Skip to main content

Νέο «πράσινο» σχολείο για τους μαθητές του δήμου Συκεών

Άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του νέου «πράσινου» σχολείου στο δήμο Συκεών της Θεσσαλονίκης, συνολικού προϋπολογισμού 4.550.000 ευρώ.

Άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του νέου κτιρίου που θα στεγάσει το 8ο δημοτικό σχολείο, στη συνοικία της Εθνικής Αντίστασης στις Συκιές. Το υπερσύγχρονο κτίριο κατασκευάζεται μεταξύ των οδών Βορείου Ηπείρου και Καραΐσκάκη και είναι σχεδιασμένο βάσει της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Τέλος καλό, όλα καλά για τον πολύχρονο αγώνα της δημοτικής αρχής που πέρασε από σαράντα κύματα. Υπενθυμίζεται ότι το χαρακτηρισμό και τη δέσμευση του συγκεκριμένου οικοπεδικού χώρου εισηγήθηκε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, στις 12 Δεκεμβρίου 1996.
 
Της έναρξης κατασκευής του κτιρίου προηγήθηκε η διαδικασία διοικητικής αποβολής των καταπατητών της οικοπεδικής έκτασης, παρουσία μάλιστα του δημάρχου και μελών της διοίκησης, δικαστικού επιμελητή και αστυνομικής δύναμης, λόγω απειλών εναντίον της δημοτικής αρχής! Επιπλέον και στο πλαίσιο της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των οικοπέδων, ο δήμος είχε ήδη εξασφαλίσει ποσό 1.100.000 ευρώ τα οποία κατατέθηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως προβλεπόμενη αποζημίωση των νομίμων δικαιούχων. Ο δρόμος για την έναρξη του έργου άνοιξε πρόσφατα, μετά και την κατεδάφιση 5 παράνομων κτισμάτων και τη δημοπράτηση του νέου διδακτηρίου.

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την έκβαση της αδιάκοπης προσπάθειας του δήμου εκφράζει ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, επαναλαμβάνοντας ότι «Η Παιδεία παραμένει πρώτη μας προτεραιότητα. Η κατασκευή του συγκεκριμένου σχολείου ήταν πραγματικά μια γενναία απόφαση που πήραμε και στην οποία επιμείναμε».

«Αψηφήσαμε τα πολλαπλά προβλήματα που ανέκυψαν, τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις εκ μέρους της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, καθώς και τις συνήθεις απειλές και συκοφαντίες από πλευράς ιδιωτικών, εργολαβικών, οικονομικών και μικροπολιτικών συμφερόντων, που επιχείρησαν πολλές φορές να μας εμποδίσουν δρώντας παρασκηνιακά», προσθέτει ο κ. Δανιηλίδης και καταλήγει: «Είναι γνωστή η σκληρή αντίδραση καταπατητών που μέχρι και την τελευταία στιγμή αρνούνταν να απομακρυνθούν και η λυσσαλέα επίθεση που δεχθήκαμε από πολιτικούς αντιπάλους, που γι’ άλλη μια φορά έπεσαν στο κενό».

Ευρωπαϊκών προδιαγραφών

Το κτίριο έχει μελετηθεί βάσει της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και θα είναι ένα «πράσινο» σχολείο, με μικρή κατανάλωση ενέργειας και με περιβαλλοντικό σχεδιασμό και ευαισθησία. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 4.550.000 ευρώ και θα περιλαμβάνει 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες βιβλιοθήκης και ηλεκτρονικών υπολογιστών, πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, αθλητισμού κλπ.


Σήμερα το 8ο δημοτικό σχολείο συστεγάζεται με το 10ο στη συμβολή των οδών Αργυροκάστρου και Τσαρουχά, και το νέο κτίριο θα αποδειχθεί σωτήριο και για τα δύο σχολεία. Θα αποφορτιστεί το εναπομείναν 10ο όπου, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού του μαθητικού δυναμικού, πολλοί από τους χώρους που προορίζονταν για άλλες χρήσεις αξιοποιούνται αναγκαστικά ως αίθουσες διδασκαλίας.

Business Story
Off