Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Νοσοκομείο Παπανικολάου: Επετειακή εκδήλωση για την Α΄ ΜΕΘ το Σάββατο

Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 11:00 στις εγκαταστάσεις της Α' ΜΕΘ

Επετειακή εκδήλωση προς τιμήν του δωρητή πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Α' ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου».

Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 11:00.

Όπως αναφέρει το νοσοκομείο, στις αρχές του 2019 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης της Α Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» χάρη στη γενναιόδωρη δωρεά του αείμνηστου Αιμίλιου Χρόνη. Η Α ΜΕΘ μετά από 36 χρόνια λειτουργίας λειτουργεί πλέον σε ένα υπερσύγχρονο περιβάλλον, ικανό να της προσφέρει πιστοποίηση παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Διαθέτει 18 κλίνες γενικής ΜΕΘ, ενώ παράλληλα έχει την επιστημονική ευθύνη της Μονάδας Εγκαυμάτων δυναμικότητας τεσσάρων κλινών. Η A' Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί από το 1987, ως η πρώτη πολυδύναμη ΜΕΘ της Βόρεια Ελλάδας.

Η Α΄ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (Α΄ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου»

Η πρώτη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ιδρύεται το 1987 στο Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου». Εμπνευστής και οραματιστής της λειτουργίας αυτού του τμήματος ήταν ο Δημήτρης Ρίγγος, Επίκουρος καθηγητής Πνευμονολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά από ειδική μετεκπαίδευση στη Μεγάλη Βρετανία στο αντικείμενο της Εντατικής Ιατρικής, ένα γνωστικό αντικείμενο σχεδόν άγνωστο μέχρι τότε στην Ελλάδα, προχώρησε στην δημιουργία της αρχικά ονομαζόμενης «Μονάδας Οξείας Χρόνιας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας».

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας συνιστά κομβικό σημείο στη λειτουργία του γενικού νοσοκομείου που καλείται να ανταποκριθεί σε καταστάσεις επείγουσας ιατρικής ανάγκης. Η εξελίξεις στην τεχνολογία και οι νέες θεραπευτικές μέθοδοι διαρκώς διευρύνουν και ενισχύουν τις δυνατότητες που παρέχει η νοσηλεία στη Μονάδα. Ο εντατικολόγος μπορεί να υποστηρίζει με μηχανικά και φαρμακευτικά  μέσα τον ασθενή, μπορεί να εφαρμόζει μεθόδους που υποκαθιστούν τη λειτουργία διαφόρων οργάνων του προσδοκώντας ο οργανισμός του να ανταποκριθεί στη θεραπεία. Πολλές φορές θα χρειαστεί να υποστηρίξει το οικογενειακό περιβάλλον του ασθενή για να διαχειριστεί το τέλος της ζωής του.