Skip to main content

Νύχτα αδιάκοπων βομβαρδισμών στη Γάζα - Ισραηλινές επιχειρήσεις και από τη θάλασσα με πολεμικά πλοία

Από το απόγευμα της Παρασκευής ξεκίνησε μπαράζ σφοδρών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας από στεριά, αέρα και θάλασσα - «Εάν ο Νετανιάχου αποφασίσει να μπει απόψε στη Γάζα, η αντίσταση είναι έτοιμη», η απάντηση της Χαμάς

Μια ανάσα από εκτεταμένη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται οι ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες σφυροκοπούν από το απόγευμα της Παρασκευής θέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, από στεριά, αέρα και θάλασσα. 

«Τις τελευταίες ώρες έχουμε αυξήσει τις επιθέσεις στη Γάζα. Η Πολεμική Αεροπορία επιτίθεται ευρέως σε υπόγειους στόχους και τρομοκρατικές υποδομές. Σε συνέχεια της επιθετικής δραστηριότητας που πραγματοποιήσαμε τις τελευταίες ημέρες, οι επίγειες δυνάμεις επεκτείνουν τη χερσαία δραστηριότητα σήμερα το απόγευμα. Ο IDF εργάζεται δυναμικά σε όλες τις διαστάσεις για την επίτευξη των στόχων του πολέμου» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι, καλώντας τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια. Παράλληλα, χαρακτήρισε «εθνική αποστολή» του Ισραήλ την ανάκτηση και η επιστροφή όλων των ομήρων στη χώρα.

 

 

 

 

Από την πλευρά της Χαμάς υψηλόβαθμο στέλεχος δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση. «Εάν ο Νετανιάχου αποφασίσει να μπει απόψε στη Γάζα, η αντίσταση είναι έτοιμη» ανέφερε στο Telegram ο Εζάτ αλ Ρίσεκ, προσθέτοντας ότι «η γη της Γάζας θα καταπιεί τα κομμάτια των Ισραηλινών στρατιωτών». 

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς υποστηρίζει ότι οι πόλεις Σντερότ και Ασντόντ στο νότιο Ισραήλ έχουν στοχοποιηθεί με ρουκέτες, όπως και το Ασκελόν, όπου πύραυλοι έπληξαν την πόλη χωρίς να αναχαιτιστούν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ Iron Dome.


Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε από μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για τα τεκταινόμενα κι ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι είχε δει αναφορές για επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά δεν θα το σχολιάσει.

Ωστόσο, νωρίτερα ο Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την παύση της ισραηλινής στρατιωτικής δραστηριότητας στη Γάζα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καυσίμων και ηλεκτρισμού στους αμάχους εκεί. Πρόσθεσε ακόμη πως αν απαιτείται προσωρινή παύση από το Ισραήλ για την απελευθέρωση περισσότερων από 200 ομήρων που κρατάει η Χαμάς, τότε αυτό είναι κάτι που οι ΗΠΑ το υποστηρίζουν. 

Image

 

 

Το CNN μετέδωσε πως οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται από άρματα μάχης που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, ενώ επιχειρούν και πολεμικά πλοία από θαλάσσης. 

 

 

 


Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της Χαμάς έκαναν γνωστό πως έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο τοπικός πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας Jawwal. Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Δημοσιογράφος του Al Jazeera που μετέδιδε τηλεοπτικά είπε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει αν οι παραγωγοί του ή το στούντιο μπορούν να τον ακούσουν: «Μιλάμε τώρα χωρίς να έχουμε καμία επαφή με το γραφείο ειδήσεων. Μπορεί ακόμη και να χάσουμε αυτή την επαφή ανά πάσα στιγμή».

Σύμφωνα με το Reuters εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε ότι έχασε εντελώς την επαφή με την αίθουσα επιχειρήσεων της οργάνωσης στη Γάζα και όλες τις ομάδες της που επιχειρούσαν στο έδαφος.

Το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και μέρες και η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τις συνέπειες μιας ανθρωπιστικής και επισιτιστικής κρίσης, καθώς η περιοχή δεν έχει πρόσβαση ούτε σε πόσιμο νερό, ενώ πάνω από 20.000 σπίτια έχουν καταστραφεί ή κριθεί ακατοίκητα, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η Χαμάς. 

Image

 


Το Reuters μεταδίδει δηλώσεις Παλαιστίνιων από τη Γάζα, σύμφωνα με τις οποίες, έλαβαν προειδοποιήσεις από τον ισραηλινό στρατό να μετακινηθούν από το βόρειο τμήμα της Γάζας προς το νότο για να αποφύγουν «το πιο θανατηφόρο θέατρο του πολέμου».

Οι ίδιοι ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το Reuters, λένε ότι η μετακίνηση προς τον νότο παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη εν μέσω αεροπορικών επιδρομών και ότι οι νότιες περιοχές έχουν επίσης βομβαρδιστεί. 
Πολλές οικογένειες αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, φοβούμενοι την επανάληψη της εμπειρίας των προηγούμενων πολέμων με το Ισραήλ, όταν οι Παλαιστίνιοι που άφησαν τα σπίτια και τη γη τους δεν μπόρεσαν ποτέ να επιστρέψουν.

Με πληροφορίες από Reuters
Φωτογραφίες: Reuters, AP, AFP