου οι ασφαλιστικές εταιρίες στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων, όπως δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Δούκας Παλαιολόγος.

«Οι αυξήσεις επιβάλλονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες με τον τρόπο που καθεμία επιθυμεί, ενώ φέτος έχουν κυμανθεί στα επίπεδα του 2008», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παλαιολόγος συμπληρώνοντας ότι οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων πηγάζουν κυρίως από το τεράστιο πληθωρισμό και την αύξηση της τιμής των ανταλλακτικών.

Το τιμολόγιο της Εθνικής Ασφαλιστικής αυξήθηκε πριν από περίπου 10 ημέρες κατά 3,5% - 4%, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2010, οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα θα κυμανθούν από 7% έως 10%. Αξίζει να σημειωθεί πως η όποια κίνηση της εν λόγω εταιρίας θα επηρεάσει άμεσα τις υπόλοιπες, καθώς κατέχει περίπου το 1/3 των ασφαλίστρων στην αγορά αυτοκινήτων.

Στα ίδια επίπεδα αυξήσεων κινείται και η εταιρία «Συνεταιριστική», η οποία τους πρώτους μήνες του 2010 ενδέχεται να προχωρήσει σε αυξήσεις στα ασφάλιστρα της κατά περίπου 4% έως 5%, όπως δηλώνει στη Voria.gr ο ασφαλιστικός πράκτορας, Αχιλλέας Καρανατσίδης. Σύμφωνα με εκτίμηση του κ. Καρανατσίδη, η εν λόγω εταιρεία θα ακολουθήσει τον δρόμο της Εθνικής, με αυξήσεις τιμολογίων ανάλογες, όπως και οι υπόλοιπες εταιρίες, διατηρώντας όμως πάντα το ανταγωνιστικό της τιμολόγιο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ασφαλιστικής εταιρίας Interlife με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Βοτσαρίδης, δηλώνει στη Voria.gr πως οι αυξήσεις που επέβαλε η εταιρία στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων αγγίζουν το 5%.

«Ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια μια σταθερή πολιτική στις τιμές μας, με χαμηλές αυξήσεις στα ασφάλιστρα», υπογραμμίζει ο κ. Βοτσαρίδης, ο οποίος δεν αποκλείει μια περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, το ύψος της οποίας θα κριθεί κυρίως από το πώς θα κυμανθεί το ασφαλιστικό κόστος. «Από την πρώτη Ιανουαρίου 2011 οι καλύψεις των ασφαλίσεων από 500.000 ευρώ ανά άτομο αυξάνονται στα 750.000 ευρώ, γεγονός που δικαιολογεί το γεγονός να υπάρξουν και άλλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Επιπλέον, τα κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιριών είναι υποχρεωμένα δια νόμου να αυξηθούν», αναφέρει ο κ. Βοτσαρίδης

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πολλοί οδηγοί να προτιμήσουν να μην ασφαλίσουν το Ι.Χ τους, εξαιτίας των αυξήσεων στα ασφάλιστρα, ο πρόεδρος της Interlife χαρακτηρίζει μια τέτοια ενέργεια «εγκληματική», υπογραμμίζοντας ότι «είναι αδιανόητο κάποιος άνθρωπος σήμερα να πιάσει τιμόνι και να κυκλοφορεί ανασφάλιστος».

Αυξήσεις της τάξης του 9% στα καθαρά ασφάλιστρα έχει επιβάλει από τιςαρχές του έτους η εταιρία Alianz, όπως δηλώνει στη Voria.gr, οασφαλιστής της εταιρίας, Πάνος Στασινόπουλος. Η εν λόγω αύξηση αφοράόσους είναι ήδη ασφαλισμένοι στην εταιρία, ενώ για νέους πελάτες ηαύξηση αγγίζει το 7,5%.