Skip to main content

Ντάισελμπλουμ: Μονόδρομος οι συγχωνεύσεις για την επιβίωση τραπεζών

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και τέως επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι η Ευρώπη είναι πολύ εξαρτημένη από τις τράπεζες.

Μονόδρομο για την επιβίωση των τραπεζών της Ευρώπης αποτελούν οι συγχωνεύσεις όπως τόνισαν στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και τέως επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

«Χρειαζόμαστε την τραπεζική ενοποίηση για να γίνουν πιο κερδοφόρες οι τράπεζες. Μερικοί λένε ότι χρειαζόμαστε ίσως δύο τράπεζες στην Ελλάδα. Θα πω κάτι τολμηρό: Εάν ακολουθήσουμε το μοντέλο των ΗΠΑ, ίσως να υπάρχει ανάγκη μόνο για μια τράπεζα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ.Μυλωνάς.

Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Ευρώπη είναι πολύ εξαρτημένη από τις τράπεζες. «Έχουμε ακόμη πολλές τράπεζες και κάποιες από αυτές παραμένουν προβληματικές. Επιπλέον ο δεσμός τραπεζών, πολιτικών και εποπτικών αρχών είναι ακόμη στενός. Χρειαζόμαστε λιγότερες τράπεζες και περισσότερες αγορές κεφαλαίου», υποστήριξε. Στην Ευρώπη σε αντίθεση με τις ΗΠΑ το 80% των χρηματοδοτήσεων προέρχεται από τις τράπεζες και μόνο το 20% από τις αγορές κεφαλαίου.

Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ενοποίηση και να τεθεί εκ νέου προτεραιότητα από την Κομισιόν η ενίσχυση των αγορών κεφαλαίου.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο ζήτημα των τραπεζών στην Ελλάδα παραμένει η κερδοφορία. Αναφέρθηκε στις δύο αντίρροπες δυνάμεις που ασκούνται στις τράπεζες: Από τη μία λόγω της σύσφιξης του ρυθμιστικού πλαισίου έχουν γίνει πιο ασφαλή ιδρύματα, κάτι που είναι θετικό, αλλά από την άλλη ασκούνται ισχυρές πιέσεις στην κερδοφορίας τους. «Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές, συν τα NPEs», δήλωσε χαρακτηριστικά.