Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021
x

Ο ΕΦΚΑ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Για επείγουσες περιπτώσεις και μόνο αν δημόσια νοσοκομεία αδυνατούν να περιθάλψουν έναν ασφαλισμένο, ο ΕΦΚΑ θα καλύπτει ιδιωτικές κλινικές

Ολόκληρο το ποσό της της νοσοκομειακής περίθαλψης που πληρώνουν οι πολίτες σε ιδιωτικές νοσοκομειακές μονάδες θα υποχρεούται να καλύπτει ο ΕΦΚΑ, ακόμη και αν αυτές δεν είναι συμβεβλημένες με τον ασφαλιστικό φορέα. Βασική προϋπόθεση είναι το περιστατικό να είναι επείγον, ενώ στα δημόσια νοσοκομεία ή κλινικές θα πρέπει να μην έχει βρεθεί κλίνη ή να μην υπάρχουν οι απαραίτητες σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας ή την δεδομένη στιγμή να μην λειτουργούν τα ιατρικά μηχανήματα για την περίθαλψη ασθενών.

Την απόφαση εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας με αφορμή την υπόθεση ενός νεογνού. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ethnos.gr, η σύζυγος ενός ασφαλισμένου εισήχθη εκτάκτως τον Μάιο του 2004 σε μαιευτήριο λόγω ρήξης θυλακίου. Δύο μέρες μετά γέννησε ένα αγοράκι, το οποίο εισήχθη σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης νεογνών, λόγω προωρότητας σε ιδιωτικό μαιευτήριο. Το μωρό, δύο μήνες περίπου μετά, εξήλθε από την εν λόγω ιδιωτική μονάδα, όταν βρέθηκε κενή θερμοκοιτίδα στο γενικό νοσοκομείο παίδων η «Αγία Σοφία». Το σύνολο των νοσηλειών του μωρού στην ιδιωτική μονάδα από 24.5. έως 29.6.2004, ανήλθαν σε 24.370 ευρώ, καθώς αντιμετώπιζε προωρότητα, αναπνευστική ανεπάρκεια και μετεωρισμό κοιλίας.

Ο ασφαλιστικός φορέας αν και δέχτηκε ότι επρόκειτο για επείγον περιστατικό, αρνήθηκε να καταβάλλει όλο το ποσό, επικαλούμενος το τιμολόγιο της ισχύουσας κρατικής διατίμησης για τα νοσηλεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια του εσωτερικού. Τελικά, ενέκρινε στον ασφαλισμένο μόνο το ποσό των 8.599 ευρώ για τη δαπάνη νοσηλείας. Στην συνέχεια ο ασφαλισμένος πατέρας άσκησε ένσταση, ζητώντας το υπόλοιπο ποσό που είχε καταβάλλει για τα νοσήλια του παιδιού. Ο ασφαλιστικός φορέας του έδωσε επιπλέον 5.500 ευρώ, αλλά ο ασφαλισμένος άσκησε νέα προσφυγή ζητώντας τα υπόλοιπα 10.278 ευρώ που είχε καταβάλλει, χωρίς αυτή να ευδοκιμήσει με αποτέλεσμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά τη συζήτηση της προσφυγής του έκρινε ότι ο ασφαλιστικός φορέας «υποχρεούται να παρέχει στους ασφαλισμένους του νοσοκομειακή περίθαλψη και όταν αδυνατεί αντικειμενικά προς τούτο, οφείλει να καταβάλει το σύνολο των δαπανών, στις οποίες αυτοί (σ.σ.: ασφαλισμένοι) υποβλήθηκαν εξαιτίας αυτής της αδυναμίας του και όχι να καταβάλει μόνο το ποσό της κρατικής διατίμησης».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ