Skip to main content

Ο αμερικανικός παράγοντας και οι ευρωπαϊκές σφήνες στην Ελλάδα

Φαίνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί πλέον να παίρνει στο τηλέφωνο τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και να μιλούν «με τη μία».

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και στο Πεντάγωνο, μόλις τώρα αντιλαμβάνονται το κέρδος από μια πρόσφατη επίσκεψη.

Οι οικογενειακές (πλέον) σχέσεις Πομπέο – Μητσοτάκη είναι αρκούντως στενές, ώστε να μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να παίρνει στο τηλέφωνο τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και να μιλούν «με τη μία». Αυτό είναι το βασικό κέρδος από την τελευταία, διήμερη, παραμονή του «Μάικ» και της «Τζέιν» στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού, στα Χανιά. Πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη εξέλιξη, που κάθε άλλο παρά απλώς φιλική μπορεί να θεωρηθεί. Γιατί, τι συνεπάγεται αυτό μεταξύ άλλων; Ότι σε περίπτωση νέας κρίσης στο Αιγαίο, όπως αυτή που εξελίσσεται ή όπου αλλού, «ο άνθρωπος μας στην Ουάσιγκτον» θα είναι ο ίδιος ο Πομπέο, όπως μας εξηγείται αρμοδίως, από την κυβέρνηση.

Το σίγουρο είναι ότι μεταξύ των δυο ανδρών έχει αναπτυχθεί μια ιδιαίτερη χημεία και μάλιστα ήδη από την προηγούμενη συνάντηση τους. Θυμίζεται ότι με ένα τηλεφώνημα του Μητσοτάκη, ο Πομπέο είδε τον Έλληνα ομολόγό του, Δένδια, στη Βιέννη, όταν η προτελευταία ένταση με την Τουρκία έφτανε στην κορύφωσή της. Οπερ σημαίνει ότι πρόσφορο έδαφος προϋπήρχε, απλώς έπρεπε να καλλιεργηθεί καταλλήλως. Στην Αθήνα ελπίζουν να μην χρειασθεί να γίνει τώρα κι άλλο ανάλογο τηλεφώνημα, ωστόσο όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα αποφευχθεί.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε γνώση όλων των διαμεσολαβητικών προσπαθειών της Γερμανίας στο ελληνο-τουρκικό ζήτημα και τις εγκρίνουν. Οπως επίσης είναι σε γνώση και της σκληρής στάσης που κρατά η Αγκυρα. Αργά αλλά σταθερά, η υπομονή της Ουάσιγκτον εξαντλείται. Ειδικά μετά τα τελευταία νέα που έρχονται από τη Σινώπη κι αναφέρουν ότι οι Τούρκοι τεστάρουν τους S-400. Κι εννοείται ότι εκτός της αμερικανικής παρέμβασης, πάντα ρόλο θα παίζει και ο ευρωπαϊκός παράγοντας. Προφανώς για την συγκρότηση των απαραίτητων συμμαχιών...