Skip to main content

Νίκος Ανδρουλάκης στο Thessaloniki Summit: Εγώ δεν προσφέρω καρέκλες – Ανανέωση από τα σπλάχνα της παράταξης

Τι είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις δημοσκοπήσεις, την ακρίβεια, την οικονομία, τον Ερντογάν, αλλά και τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης

«Ανανέωσα το ΠΑΣΟΚ με πρόσωπα που ήταν μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Προτεραιότητά μου είναι να συνεχίσει η ανανέωση με ανθρώπους που ανήκουν στην κεντροαριστερά φύσει και θέσει».

Αυτό απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη διάρκεια του Thessaloniki Summit στην ερώτηση εάν θα συνεργαζόταν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, εφόσον αποχωρήσουν από το κόμμα τους. «Δεν προσφέρω καρέκλες, όπως έκαναν ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας. Οικοδομώ την ανανέωση από τα σπλάχνα της παράταξης», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως αναζητά πρόσωπα που πιστεύουν στις αξίες της κεντροαριστεράς και δεν είναι «οι άριστοι κάθε χρήσης». «Οικοδομήθηκαν κόμματα με οπορτουνιστικούς όρους. Το είδαμε στον ΣΥΡΙΖΑ και είμαι σίγουρος ότι θα το δούμε και στη Νέα Δημοκρατία», τόνισε. Πρόσθεσε, πάντως, ότι «το κάλεσμα είναι πολιτικό» και εφόσον υπάρχει συμφωνία σε πολιτικό πλαίσιο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συζήτησης με ανθρώπους από άλλα πολιτικά κόμματα και από τον χώρο της Οικολογίας.

Για τις δημοσκοπήσεις που φέρουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεύτερο κόμμα είπε ότι «για μας ανοίγει ένας νέος κύκλος που έχουμε χρέος να υπηρετήσουμε με μεγαλύτερη προσπάθεια, ασκώντας γόνιμη αντιπολίτευση, η οποία θα οικοδομήσει μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας, που θα έχει κεντρικό ζήτημα την ανθεκτικότητα. Ωστόσο, δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα πού έχει βάλει τον πήχη των εκλογών, σημειώνοντας πως οι θεωρίες που αναπτύχθηκαν το διάστημα των εθνικών εκλογών δεν επιβεβαιώθηκαν. «Δεν πανηγυρίζουμε, συνεχίζουμε με χαμηλούς τόνους, συνέπεια και σκληρή δουλειά» είπε.

Image

Για την ακρίβεια παραδέχτηκε ότι σε μεγάλο βαθμό έρχεται απ' έξω, όμως τόνισε πως στην Ελλάδα έχει πολλαπλές επιπτώσεις, γιατί δεν υπάρχουν έλεγχοι στην αγορά, καθώς «η κυβέρνηση είναι τροχονόμος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων». Και πρότεινε τη στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, τη μείωση του ΦΠΑ και την ενίσχυση του καταναλωτικού κινήματος. Ειδική αναφορά έκανε για τις αυξήσεις στα ενοίκια, κάνοντας λόγο για πανευρωπαϊκό φαινόμενο, που στην Ελλάδα είναι σε μεγαλύτερη ένταση. Για την αντιμετώπισή του τόνισε πως απαιτείται αναστολή ή κατάργηση της Golden Visa για τα ακίνητα, περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση και πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας που, όπως είπε, αρνείται η Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Ανδρουλάκης εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για το θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Όπως είπε, ενώ κατηγορούσε το κόμμα του για φοροκαταιγίδα, η ίδια είχε κρυφή ατζέντα «για να κάνουν χάδι στους μεγάλους φοροφυγάδες», επιβάλλοντας κεφαλικό, οριζόντιο φόρο προς τους μικρότερους. «Ο Μητσοτάκης μιλά λες και έγινε πρωθυπουργός τους τελευταίους μήνες», είπε και τόνισε πως χρειάζονται κίνητρα για κλιμάκωση ηλεκτρονικών συναλλαγών και POS παντού, κάτι που δεν κάνει η Νέα Δημοκρατία για λόγους πελατειακούς.

Σχολιάζοντας το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει τα ίδια που έκανε και στο Βερολίνο. Και πρόσθεσε πως η Ελλάδα πρέπει να χαράξει νέα στρατηγική, όπως το Ελσίνκι, βάζοντας ως «καρότο» την αναβάθμιση της τελωνειακής σχέσης με την Τουρκία, όπως ο Κώστας Σημίτης έβαλε την ένταξη της Κύπρου.

Για τον πόλεμο στη Γάζα ανέφερε πως το Ισραήλ έχει νόμιμο δικαίωμα στην άμυνα απέναντι σε μία βάναυση τρομοκρατική επίθεση, τόνισε όμως πως και ο πόλεμος έχει κανόνες που επίσης διέπονται από το διεθνές δίκαιο. «Δεν μπορούμε να βλέπουμε αυτό που γίνεται στη Γάζα και να μη λέει τίποτα η Ευρώπη», ανέφερε και πρόσθεσε πως κακώς η Ελλάδα δεν εξέδωσε ψήφισμα για εκεχειρία.

Στην τελευταία ερώτηση που αφορούσε τη Θεσσαλονίκη ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο Flyοver, λέγοντας ότι το 2012 το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει σχέδιο ολιστικό για τα θέματα αυτά, το οποίο περιελάμβανε και δακτύλιο, ο οποίος θα οδηγούσε τη βαριά κυκλοφορία έξω από την πόλη. «Η Νέα Δημοκρατία δεν ασχολήθηκε με αυτό το σχέδιο. Το έργο σήμερα έχει ξεκινήσει και η περιπέτεια είναι μπροστά. Θα είναι ένα ακριβό μάθημα για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πάντως, τόνισε πως επίσης κρίσιμο είναι το θέμα της υγείας, σημειώνοντας πως τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι σε δεινή κατάσταση. «Πρέπει να επενδύσουμε πολύ στο ΕΣΥ γιατί τα στοιχεία είναι αμείλικτα», είπε επισημαίνοντας πως σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές ιατρικές δαπάνες περάσαμε από την τρίτη στη δεύτερη θέση.