Skip to main content

Νέο πρόγραμμα του Ταμείου Παρακαταθηκών για τους μικρούς Δήμους

Θα υπάρξει επιχορήγηση μέσω ειδικού καταπιστευτικού λογαριασμού τους Δήμους της χώρας με μόνιμο πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων.

Ένα νέο πρόγραμμα στήριξης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων προς τους μικρούς Δήμους με τεχνικό σύμβουλο την Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. για την υλοποίηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων ανακοινώθηκε σήμερα.

Το Τ.Π. και Δανείων, αρωγός επί σειρά ετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στηρίζει έμπρακτα, για ακόμα μία φορά, το αναπτυξιακό όραμα των Ο.Τ.Α., επιχορηγώντας μέσω ειδικού καταπιστευτικού λογαριασμού (escrow account) τους Δήμους της χώρας με μόνιμο πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων καθώς και τους ορεινούς Δήμους ανεξαρτήτως πληθυσμού  για την εκπόνηση μελετών ωρίμανσης και εκτέλεσης έργων υποδομής ή έργων γενικού δημοτικού συμφέροντος.

Ειδικότερα με τη συγκεκριμένη δράση το Τ.Π. και Δανείων επιχορηγεί την εκπόνηση μελετών και το κόστος υπηρεσιών για την ωρίμανση των έργων των μικρών νησιωτικών και όλων των ορεινών Δήμων της χώρας που, μέχρι σήμερα, αντιμετώπιζαν σοβαρές δυσκολίες για να υλοποιήσουν ακόμη και στοιχειώδη  επενδυτικά προγράμματα, λόγω έλλειψης των κατάλληλων υποδομών σε τεχνικές υπηρεσίες και εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και περιορισμένων πόρων χρηματοδότησης.   

Στο πλαίσιο αυτό, το Τ.Π. και Δανείων ανέλαβε την πρωτοβουλία και υπέγραψε σήμερα Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017, διά του εκπροσώπου της, κου Βαρλαμίτη Κωνσταντίνου, Προέδρου Δ.Σ., Προγραμματική Σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), θεσμοθετημένο τεχνικό και επιστημονικό σύμβουλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπών φορέων της Κεντρικής Διοίκησης, εκπροσωπούμενη αντίστοιχα από τον κ. Γκοτσόπουλο Θεόδωρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο, με αντικείμενο την υποστήριξη της ως άνω δράσης επιχορήγησης των Δήμων από το Τ.Π. και Δανείων.

Ειδικότερα, η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε αναλαμβάνει καθήκοντα Τεχνικού Συμβούλου του Τ.Π. και Δανείων, για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης και μεταξύ άλλων αναλαμβάνει:

⦁ τη σύνταξη του Κανονιστικού Πλαισίου του προγράμματος επιχορήγησης και του σχετικού Οδηγού εφαρμογής

⦁ την τεχνική υποστήριξη των δικαιούχων από το στάδιο  προετοιμασίας υποβολής της αίτησης για την ένταξη στο πρόγραμμα επιχορήγησης έως και την ολοκλήρωση του έργου (help desk)

⦁ τη σύνταξη και υποβολή στο Τ.Π. και Δανείων σχετικής έκθεσης αξιολόγησης της πρότασης.