Skip to main content

Χαλκιδική: Δικαστικό μπλόκο σε βραχυχρόνια μίσθωση κατοικίας

Ιδιοκτήτρια ακινήτου στη Χαλκιδική υποχρεώθηκε να διακόψει τη βραχυχρόνια μίσθωσή όπως υπαγόρευε ο κανονισμός του συγκροτήματος.

Αίσθηση προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η υπ αριθ .16158/2018 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης βάσει της οποίας ιδιοκτήτρια ακινήτου σε συγκρότημα πολυτελών κατοικιών σε περιοχή της Χαλκιδικής υποχρεούται να διακόψει τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου της.

Πρόκειται για την κατάληξη της προσφυγής στη δικαιοσύνη από ιδιοκτήτες/ενοίκους των γειτονικών κατοικιών του συγκροτήματος, οι οποίοι φαίνεται πως είχαν απηυδήσει από την όχληση που προξενούσαν στους ιδίους οι μισθωτές του συγκεκριμένου ακινήτου, μη σεβόμενοι κοινόχρηστους χώρους και ώρες κοινής ησυχίας.

Καθώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος να σταματήσει η συγκεριμένη ενοχλητική κατάσταση όπως ισχυρίστηκαν οι γείτονες, προσκομίστηκαν στο δικαστήριο τα όσα υπαγορεύει ο κανονισμός του συγκρότηματος, που απαγορεύει τη μίσθωση ακινήτου ως τουριστικό κατάλυμα.  

Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον δικηγόρο Χαράλαμπο Αποστολίδη δίνει την ευκαιρία να αποκτήσουν νομικό «πάτημα» όσοι πολίτες αντιδρούν στην αυθαίρετη βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών και ειδικότερα διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες.

Όπως αναφέρει στην Voria.gr ο κ. Αποστολίδης, που στην εν λόγω υπόθεση εκπροσώπησε έναν εκ των γειτόνων της ιδιοκτήτριας του επίμαχου ακινήτου, «το γεγονός ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο γύρω από την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, οδηγεί στη χρήση του κανονισμού της πολυκατοικίας ως λύση στα προβλήματα που προκύπτουν».

Στην προκείμενη περίπτωση το συγκεκριμένο ακίνητο βάσει του κανονισμού δεν μπορούσε να μισθωθεί ως τουριστικό κατάλυμμα, κάτι που σημαίνε ότι η ιδιοκτήτρια παρέβη το νόμο στη διαδικασία.

«Κάτι τέτοιο μπορεί να δώσει τη δυνατότητα και σε άλλους ιδιοκτήτες ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα να κινηθούν νομικά για περιπτώσεις αυθαίρετης βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, με τουρίστες που δημιουργούν πρόβλημα με τη διαμονή τους, προκαλώντας θόρυβο, μη σεβόμενοι τους υπόλοιπους ενοίκους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολίδης.

Όπως λέει μάλιστα ο κανονισμός της πολυκατοικίας μπορεί να ληφθεί κανονικά υπ' όψη ως κείμενη νομοθεσία, δίνοντας τη δυνατότητα να αποκαλυφθούν πολλές παρανομίες στην εκτεταμένη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα.

«Οι εξοχικές κατοικίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τουριστικά καταλύματα, κάτι τέτοιο χρειάζεται άδεια από τον ΕΟΤ. Όλα τα ακίνητα είναι χαρακτηρισμένα για μια συγκεκριμένη χρήση, ωστόσο στην περίπτωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η αδειοδότηση παρακάμπτεται, όπως και πολλές άλλες παράμετροι, για αυτό βλέπουμε να μισθώνονται ως καταλύματα ακόμα και μικρά υπόγεια», επισημαίνει ο Χαράλαμπος Αποστολίδης.