Skip to main content

Νόμπελ Ειρήνης: Λευκορώσος ακτιβιστής και δύο οργανώσεις σε Ρωσία-Ουκρανία οι νικητές

Το φετινό Νόμπελ Ειρήνης μοιράζεται σε ένα πρόσωπο και δύο οργανώσεις που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Ρωσία και Ουκρανία

Το Νόμπελ Ειρήνης 2022 απονεμήθηκε στον Λευκορώσο ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλές Μπιαλιάτσκι, στην ρωσική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial και στην ουκρανική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Center for Civil Liberties.

«Οι φετινοί βραβευθέντες εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στις χώρες καταγωγής τους. Έχουν προωθήσει για πολλά χρόνια το δικαίωμα να ασκούν κριτική στην εξουσία και να προστατεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Έχουν κάνει εξαιρετική προσπάθεια για να τεκμηριώσουν τα εγκλήματα πολέμου, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κατάχρηση εξουσίας. Μαζί καταδεικνύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία», προστίθεται.

Ο Αλές Μπιαλιάτσκι είναι Λευκορώσος πολιτικός ηγέτης και πρώην κρατούμενος συνείδησης, γνωστός για τη δουλειά του με το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Viasna». Το 2020, κέρδισε το βραβείο Βραβείο Ορθής Διαβίωσης, γνωστό ως «Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ», ενώ την περίοδο 2007-2016 διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH).

Η εκπρόσωπος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ ανέφερε ότι οι τρεις αυτοί νικητές από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία αποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρξει ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ των χωρών αυτών.

Η ανακοίνωση των τριών νικητών έχει έναν εμφανή συμβολισμό, καθώς το Νόμπελ Ειρήνης 2022 μοιράζεται σε τρεις γειτονικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία.