Skip to main content

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καλεί να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 22 κρατών προειδοποίησαν εναντίον των «καταστροφικών» συνεπειών από τη σκοπιά της ανθρωπιστικής κατάστασης

Τα κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησαν να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε έκτακτη συνεδρίασή τους στο Κάιρο χθες Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών των 22 κρατών προειδοποίησε εναντίον των «καταστροφικών» συνεπειών από τη σκοπιά της ανθρωπιστικής κατάστασης και της ασφάλειας που θα έφερνε η κλιμάκωση του πολέμου.

Το Ισραήλ διεξάγει πλήγματα αντιποίνων εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ισραήλ και τους συμμάχους του στη Δύση, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο ο στρατιωτικός βραχίονας του κινήματος στο ισραηλινό έδαφος, με πάνω από 1.200 νεκρούς. Οι νεκροί στον παλαιστινιακό θύλακα ξεπέρασαν τους χίλιους χθες Τετάρτη.

Η ανακοίνωση της συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου αναφέρει πως είναι απαραίτητο να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία, να γίνουν «σοβαρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Οργανισμό για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) με το Ισραήλ» προκειμένου να υπάρξει «δίκαιη και συνολική» συμφωνία ειρήνης.

Κατά τον Χουσάμ Ζακί, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, οι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν τους θανάτους αμάχων και τις επιθέσεις εναντίον τους και από τις δυο πλευρές. Τόνισαν πως πρέπει να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας αμέσως.

Στον αραβικό κόσμο δεν μοιάζει μολαταύτα να υπάρχει απόλυτη ομοφωνία για τον πόλεμο Χαμάς - Ισραήλ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν -που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος- κάνουν ασκήσεις ισορροπίας, παρότι κράτη του Κόλπου, ανάμεσά τους το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν, κατηγόρησαν το Ισραήλ για την κλιμάκωση. Ομοίως η Σαουδική Αραβία, που επέρριψε ευθύνες στην ισραηλινή κυβέρνηση η οποία «στερεί» από τους Παλαιστίνιους τα «δικαιώματά της».