Skip to main content

Νοσοκομειακοί γιατροί : Τα όρια ασφαλείας στις παιδιατρικές δομές της Θεσσαλονίκης έχουν ξεπεραστεί

Στις δομές πρωτοβάθμιας υγείας σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, 20 παιδίατροι καλούνται να καλύψουν ανάγκες πάνω από 160.000 παιδιών

Με μελανά χρώματα περιφγράφει η διοίκησης της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης την κατάσταση στις παιδιατρικές μονάδες των νοσοκοκομείων της πόλης, με αφορμή την ανησυχία που υπάρχει για την αύξηση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου σε παιδιά, μετά και τον τραγικό θάνατο 7χρονου από τη Νάουα έπειτα από επιπλοκές της νόσου.

«Η κατάσταση των παιδιατρικών δομών, ακόμα και στην Θεσσαλονίκη, ξεπερνάει κατά πολλού τα "όρια ασφαλείας". Οι πρωτοβάθμιες παιδιατρικές υπηρεσίες υγείας στην Θεσσαλονίκη έχουν αφεθεί εξ’ ολοκλήρου στους ιδιώτες και στην περιβόητη "ατομική ευθύνη"», λέει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΕΝΙΘ.

Μάλιστα επισημαίνεται πως οι 15 Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδς Υγείας των δήμων Θεσσαλονίκης έχουν περίπου 20 παιδίατρους που καλούνται να καλύψουν 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους με περισσότερα από 160.000 παιδιά.

Όπως σημειώνουν ,κάποιοι από αυτούς είναι διαθέσιμοι μόνο μία ημέρα την εβδομάδα και για λίγες ώρες αφού δεν έχουν οργανική θέση στη δομή. Επιπλέον, οι ελάχιστοι παιδίατροι παροπλίζονται αφού οι δομές δεν έχουν μικροβιολογικά και ακτινολογικά τμήματα με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραπέμπονται στα νοσοκομεία για εξετάσεις.

Αναφορικά με τις νοσοκομειακές δομές, η διοίκηση της ΕΝΙΘ τονίζει πως βρίσκονται σε παρόμοια κατά σταση με τις υπόλοιπες δομές  με τις μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς να «μπαλώνονται» με συμβασιούχους.

«Στο Ιπποκράτειο οι κενές οργανικές θέσεις καλύπτονται με 13 επικουρικούς παιδίατρους. Το νέο επιστημονικό προσωπικό της χώρας έρχεται αντιμέτωπο με τεράστιο φόρτο εργασίας, με μειωμένους μισθούς και με το μαρτύριο της εργασιακής ανασφάλειας. Τεράστιο ζήτημα αποτελούν και οι ελλείψεις σε ΜΕΘ παίδων και νεογνών με μόνο 3 ΜΕΝΝ (νεογνών) στη Θεσσαλονίκη που καλύπτουν Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και 1 ΜΕΘ παίδων με 10 κλίνες για όλη τη Βόρεια Ελλάδα!», λέει χαρακτηριστικά η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.