Skip to main content

Ο χάρτης των καταστημάτων: Πού υπάρχει ζήτηση, πού μένουν ξενοίκιαστα

Πώς διαμορφώνεται ο «χάρτης» των καταστημάτων σε ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη. Τοπικές αγορές που ακμάζουν και άλλες που είναι «φαντάσματα».

Μπορεί η καρδιά της πόλης και δη ο εμπορικότερος δρόμος της Θεσσαλονίκης, η οδός Τσιμισκή, να γνωρίζει ξανά μέρες, προ κρίσης, με τις μεγάλες αλυσίδες να «κονταροχτυπιούνται» για να τοποθετηθούν για πρώτη φορά, ή για να επεκταθούν στη δημοφιλή οδό, ωστόσο υπάρχουν δρόμοι, που στο παρελθόν αποτελούσαν χρυσές επιλογές για τους εμπόρους και εδώ και χρόνια μοιάζουν με «φαντάσματα» του «εαυτού» τους. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας και η οδός Δελφών, που αποτελούσαν μεγάλες εμπορικές αρτηρίες της πόλης, εκτός του παραδοσιακού κέντρου, οι οποίες από το πρώτο διάστημα της οικονομικής κρίσης έδειξαν να επηρεάζονται. Στον αντίποδα ζήτηση χωρίς προσφορά καταγράφεται στην οδό Λαμπράκη, ενώ δυναμικά επανέρχονται στο «παιχνίδι» οι οδοί Αδριανουπόλεως και Εθνικής Αντιστάσεως.

Την ίδια ώρα, περιοχές όπως ο Εύοσμος και η Καλαμαριά διαθέτουν τη δική τους δυναμική με αποτέλεσμα οι τοπικές αγορές να ανθίζουν και η ανεύρεση ξενοίκιαστου καταστήματος να μοιάζει, συχνά, με το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού.

Οι ακμάζουσες τοπικές αγορές Καλαμαριάς και Ευόσμου

Δύο από τις πλέον ακμάζουσες και αναπτυσσόμενες τοπικές αγορές είναι αυτές της Καλαμαριάς και του Ευόσμου. Τη δεύτερη, ειδικά, την επιλέγουν για τη δημιουργία υποκαταστημάτων τους μεγάλες αλυσίδες εταιρειών ένδυσης αλλά και εστίασης. Η κεντρική αγορά του Ευόσμου περικλείεται από τις οδούς Καραολή και Δημητρίου, Μ. Αλεξάνδρου, 28ης Οκτωβρίου, Τζαβέλα και επεκτείνεται στην οδό Αριστοτέλους και σε μερικά στενά, πάντα με επίκεντρο την πλατεία, στην οδό Παύλου Μελά.

Όπως λένε έμποροι της περιοχής  «πελάτες δεν είναι μόνο οι κάτοικοι του Ευόσμου, αλλά και από την ανατολική Θεσσαλονίκη, έρχονται ακόμα και από πόλεις της επαρχίας». Λόγω της ζήτησης, τα ενοίκια έχουν «τσιμπήσει», όπως λένε οι καταστηματάρχες, με μέσο όρο τα 700 - 1.500 ευρώ για 100 τμ. Βέβαια, υπάρχουν και ιδιοκτήτες ακινήτων που ζητούν ακόμα και 3.500 ευρώ για 100 τ.μ.

Σε ανοδικούς ρυθμούς μίσθωσης καταστημάτων έχει επιστρέψει η αγορά της Καλαμαριάς, που κάνει «come back», με ολοένα περισσότερα ανοίγματα νέων καταστημάτων σε χώρους που έμειναν επί μακρόν ξενοίκιαστοι. Οι τιμές παραμένουν σταθερές με οριακές αυξήσεις σε συγκεκριμένα ακίνητα και δρόμους. Στον πιο εμπορικό της δρόμο, την οδό Πασσαλίδη, όπως και σε όλους τους δρόμους που περικλείουν το κέντρο της αγοράς, δηλαδή τη Μεταμορφώσεως, την Πόντου και τη Μητροπολίτου Χρυσάνθου, λειτουργούν περί τα 370 καταστήματα. Πλέον τα αδιάθετα καταστήματα είναι ελάχιστα, ενώ στον πεζόδρομο της Κομνηνών -όπου υπερτερούν τα μαγαζιά εστίασης και καφέ-  καταγράφεται μεγάλη ζήτηση.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στην οδό Αδριανουπόλεως που «φιλοξενεί» μεγάλα καταστήματα και γραφειακούς χώρους, και είχε πληγεί κατά τη διάρκεια της κρίσης. Πλέον είναι μετρημένα στα δάχτυλα τα ξενοίκιαστα, γεγονός για το οποίο συνετέλεσε και η μείωση στις τιμές ενοικίασης από 20 έως 40% ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται το κατάστημα. Και η οδός Εθνικής Αντιστάσεως, επανακάμπτει, στην οποία δειλά αλλά σταθερά καταγράφεται κινητικότητα.      



Η περίπτωση της Βασιλίσσης Όλγας

Κάποτε αποτελούσε χρυσή εφεδρεία για όσους δεν ήθελαν να ανοίξουν κατάστημα στη καρδιά της πόλης, αλλά σε απόσταση αναπνοής από αυτή. Ο λόγος για τη Βασιλίσσης Όλγας, που μετρά σημαντικό αριθμό ξενοίκιαστων καταστημάτων ειδικά όσο πλησιάζουμε προς τη Βασιλέως Γεωργίου.

Η οικονομική ύφεση σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος προκάλεσε το κλείσιμο σημαντικού αριθμού καταστημάτων καθώς συρρίκνωση στη ζήτηση των καταστημάτων, πολλά εκ των οποίων διαθέτουν πολλά τ.μ, με συνέπεια να παραμένουν στα αζήτητα επί μακρόν. «Παρά το γεγονός πως οι τιμές ενοικίασης έχουν πέσει κατά 50%, στο συγκεκριμένο δρόμο, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, και δη αυτών που  είναι μεγάλα, αδυνατούν να βρουν ενδιαφερόμενους. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις καταστημάτων που ενώ είναι νοικιασμένα, οφείλονται στους ιδιοκτήτες πολλά ενοίκια» σχολιάζει στη Voria. gr, o συνιδρυτής της Parthenon Real Estate και πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος. Mάλιστα όπως επισημαίνει ο ίδιος  «δεν αποκλείεται στο επόμενο διάστημα να δούμε και καταστήματα τραπεζών, που στη Βασιλίσσης Όλγας, υπάρχουν αρκετά, να μένουν ξενοίκιαστα. Οι τράπεζες περιορίζουν τον αριθμό των καταστημάτων τους με συνέπεια να γίνει κάτι αντίστοιχο κατά μήκος της πόλης».

«Ταλαιπωρημένη» είναι και η οδός Δελφών που κάποτε έσφυζε από ζωή και πλέον μετρά, κυρίως, εξαιτίας των εργοταξίων του μετρό, δεκάδες ξενοίκιαστα καταστήματα, τα οποία κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να νοικιάσει. Παρόλο που οι λαμαρίνες για το μετρό σιγά - σιγά φεύγουν και οι τιμές ενοικίασης είναι ιδιαίτερα δελεαστικές, όπως λένε γνώστες της αγοράς, δεν διαφαίνεται καμία κινητικότητα.

Σχεδόν αδύνατον, είναι, να βρεθεί ξενοίκιαστο κατάστημα στην οδό Λαμπράκη, που εξακολουθεί να διατηρεί τη δημοφιλία της. Όπως λέει ο κ. Γεωργάκος «έχω δύο πελάτες που αναζητούν χώρο στη συγκεκριμένη οδό και δεν μπορούμε να βρούμε ξενοίκιαστο κατάστημα». Οι τιμές στην οδό Λαμπράκη παραμένουν σταθερές με ελαφρώς αυξητικές τάσεις.