Skip to main content

Νέος μοχλός πίεσης από τους δανειστές προς την Ελλάδα

Τι εξετάζουν οι δανειστές προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν κυβερνητικά σχέδια μη εφαρμογής των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του μνημονίου/.

Επανέρχεται το σενάριο της πώλησης περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου κάθε φορά που δεν θα εκπληρώνονται υποχρεώσεις από την κυβέρνηση κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό είναι ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζουν σοβαρά οι δανειστές να υιοθετήσουν προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν κυβερνητικά σχέδια μη εφαρμογής των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του μνημονίου. Δηλαδή να λειτουργήσει ως ένα είδος «φόβητρου» ή πιο σωστά μοχλού πίεσης, προκειμένου η Αθήνα να μην αθετήσει τα υπεσχημένα, τα οποία είναι πολλά και κρίσιμα.

Το πιο σημαντικό απ' όλα; Η μείωση των συντάξεων, από 1/1/2019. Η ελληνική πλευρά – όπως διαρρέεται ευρέως – εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές. Μαζί, πακέτο, βάζει και την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω αναφέρονται και στο υβριδικό πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Σόφιας.

Κάπως έτσι, όμως, σήμανε συναγερμός σε Βερολίνο και Βρυξέλλες. Κι αποφασίσθηκε να σκληρύνει η στάση τους έναντι της Αθήνας. Και να επιλεγούν σκληρά αντίμετρα, όπως η πώληση περιουσιακών στοιχείων του κράτους. Αν μάλιστα εφαρμοσθεί αυτή η λύση, τότε η επιλογή των προς πώληση assets θα γίνεται από το χαρτοφυλάκιο του υπερταμείου. Και η διαδικασία θα είναι ταπεινωτική...