Skip to main content

ΝΥ Τimes: Ρώσοι υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί συζητούν ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών στην Ουκρανία

Οι πηγές ανέφεραν ότι δεν έχουν δει ενδείξεις ότι η Ρωσία μετακινεί πυρηνικά όπλα ή κάνει άλλες προετοιμασίες για κάποια επίθεση.

Υψηλόβαθμοι Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συζήτησαν πρόσφατα πότε και με ποιο τρόπο η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Την πληροφορία μεταδίδουν οι New York Times επικαλούμενοι υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, που δεν κατονομάζουν, σημειώνοντας ότι στις εν λόγω συζητήσεις δεν μετείχε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ανησύχησε με τις συζητήσεις αυτές στη Μόσχα για την πιθανή χρήση πυρηνικών, επειδή δείχνουν «πόσο απογοητευμένοι είναι οι Ρώσοι στρατηγοί με τις αποτυχίες τους» στα μέτωπα της Ουκρανίας και ταυτόχρονα υποδεικνύουν «ότι ίσως να μην απλώς λόγια οι συγκεκαλυμμένες απειλές του Πούτιν περί χρήσης πυρηνικών όπλων», σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

Οι ίδιες πηγές της ανέφεραν ότι δεν έχουν δει ενδείξεις ότι η Ρωσία μετακινεί πυρηνικά όπλα ή κάνει άλλες προετοιμασίες για κάποια επίθεση.

Οι πληροφορίες για τις συζητήσεις των Ρώσων στρατιωτικών κυκλοφόρησαν στην κυβέρνηση Μπάιντεν στα μέσα του περασμένου μήνα, λένε οι New York Times, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν ανέφεραν λεπτομέρειες για τα σενάρια μιας πιθανής χρήσης πυρηνικών όπλων, που φέρονται συζήτησαν οι Ρώσοι.

Ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, έχει πει παλαιότερα ότι η «πιθανή απόγνωση» του Πούτιν να νικήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία και οι αποτυχίες μπορεί να οδηγήσουν σε μια τέτοια απόφαση. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, είπε στην εφημερίδα ότι λαμβάνουν μεν στα σοβαρά τις ρωσικές απειλές, αλλά από την άλλη δεν έχουν δει «ενδείξεις ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για τέτοια χρήση» πυρηνικών όπλων.