Skip to main content

Ο Ανδρουλάκης, ο Καραμανλής, η Θεσσαλονίκη και οι καθαρές κουβέντες για ΔΕΘ

Τριήμερο Θεσσαλονίκης παρουσία Ανδρουλάκη από Πέμπτη. Ο δηκτικός Καραμανλής, η απόσταση ηγεσίας-βάσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το νέο μας σίριαλ

-Τριήμερη παρουσία προγραμματίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στη γιορτή της Θεσσαλονίκης, 26-28 Οκτωβρίου. Ο κ. Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα παραστεί στη δοξολογία για τον πολιούχο, Άγιο Δημήτριο, στον ομώνυμο ιερό ναό και μετά για πρώτη φορά θα μεταβεί στο γραφείο που δημιούργησε στην Αγγελάκη όπου θα έχει συναντήσεις με φορείς της περιοχής. Την Παρασκευή αναμένεται να συνεχίσει τις συναντήσεις, χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν θα παραστεί και στη μαθητική παρέλαση στην Τσιμισκή ή σε κάποιον άλλο δήμο, ενώ είναι βέβαιο ότι θα εκπροσωπήσει το κόμμα στη στρατιωτική παρέλαση του Σαββάτου, στη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου. Η επίσκεψη πάντως σίγουρα δεν περιορίζεται στα τυπικά των εκδηλώσεων, αλλά έχει πολλή πολιτική, δεδομένων των αποτελεσμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα προκύψει από τις συναντήσεις του προέδρου μού λένε από το κόμμα.

-Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, γι' ακόμα μια φορά επέλεξε να σταθεί κριτικά απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στάση της στις διεθνείς εξελίξεις από τη Θεσσαλονίκη. Το είχε ξανακάνει όταν το μεταναστευτικό ήταν σε έξαρση. Συνεργάτες του μού έλεγαν ότι ο Καραμανλής είχε μεγαλύτερες προσδοκίες από το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο δεν εξελίχθηκε όπως το ήθελαν τα κράτη-μέλη. Έτσι γίνεται ο ίδιος η φωνή όσων στέκονται κριτικά απέναντι στην ΕΕ, και κυρίως των πολιτών. Δεν είναι ευρωσκεπτικιστής, επισημαίνουν, αλλά θέλει μια Ευρώπη ενωμένη και ισχυρή κι όχι μια Ευρώπη των ισχυρών ή ακόμη χειρότερα των Γερμανών... Στη χτεσινή εκδήλωση πάντως η Γερμανία τα άκουσε για τα καλά από τον κ. Καραμανλή τόσο για τον ρόλο της στην ΕΕ, όσο και για τις πολεμικές αποζημιώσεις, που ήταν άλλωστε και το κεντρικό ζήτημα του βιβλίου που παρουσιάστηκε και έγραψε ο Γιώργος Χαρβαλιάς. Παρόντες οι βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, Άννα Ευθυμίου και Στράτος Σιμόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, καθώς και οι δήμαρχοι Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης. Φυσικά οι γνωστοί "καραμανλικοί" Βάκης Φραντζής, Ανδρέας Λεούδης, Δημήτρης Δαρνάκας, Τέλης Θωμόπουλος και Γιάννης Τσιάρας.

-Πάντως για να πω την αμαρτία μου δεν αντιλήφθηκα τι ακριβώς σχεδιάζει η κυβέρνηση για το έργο της ανάπλασης της ΔΕΘ. Σίγουρα δεν βγήκα σοφότερος από την απάντηση του Χάρη Θεοχάρη στην βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου, που κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Αυτό που ξεκαθαρίζει είναι ότι παραμένουμε σε ένα μοντέλο εισόδου ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ για να κατασκευαστεί το νέο εκθεσιακό κέντρο. Κάτι που η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια. Χωρίς όμως να ξεκολλάει η υπόθεση εδώ και ένα χρόνο, η οποία κόλλησε στο χρηματοδοτικό μοντέλο... Ανεξαρτήτως της ανάπλασης ή με όχημα αυτή ο κ. Θεοχάρης λέει ότι δεν πηγαίνουμε σε ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ. Η κ. Νοτοπούλου λέει πως εκεί το πάει η κυβέρνηση με όχημα την ανάπλαση και το θέμα προκαλεί και θα συνεχίσει να προκαλεί τριβές όσο οι κουβέντες δεν είναι καθαρές και η κυβέρνηση κρατάει παγωμένη την ανάπλαση. Πρέπει, λοιπόν, να γνωστοποιήσει σε άμεσο χρόνο το χρηματοδοτικό πλαίσιο και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα γιατί το έργο έχει αρχίσει και... σέρνεται, μαζί και τα σενάρια. Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις του νεοεκλεγέντος δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη με τον πρωθυπουργό και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Κατά τη διάρκειά τους είναι μάλλον βέβαιο ότι θα τεθεί και το θέμα της ανάπλασης της ΔΕΘ. Ο υφυπουργός Οικονομικών δήλωσε χθες στη Βουλή ότι θα πρέπει να γίνει συνεννόηση και με τον νέο δήμαρχο ο οποίος, πάντως, προεκλογικά είχε υποστηρίξει μία διαφορετική λύση από αυτή που προωθούσε όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση. 

-Προβληματισμός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις εξελίξεις στο κόμμα που είναι πλέον σε εξαιρετικά κρίσιμη φάση. Οι διαγραφές και όσα γίνονται μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία δεν φαίνεται να αγγίζουν σε τοπικό επίπεδο τους αιρετούς της Θεσσαλονίκης, αλλά σε επίπεδο κομματικών στελεχών, οργάνων και μελών τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για να εξηγούμαστε οι τέσσερις βουλευτές του κόμματος στη Θεσσαλονίκη έχουν αποδεχτεί τον νέο πρόεδρο και μάλιστα έχουν αναλάβει ρόλους στη νέα λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κατερίνα Νοτοπούλου, Ράνια Θρασκιά, Χρήστος Γιαννούλης και Σωκράτης Φάμελλος συμμετέχουν στη νέα δομή του κόμματος υπό τον κ. Κασσελάκη. Το ίδιο και μάλιστα ακόμα πιο ενεργά η πρώην βουλευτής, Δώρα Αυγέρη, ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο κακός χαμός όμως γίνεται πιο κάτω. Και γίνεται και στη Θεσσαλονίκη, όπου μια σειρά από κομματικά στελέχη ετοιμάζονται να ακολουθήσουν νέους δρόμους... Αυτοί χαράσσονται αλλού, όμως η τεχνολογία βοηθάει να έρθουν όλοι και όλα πιο κοντά. Εκτός από τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταξύ τους... Ηγεσία και βάση ψάχνουν κοινό βηματισμό ή μήπως έψαχναν;