Skip to main content

Νορβηγία: Ποσόστωση γυναικών 40% στα ΔΣ όλων των μεγάλων εταιρειών αλλιώς λουκέτο

Η σκανδιναβική χώρα ήταν η πρώτη στον κόσμο που εισήγαγε ποσόστωση 40% για το φύλο στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, το 2005

Οι μεγάλες ιδιωτικές νορβηγικές εταιρείες -εισηγμένες και μη- πρέπει να έχουν διοικητικά συμβούλια που να περιλαμβάνουν τουλάχιστον το 40% των γυναικών, διαφορετικά θα κλείσουν, όπως προτείνει η κυβέρνηση σε νομοσχέδιο, κάνοντας ακόμα ένα βήμα για να σπάσει το γυάλινο ταβάνι που εμποδίζει τις γυναίκες να φτάσουν σε κορυφαίες θέσεις.

Η σκανδιναβική χώρα ήταν η πρώτη στον κόσμο που εισήγαγε ποσόστωση 40% για το φύλο στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, το 2005, ξεκινώντας διεθνή καμπάνια.

Τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που υποχρεώνει τις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ενωση να έχουν τουλάχιστον κατά 40% των μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου γυναίκες από τα μέσα του 2026. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη εγκρίνει τον νόμο.

Τώρα, η κεντροαριστερή κυβέρνηση στο Όσλο συνιστά οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, όχι μόνο οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, να έχουν ποσόστωση γυναικών τουλάχιστον στο 40%.

«Οι εταιρείες δεν τα πάνε πολύ καλά με τη χρήση των δεξιοτήτων και των δύο φύλων. Είναι καιρός να αλλάξει αυτό» δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας Γιαν Κρίστιαν Βέστρε.

«Το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια σε ιδιωτικές εταιρείες είναι επί του παρόντος 20%» είπε η κυβέρνηση, από 15% πριν από δύο δεκαετίες.

«Χρειάστηκαν 20 χρόνια για να αυξηθεί το ποσοστά κατά 5 μονάδες. Εάν συνεχίσουμε σε αυτό τον ρυθμό, δεν θα φτάσουμε ποτέ τον στόχο να έχουμε ισορροπία μεταξύ των φύλων» δήλωσε η υπουργός Ισότητας Ανέτ Τρέτμπεργκστοουν.

Το νομοσχέδιο δεν θα έχει εφαρμογή για μικρότερες ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να είναι «κατάλληλο και όχι πιο εκτεταμένο από όσο χρειάζεται» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Το νομοσχέδιο, εάν ψηφιστεί στην τρέχουσα μορφή του, θα επηρεάσει το 3-7% των ιδιωτικών εταιρειών.

Το υπουργικό συμβούλιο κυβερνά με μειοψηφία προκειμένου να ψηφίσει νόμους. Είναι πιθανό αυτό το νομοσχέδιο να περάσει με την υποστήριξη της Σοσιαλιστικής Αριστεράς, που υποστηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας.