Skip to main content

New York Times: Πώς ένας λάθος υπολογισμός ΗΠΑ - Ιράν μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Αξιωματούχοι, πιστεύουν ότι το Ιράν χρησιμοποιεί τις επιθέσεις για να προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη Μέση Ανατολή εάν το Ισραήλ διευρύνει τις επιθέσεις του χτυπώντας τη Χεζμπολάχ

Ολοένα και περισσότερο εντείνονται οι φόβοι για επίκινδυνη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με την κατάσταση να βγαίνει εκτός ελέγχου και στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και τις επόμενες κινήσεις του Ιράν να αποδεικνύονται κομβικής σημασίας. Την ίδια στιγμή, σε μία νέα φάση έντασης περνούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν.

Ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια νέα σύγκρουση, γράφουν ειδικότερα οι New York Times.

Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 70 επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των στρατευμάτων των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία. Το Πεντάγωνο, από την πλευρά του, απάντησε με μπαράζ αεροπορικών επιδρομών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 15 ανθρώπους, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Μέχρι στιγμής, καμία από τις επιθέσεις των ΗΠΑ ως αντίποινα δεν έχει προκαλέσει κλιμάκωση. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι οι επιθέσεις είχαν μειωθεί, τουλάχιστον προσωρινά, ωστόσο Αμερικανικοί στρατιωτικοί συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά το Ιράν και τις ομάδες που υποστηρίζει, όπως τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, τους Χούθι στην Υεμένη και πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία.

Αξιωματούχοι, πιστεύουν ότι το Ιράν χρησιμοποιεί τις επιθέσεις για να προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για το τι θα μπορούσε να συμβεί στην περιοχή εάν το Ισραήλ διευρύνει τις επιθέσεις του χτυπώντας τη Χεζμπολάχ ή εάν το Ισραήλ στοχεύσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως έκανε στο παρελθόν.

Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ έχουν ανταλλάξει επανειλημμένα βομβαρδισμούς κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, από την έναρξη του πολέμου.

Από τις πρώτες δε ημέρες της σύγκρουσης, η Τεχεράνη και η Ουάσιγκτον έχουν ανταλλάξει πολλαπλά μηνύματα λέγοντας ότι καμία πλευρά δεν θέλει να κλιμακώσει τον πόλεμο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, σε συνέντευξή του.

«Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν τη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική τους υποστήριξη στο Ισραήλ, τότε πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειές τους» τόνισε ωστόσο.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο διαμαρτύρονται, πάντως, ότι η αμερικανική στρατιωτική απάντηση ήταν ανεπαρκής καλώντας επί της ουσίας για πιο επιθετικές ενέργειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και 900 στη Συρία, κυρίως για να βοηθήσουν τις τοπικές δυνάμεις να πολεμήσουν τους εναπομείναντες τρομοκράτες του ISIS. Περισσότεροι από 60 Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ και τη Συρία έχουν τραυματιστεί στις επιθέσεις από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξηγούν, την ίδια στιγμή, ότι από τύχη οι ΗΠΑ έχουν γλιτώσει τα χειρότερα...