Skip to main content

Νοβότνι: Πολιτική απόφαση η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν αναμφίβολα επιφυλακτική, αλλά ήταν μία πολιτική απόφαση, υπογράμμισε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας.

Την άποψη ότι η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ ήταν μια «πολιτική απόφαση» και ότι το σενάριο αποχώρησης από το ευρώ θα ήταν «πολύ επικίνδυνο», εξέφρασε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι.

«Η Ελλάδα δεν εκπλήρωνε όλες τις προϋποθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν αναμφίβολα επιφυλακτική, αλλά ήταν μία πολιτική απόφαση» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια ραδιοφωνία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ταυτόχρονα όμως, όπως έσπευσε να προσθέσει, «από τη στιγμή που η Ελλάδα βρισκόταν στο ευρώ, θα ήταν πολύ επικίνδυνο να εξέλθει από αυτό, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μια αλυσιδωτή αντίδραση σε άλλες χώρες».

«Ένα από τα διδάγματα που πρέπει να εξαχθούν από την περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι οι ευνοϊκές προϋποθέσεις που έφερε το ευρώ, φυσικά και μπορούν να ενέχουν πάντα τον κίνδυνο να προκύψουν υπερβολικά πολλές επενδύσεις ή υπερεπενδύσεις ή κρατικές δαπάνες, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, και για τον λόγο αυτό η πειθαρχία είναι ένα σημαντικό σημείο» εξήγησε, μεταξύ άλλων.

Ειδική αναφορά έκανε και στην περίπτωση της Ιταλίας. «Φυσικά και πρόκειται για μία ειδική περίπτωση, γιατί η Ιταλία είναι μία μεγάλη χώρα στην Ευρώπη και δεν έχουμε παρά να ελπίζουμε ότι οι πολιτικοί θα αντιδράσουν ανάλογα».

Όσον αφορά το επικείμενο Brexit, ο Αυστριακός τραπεζίτης διαβεβαίωσε ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλεία δεν πρόκειται να επηρεάσει την αυστριακή οικονομία, ενώ εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ε.Ε. θα είναι περιορισμένης κλίμακας.