Skip to main content

Εκρηκτικό ράλι ακρίβειας με το ελαιόλαδο - Η τουριστική σεζόν θα κρίνει νέα άνοδο στην τιμή

Συνεχίζει να παραμένει είδος πολυτελείας το λάδι - Οι κομβικές περίοδοι που θα καθορίσουν την τιμή του από εδώ και πέρα

Την ανιούσα παίρνει και πάλι η τιμή του ελαιολάδου σε καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ, προβληματίζοντας τους καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν ένα από τα βασικότερα συστατικά της ελληνικής κουζίνας να έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας.

Και αυτό την ώρα που ο πληθωρισμός συνεχίζει να καλπάζει με αμείωτο ρυθμό, εκτινάσσοντας τόσο τις τιμές σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, όσο και τον προϋπολογισμό του μέσου νοικοκυριού.

Και ενώ η ελαιοσυλλογή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στις νότιες περιοχές της χώρας, ήδη η τιμή παραγωγού αρχίζει και φτάνει στις παρυφές των 10 ευρώ ανά λίτρο, αφού τα πρώτα βυτία για τυποποίηση φεύγουν με τιμές που ξεκινούν από 8,70 ευρώ το λίτρο και φτάνουν έως και 9,30 ευρώ το λίτρο.

Με τα λεγόμενα καπέλα που μπαίνουν στην τιμή μέχρι να μπει το τελικό κόστος στο ράφι, υπάρχουν και περιπτώσεις που ο καταναλωτής καλείται να δώσει έως και 17 ευρώ για ένα λίτρο ελαιολάδου, χωρίς ακόμα να έχει μπει στο παιχνίδι η φετινή λειψή παραγωγή.

Ρυθμιστής η εστίαση και ο τουρισμός

Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την τελική τιμή του ελαιολάδου από εδώ και πέρα είναι η αγορά του προϊόντος από τις επιχειρήσεις τουρισμού τον προσεχή Φεβρουάριο και Μάρτιο, ενόψει της έναρξης της σεζόν τον Απρίλιο, ενώ παίζει και ρόλο πώς θα κινηθεί το καταναλωτικό κοινό.

«Εάν το προϊόν είναι ακριβό, που θα είναι όπως βλέπουμε, δεν μπορούμε να πούμε ότι θα έχουμε και άλλες ανατιμήσεις. Ήδη έχουμε μια πτώση της κατανάλωσης που μπορεί να φτάνει το 20% ή σε ορισμένες περιπτώσεις το 30%. Εάν το λιανεμπόριο δεν κινείται η τιμή παραμένει τουλάχιστον σταθερή, για μην πούμε ότι μπορεί να έχει αποκλιμάκωση», σημειώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου Μιχάλης Γιαννούλης.

Ήδη, εν μέσω της εορταστικής περιόδου υπήρξαν ορισμένες «προσφορές», εάν μπορεί να τις χαρακτηρίσει κάποιος έτσι, όπου ελαιόλαδα πωλούνταν σε τιμή κοντά στα 10 ευρώ το λίτρο, που δεδομένων των συνθηκών ήταν μια καλή τιμή λιανικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που περιμένουν κυρίως οι μεγάλοι παίχτες της αγοράς, οι τυποποιητές αλλά και οι παραγωγοί, είναι το πως θα κινηθεί ο κλάδος HORECA.

Η προμήθεια ελαιολάδου από τις τουριστικές επιχειρήσεις τόσο στη χώρα μας, όσο και στις άλλες χώρες της μεσογείου που έχουν εφάμιλλη τουριστικη βιομηχανία θα κρίνει πολλά όπως αναφέρουν καλά γνωρίζοντες της αγοράς του ελαιολάδου.

Η υπερβολική άνοδος του τουριστικού ρεύματος, αυξάνει και τις ανάγκες, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν απαιτήσεις από τις επιχειρήσεις σε περίοδο χαμηλών αποθεμάτων.

Βέβαια δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο να υπάρξει και αναδίπλωση από την τουριστική βιομηχανία και να προχωρήσει σε λελογισμένες αγορές ελαιολάδου, αλλά και άλλων πρώτων υλών, αφού οι παγκόσμιες εξελίξεις σε ενεργειακό και διπλωματικό επίπεδο φέρνουν αβεβαιότητα.

Με τις βασικές ελαιοπαραγωγούς περιοχές της χώρας (Μεσσηνία, Λακωνία, Κρήτη) να μετρούν απώλειες στην παραγωγή από 50% έως 70%, ένα άλλο αγκάθι είναι η νοθεία του ελαιολάδου, αφού θεωρείται σίγουρο πως πολλοί προκειμένου να ρίξουν τα κόστη θα πλασάρουν ως «αγνό παρθένο ελαιόλαδο», ένα λάδι που θα το έχουν αναμίξει με σπορέλαια.

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις οι ελαιοπαραγωγοί στη Χαλκιδική

Την ίδια ώρα στη Χαλκιδική, η ελαιοπαραγωγή της πράσινης βρώσιμης ελιάς που ολοκληρώθηκε για φέτος, έχει φέρει μεγάλο σκεπτικισμό.

Παρά την ομολογουμένως μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιεργητές και οι μεταποιητές λόγω της ακαρπίας σε ποσοστό 90% τουλάχιστον, δεν υπήρξε κάποια ειδική μέριμνα από την κυβέρνηση, κάτι που ξεκαθάρισε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης σε συνάντηση που είχε με τους ελαιοκαλλιεργητές της Χαλκιδικής.

Την ώρα που ετοιμάζονται αγροτικές κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, οι αγρότες που ασχολούνται με την ελιά στη Χαλκιδική ετοιμάζουν και αυτοί τα τρακτέρ τους.

«Είμαστε σε συζητήσεις και θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Δεν είχαμε τη στήριξη της πολιτείας και είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το εξετάσει», αναφέρει στην Voria.gr επικεφαλής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Μάμαντος, Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που υπάρχει αγωνία για την επόμενη ελαιοκομική σεζόν, αφού η μακρά καλοκαιρία τους χειμερινούς μήνες ίσως επηρεάσει και πάλι τα ελαιόδεντρα. Σαφή εικόνα για το τι μέλει γενέσθαι του χρόνου, αναμένεται να έχουμε τον προσεχή Απρίλιο.