Skip to main content

Νέο σύστημα τηλεϊατρικής για τους ασθενείς με Covid-19 στο ΑΧΕΠΑ

Σύστημα τηλεϊατρικής συνδέει με κάμερες τους απομονωμένους θαλάμους όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19 στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ένα ψηφιακό εργαλείο που θα συμβάλλει σημαντικά στις τιτάνιες προσπάθειες των ιατρών να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και ακίνδυνα τον νέο κορωνοϊό, έχει πλέον στο ενεργητικό του το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Α' Παθολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ.

Πρόκειται για ένα σύστημα τηλεϊατρικής, δωρεά της εταιρείας Cisco, που συνδέει με κάμερες τους απομονωμένους θαλάμους όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19 με τα γραφεία των ιατρών, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται ιατρικές εργασίες που δεν απαιτούν τη φυσική τους παρουσία.

Όπως σημείωσε ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης, το ψηφιακό αυτό εργαλείο θα βοηθήσει εκτός των άλλων, στην αποθήκευση περισσότερων ολόσωμων στολών και του απαραίτητου εξοπλισμού που πρέπει να φορούν όσοι εισέρχονται στους θαλάμους.



«Με αυτό το μηχάνημα υπάρχει άψογη επικοινωνία των ασθενών, των νοσηλευτών και του ιατρικού προσωπικού που βρίσκεται μέσα στους θαλάμους, με τους θαλάμους που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και ένας ιατρός μπορεί κάλλιστα, αν δεν χρειάζεται να κάνει κάποια παρέμβαση, να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και να υπάρχει επικοινωνία οποιαδήποτε στιγμή του 24ωρου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το σύστημα αυτό υπάρχει μέχρι στιγμής σε δύο δωμάτια της Α' Παθολογικής Κλινικής και, σύμφωνα με τον διοικητή, πρόκειται να επεκταθεί σε ακόμη εννέα δωμάτια.



Το σύστημα τηλεργασίας παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί στην επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και στον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρη Τσαλικάκη, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με νοσηλευτικό προσωπικό που βρισκόταν στους ειδικούς θαλάμους που νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19.

«Είχαμε σήμερα τη χαρά να επισκεφθούμε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του ΑΧΕΠΑ και να ευχαριστήσουμε πρωτίστως όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και μέσω αυτών όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας για τον τεράστιο αγώνα που δώσανε αυτούς τους μήνες που η χώρα αντιμετώπισε έναν αόρατο εχθρό, την πανδημία του κορωνοϊού και συνάμα να δούμε πώς μπορεί μέσω τεχνολογικής εξέλιξης κι ενός συστήματος που σήμερα δωρίστηκε από μία εταιρεία προκειμένου να βοηθήσει τους εργαζόμενους, γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό του νοσοκομείου και στην ασφάλεια και την οικονομία και κυρίως στο να ενισχύσει τις δομές υγείας μας» δήλωσε σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους η κ. Αντωνίου.

«Βρισκόμαστε στο τέλος του πρώτου κύκλου, στο νικηφόρο τέλος του πρώτου κύκλου και ήρθαμε να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που φρόντισαν τόσο πολύ τη δικιά μας την υγεία. Θέλω να πιστεύω ότι κι εμείς, σαν δήμος Θεσσαλονίκης, σαν Πολιτεία, βοηθήσαμε στον βαθμό που μπορούσαμε σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Και αυτή ακριβώς η κοινή προσπάθεια ήταν αυτή που έφερε αυτά τα συγκλονιστικά αποτελέσματα για το μέγεθος της χώρας μας» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ζέρβας.



«Σαν υγειονομική περιφέρεια επενδύουμε στην καινοτομία. Ήδη στο ΕΣΠΑ έχουμε βάλει καινοτόμες υπηρεσίες, τις οποίες θα θέλαμε να έρθουν στα νοσοκομεία» είπε ο κ. Τσαλικίδης και πρόσθεσε: «Οι γιατροί μας και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν δυνατότητες που έχουν ξένες χώρες. Μπαίνουμε σε μια καινούργια φάση. Επαναξιολογούμε βδομάδα - βδομάδα το τι γίνεται στην πόλη, στη Μακεδονία και στη Θράκη για να πάρουμε αποφάσεις για το πώς θα συνεχίσουμε. Έχουμε σχεδιάσει και για το καλοκαίρι πώς θα κινηθούμε στη Χαλκιδική και στα δύο νησιά που έχουμε σαν υγειονομική περιφέρεια».