Skip to main content

Κορωνοϊός: Η έξαρση φέρνει δύο νέα νοσοκομεία αναφοράς στη Θεσσαλονίκη

Το Ιπποκράτειο ξεκίνησε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα να νοσηλεύει ενήλικες που διαγνώστηκαν θετικοί. Τι αναφέρει η επικεφαλής του ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος

Νοσοκομεία αναφοράς COVID-19 αναμένεται να γίνουν πολύ σύντομα μετά από πρόταση της αρμόδιας ΥΠΕ και απόφαση του υπουργείου Υγείας τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του σχεδίου αντιμετώπισης της έξαρσης της πανδημίας στη χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση τόσο των κρουσμάτων όσο και του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πόλης.

Διαβάστε - Στους 107 σκαρφάλωσε ο αριθμός των νοσηλευόμενων - Οι 7 στις ΜΕΘ

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το Ιπποκράτειο ξεκίνησε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα να νοσηλεύει ενήλικες που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, μεταξύ των οποίων κάποιοι ηλικιωμένοι που ζούσαν στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι. Συνολικά, νοσηλεύει πλέον 16 ενήλικες ενώ παραμένει και το Κέντρο Αναφοράς για εγκύους και παιδιά που νοσούν από τον Sars-Covid-2. Πηγές του νοσοκομείου αναφέρουν πως το Ιπποκράτειο βρίσκεται σε ετοιμότητα για την ανάληψη του επιπλέον αυτού ρόλου ενώ έχουν γίνει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και έχουν ήδη ξεκινήσει προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού καθώς τα πρώτα 10 άτομα έχουν προσληφθεί. Το Ιπποκράτειο ωστόσο δεν διαθέτει ακόμα μοριακό αναλυτή για την εξέταση των ύποπτων δειγμάτων και αναμένεται να προμηθευτεί το επόμενο διάστημα. Πολύ πρόσφατα ξεκίνησε και το Παπαγεωργίου να φιλοξενεί τα πρώτα θετικά περιστατικά. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον απολογισμό της 3ης ΥΠΕ, το Παπαγεωργίου έχει ενισχυθεί με επιπλέον έξι ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας, που μπορεί να χρησιμεύσουν μελλοντικά για νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Μέχρι τώρα ωστόσο, τα μόνα νοσοκομεία που δέχονται ασθενείς που πρέπει να διασωληνωθούν είναι το ΑΧΕΠΑ και το Παπανικολάου.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) στη Βόρεια Ελλάδα, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί διαφορετικά σχέδια ανάλογα με την πορεία που θα διαγράψει η πανδημία στη χώρα. Σημείωσε μάλιστα ότι, σε περίπτωση που η εξέλιξη της πανδημίας το απαιτήσει, όλα τα νοσοκομεία- υπό κάποιες προϋποθέσεις- θα νοσηλεύουν θετικά περιστατικά, όπως ήδη συμβαίνει και σε ένα μεγάλο κομμάτι της περιφέρειας. Σε περίπτωση όμως που ένα περιστατικό είναι βαρύ, τότε θα οδηγείται σε νοσοκομείο αναφοράς. Όπως επισήμανε ωστόσο, ήδη σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχουν ΜΕΘ για ύποπτα διασωληνωμένα περιστατικά.

Η κ. Λεπτοκαρίδου ανέφερε, μιλώντας στη Voria.gr, ότι τα νοσοκομεία είναι ενισχυμένα σε σχέση με την προ-κορωνοϊού περίοδο. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως έχουν προστεθεί πάνω από 17 κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ και άλλες 12 στο Παπανικολαου ενώ διαθέσιμα κρεβάτια για νοσηλεία θετικών περιστατικών υπάρχουν στο Ιπποκράτειο, το Παπαγεωργίου και τον Άγιο Δημήτριο. Ακόμα, πρόσθεσε πως τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν εξοπλιστεί με μοριακούς αναλυτές αλλά συνεργάζονται παράλληλα με συμβάσεις και με ιδιωτικά εργαστήρια λόγω του μεγάλου αριθμού δειγμάτων. «Ο φόρτος είναι μεγάλος. Έχει αυξηθεί ο αριθμός που έρχεται στα νοσοκομεία θέλοντας να εξεταστεί. Δεν είναι μόνο Θεσσαλονικείς αλλά και παραθεριστές», τόνισε, συμπληρώνοντας πως πλέον ο κόσμος προστρέχει στο νοσοκομείο ακόμα και αν δεν έχει συμπτώματα αλλά την υποψία ότι ήρθε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου σημείωσε ότι «όταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από το νέο κορονοϊό, θα μεταφέρεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του αποτελέσματος είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19 (σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων των Νοσοκομείων). Εάν το νοσοκομείο δεν έχει την δυνατότητα νοσηλείας, οι ασθενείς θα διακομίζονται σε Νοσοκομείο Αναφοράς ή σε άλλο Νοσοκομείο- COVID με ενέργειες του ΕΚΑΒ- ΚΕΠΥ που θα έχει την ευθύνη του συντονισμού.

ΑΧΕΠΑ και Παπανικολάου ενόψει δεύτερου κύματος

Την αύξηση στην προσέλευση του κόσμου στις εφημερίες επιβεβαιώνει και το Παπανικολάου αναφέροντας πως σε διάστημα περίπου ενός μήνα από εκεί που υπήρχαν 5 έως 8 περιστατικά τα οποία δεν έμεναν για μεγάλο διάστημα στο νοσοκομείο καθώς παρουσίαζαν ελαφρά συμπτώματα, πλέον στην κλινική COVID-19 του νοσοκομείου νοσηλεύονται 47 άτομα, τα οποία εκδηλώνουν πιο έντονα συμπτώματα. Στη ΜΕΘ συνεχίζει να νοσηλεύεται ένα άτομο.

Όπως αναφέρει το νοσοκομείο, λειτουργούν δύο Τμήματα Επιγόντων Περιστατικών, το ένα εκ των οποίων λειτουργεί αποκλειστικά για ύποπτα περιστατικά κορωνοϊού. Το τμήμα αυτό αναφέρεται ότι έχει ενισχυθεί ξανά από τον Ιούλιο με εργαζομένους του Παπανικολάου. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ενόψει ενός δεύτερου κύματος υπάρχει πλέον μια τεχνογνωσία και μια εμπειρία στον τρόπο που πρέπει να οργανωθεί το νοσοκομείο. Στο ζήτημα των προμηθειών μέτρων ατομικής προστασίας, τονίζουν ότι υπάρχει επάρκεια αλλά πως οι τιμές των μασκών ανεβαίνουν καθώς η ζήτηση έχει ήδη υπερδιπλασιαστεί.

Η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του νοσοκομείου, Ελένη Σιώτου, υποστηρίζει από πλευράς της πως δεν προστέθηκαν κρεβάτια ΜΕΘ αλλά δέκα απλές κλίνες νοσηλείας οι οποίες δεν αλλάζουν κάτι σημαντικό στη λειτουργία του νοσοκομείου αναφορικά με τον κορωνοϊό. Η ίδια σημειώνει πως παρότι έχει αυξηθεί το προσωπικό, το οποίο πλέον έχει προσαρμοστεί στη λειτουργία του νοσοκομείου, παράλληλα φέτος ολοκληρώνεται η διετία του επικουρικού προσωπικού που είχε προσληφθεί το 2018. Αν, όπως τονίζει, φύγουν οι άνθρωποι αυτοί, τότε είμαστε στα ίδια επίπεδα με την περίοδο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Η κ. Σιώτου δηλώνει τέλος πως το νοσοκομείο θα μπορούσε να είχε προμηθευτεί ήδη ένα μεγάλο στοκ μέσων ατομικής προστασίας ώστε να μην διακινδυνεύσει να υπάρξει έλλειψη αυτών ή αγορά τους σε πολύ ακριβότερες τιμές. Σχετικα με τη λειτουργία του νοσοκομείου, η πρόεδρος του σωματείου σημειώνει πως ενώ σήμερα επιστρέφει μετά από ολιγοήμερη απουσία, θα κάνει το τεστ και αμέσως θα χρειαστεί να πιάσει δουλειά φορώντας μάσκα, πριν βγουν τα αποτελέσματα. 

Αυξημένα είναι και τα περιστατικά που νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ. Στο πρώτο νοσοκομείο αναφοράς της πόλης νοσηλεύονται αντίστοιχα 39 άτομα με κορωνοϊό ενώ πέντε ασθενείς με Sars-Covid-2, μεταξύ των οποίων, μια 17χρονη βρίσκονται στη ΜΕΘ. Ενόψει έξαρσης της πανδημίας, ο διοικητής του νοσοκομείου Παναγιώτης Παντελιάδης αναφέρει πως η εμπειρία του πρώτου κύματος βοήθησε 100%. «Είμαστε σε διαφορετικό γνωστικό επίπεδο αλλά και επίπεδο προετοιμασίας, διαχείρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων», τόνισε προσθέτοντας πως το νοσοκομείο είναι ενισχυμένο και υλικοτεχνικά καθώς από τις 8 κλίνες ΜΕΘ που ξεκίνησε πλέον διαθέτει 27 κλίνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες για ασθενείς με COVID-19. Όπως είπε, πάντα υπάρχει το καλύτερο αλλά συγκριτικά με αυτό που ήμασταν στην αρχή του κορωνοϊού, η κατάσταση έχει βελτιωθεί.