Skip to main content

Δήμος Θεσσαλονίκης: Μήνυμα κατά της έμφυλης βίας - Flash mob από 20 γυναίκες με φουξ περούκες και μαύρα ρούχα

Μετά από χρόνια ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά σε μια σειρά εκδηλώσεων από τις 4 έως τις 14 Μαρτίου για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Με τα περιστατικά έμφυλης βίας να έρχονται όλο και συχνότερα στη δημοσιότητα και τις γυναικοκτονίες να σοκάρουν την κοινωνία, ο δήμος Θεσσαλονίκης έρχεται να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας με έναν διαφορετικό τρόπο. Μετά από χρόνια προχωρά σε μια σειρά εκδηλώσεων -και όχι για μόνο μια μέρα- με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου στο θλιβερό ζήτημα της δολοφονίας γυναικών.

Από τις 4 έως και τις 14 Μαρτίου η Διεύθυνση Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Κέντρο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Europe Direct θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με τον τίτλο «Απουσίες στη ζωή και στην Τέχνη».

«Θέλουμε να αναδείξουμε μια πτυχή όλων αυτών που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, όπου πράγματι υπάρχει μια ένταση – μια έξαρση. Να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη μέσα από την Τέχνη και από εκεί και πέρα ο καθένας να πάρει τη θέση του», τόνισε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Βασίλης Γάκης. Εξάλλου, όπως εξηγεί, «η Τέχνη έχει έναν σκοπό, να ευαισθητοποιεί, να είναι στοιχείο της κοινωνίας». «Αυτή είναι η πρόθεσή μας να αναδείξουμε μέσα από την Τέχνη και από τον Πολιτισμό το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο της έμφυλης βίας», ανέφερε ο κ. Γάκης.

Ομιλίες και πολιτιστικές αναφορές για τη γυναικοκτονία στο σινεμά, στο θέατρο, στην όπερα, στο τραγούδι, στη λογοτεχνία, στη φωτογραφία έχουν ως σκοπό να αναδείξουν την τραγικότητα, της πλέον ακραίας μορφής έμφυλης βίας.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, 20 στελέχη του δήμου γυναίκες θα συγκεντρωθούν σε δύο σημεία της πόλης με σημαίες, φουξ περούκες και μαύρα ρούχα. Οι δύο εκδηλώσεις flash mob θα λάβουν χώρα στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και στην πλατεία Αριστοτέλους. «Προσπαθούμε μέσα από αυτές τις performance στον δημόσιο χώρο να ευαισθητοποιήσουμε και τον ανώνυμο πολίτη, την ανώνυμη γυναίκα και ανώνυμο άντρα. Εκτός από τα θεατρικά σχήματα, μετέχουν και γυναίκες, στελέχη του δήμου», ανέφερε ο κ. Γάκης.

Παράλληλα, 24 γυναίκες από τον χώρο του θεάτρου, της δημοσιογραφίας, της επιχειρηματικότητας και της πολιτικής θα δηλώσουν on camera το μήνυμα «Καμία Απουσία. Η ζωή μάς χρειάζεται όλες». Μεταξύ αυτών οι: Δήμητρα Αγκαθίδου, Μαρία Αμανατίδου, Ελένη Αντωνιάδου, Κατερίνα Γερονικολού, Κυριακή Γιαννακίδου, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, Ναταλία Δραγούμη, Άννα Ευθυμίου, Έφη Θεοδωράκη, Ράνια Θρασκιά, Ελένη Κεχρή, Άννα Κουρή, Θεοδώρα Λειψιστινού, Ραλλιώ Λεπίδου, Μιμή Ντενίση, Βούλα Πατουλίδου, Έλσα Ποιμενίδου, Έλενα Ράπτη, Σύνθια Σάπικα, Μίνα Φιλιοπούλου, Μαρία Φιλίππου, Βίκυ Χατζηβασιλείου, Μάρνη Χατζηεμμανουήλ και Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου.

Οι  εκδηλώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2023, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, με την ομιλία του συγγραφέα, δοκιμιογράφου, εκδότη και αρθρογράφου Θανάση Τριαρίδη, με θέμα «Οι γυναίκες που δεν σταμάτησαν μπροστά στο μαχαίρι». Στον ίδιο χώρο και την ίδια μέρα, στις 21.00, μαθητές της Δραματικής Σχολής Ανδρέας Βουτσινάς παρουσιάζουν το διήγημα του Κ. Θεοτόκη με τίτλο «Ακόμα;».

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες είναι ελεύθερες για το κοινό, θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους, όπως στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο Europe Direct, καθώς και σε εξωτερικά σημεία της πόλης, στην πλατεία Αριστοτέλους και στον πεζόδρομος Αγίας Σοφίας.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ