Skip to main content

Το φάουλ του Ζαγοράκη, ο εκσκαφέας της Αρριανού, το κτήριο που... ξεπαγώνει στην Τούμπα και το ιατρείο στο Θεαγένειο που έγινε καπνός

Στην οδό Αρριανού ένας καμένος από μολότοφ εκσκαφέας. Μετά από 18 χρόνια σε φάση ολοκλήρωσης κτήριο της ΕΥΑΘ στην Τούμπα. Έκλεισε το Ειδικό Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος στο Θεαγένειο και ένα ποίημα του Χριστιανόπουλου για τη σημερινή ημέρα

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής με διεθνή καριέρα ξέρει καλά από μεταγραφές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην αθλητική του καριέρα οι επιλογές του ήταν από καλές έως πολύ καλές. Μόνο που η πολιτική είναι κάτι διαφορετικό. Πολύ διαφορετικό και εξαιρετικά πολύπλοκο. Διότι μπορεί ο αρχηγός της Εθνικής ποδοσφαίρου που κέρδισε το Euro του 2004 στην Πορτογαλία να τιμήθηκε από τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι τον έστειλαν στην Ευρωβουλή, αλλά από εκείνο το σημείο μέχρι να κινείται -και να μετακινείται- ως επαγγελματίας, όχι απλά πολιτικός, αλλά ευρωβουλευτής, υπάρχει διαφορά. Μεγάλη διαφορά. Συζητάει -λένε- από τη Νέα Δημοκρατία να μετακινηθεί στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ! Ας το σκεφτεί λιγάκι και ο ίδιος και όσοι τον προωθούν. Διότι στην Ελλάδα υπάρχουν κι άλλοι που έκαναν πολιτική διαδρομή εξαργυρώνοντας μία στιγμή στην αθλητική τους καριέρα, δεν είναι ο μόνος. Οφείλουν, όμως, να είναι σεμνοί και χαμηλών τόνων. Άλλωστε, δεν υπάρχει κάποιος σε αυτή την κατηγορία που να ξεχώρισε ιδιαιτέρως, σωστά;   

Ο εκσκαφέας της Αρριανού

Θύμα της μανίας των κουκουλοφόρων έπεσε ένας εκσκαφέας κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το Gsb βρισκόταν επί της οδού Αρριανού και έγινε στόχος των γνωστών - αγνώστων οι οποίοι το πυρπόλησαν πετώντας βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα το βαρύ μηχάνημα να καταστραφεί ολοκληρωτικά.
Παρά το γεγονός ότι πέρασαν αρκετές ημέρες από τα επεισόδια το καμμένο Gsb παραμένει στο ίδιο σημείο, ενώ οι εργασίες στον δρόμο έχουν σταματήσει. Η έξοδος της οδού Αρριανού προς την Εθνικής Αμύνης παραμένει κλειστή δημιουργώντας πρόβλημα τόσο στην κίνηση των οχημάτων, σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή, όσο και στη διέλευση των πεζών, οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν από το σημείο.

Image

 


Το κτήριο που… ξεπαγώνει

Βγήκε στον αέρα από την Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός “ανοικτής διαδικασίας” για την αποπεράτωση του ημιτελούς από το 2005 κτηρίου γραφείων επί των οδών Διαγόρα 99 και Τυρολόης στην Άνω Τούμπα (ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών ορίζεται η 10/05/2024). Το κτήριο της Τούμπας ήταν ένα μεγάλο έργο που έμενε επί 18 χρόνια αναξιοποίητο. Ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που παραμένει ανεκμετάλλευτο. Το κτήριο, που βρίσκεται στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, προοριζόταν το 2005 για τα εργαστήρια και τις τεχνικές υπηρεσίες της ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με την οικοδομική άδεια, θα αποτελούνταν από ανατολικό και δυτικό τμήμα και θα ήταν τετραώροφο. Το δυτικό τμήμα του μάλιστα περικλείει το κτήριο του αντλιοστασίου ύδρευσης που λειτουργεί στην περιοχή. Από το ανατολικό κτήριο έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός έως και την οροφή του ημιωρόφου, ενώ από το δυτικό έχει κατασκευαστεί μόνο μέρος των υποστυλωμάτων του ισογείου. Η αποπεράτωσή του τώρα περιλαμβάνει την αξιοποίηση του ανατολικού τμήματος, που έχει ήδη χτιστεί, με κατάλληλες προσαρμογές, ώστε να φιλοξενήσει χώρους γραφείων στο ισόγειο και τον ημιώροφο, ενώ θα χρησιμοποιηθούν το πρώτο ημιυπόγειο και το δεύτερο υπόγειο για χώρους στάθμευσης και συνεργείο, αλλά και αποθήκη υλικών. Φαίνεται τελικά, πως άλλο ένα "κολλημένο" έργο "ξεκολλάει" από τη διοίκηση της ΕΥΑΘ στο όνομα της βιωσιμότητας και της αξιοποίησης των πόρων της εταιρείας.

Καπνός το… Ιατρείο για το κάπνισμα!   

Είδε κι αποείδε ένας θεριακλής καπνιστής και σκέφτηκε να ακούσει τη συμβουλή φίλου του για να κόψει το τσιγάρο. Ο φίλος του τον έπεισε πως, αφού ενώ θέλει, δεν μπορεί να κόψει το κάπνισμα, να ζητήσει την βοήθεια των ειδικών στο «Θεαγένειο» νοσοκομείο. Μάλιστα του θύμισε πως κι αυτός, πριν από αρκετά χρόνια, είχε πάει στο Ειδικό Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Τότε με τις κατάλληλες συμβουλές που πήρε και συζητήσεις που έκανε τα κατάφερε μια χαρά και γι’ αυτό μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για το Ιατρείο. Μπήκε, λοιπόν, ο άνθρωπος στην ηλεκτρονική σελίδα του «Θεαγενείου», έψαξε στη σελίδα, βρέθηκε στο «Πνευμονολογικό», πήγε παρακάτω στις «Δραστηριότητες» και συνάντησε το… Ειδικό Ιατρείο για τη διακοπή του καπνίσματος. Άμ έπος άμ έργον. Παίρνει, λοιπόν, τηλέφωνο στα ραντεβού του νοσοκομείου και του απαντούν πως «δεν μπορούμε να σας κλείσουμε ραντεβού. Δεν υπάρχει η δυνατότητα. Το εν λόγω Ιατρείο δεν λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια». Τότε ο ενδιαφερόμενος επεσήμανε  στην καθόλα ευγενέστατη υπάλληλο ότι «η ηλεκτρονική σελίδα του νοσοκομείου γράφει για το Ιατρείο. Τι συμβαίνει;». «Το ξέρω κύριε μου»,  ανταπάντησε η υπάλληλος, «αλλά δεν λειτουργεί. Τι να σας πω». Η αλήθεια είναι πως στο «Θεαγένειο»  γίνεται μια τιτάνια καθημερινή προσπάθεια στη μάχη κατά του καρκίνου και οι γιατροί, οι  νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό, οι πάντες, στέκονται ουσιαστικοί αρωγοί στους καρκινοπαθείς ασθενείς. Αυτό όμως έχει να κάνει με το… after που λέμε στα… ελληνικά, δηλαδή το μετά. Στο πριν, δηλαδή στην πρόληψη για τη διακοπή του καπνίσματος η εικόνα είναι διαφορετική. Αλήθεια, γιατί έγινε… καπνός το Ειδικό Ιατρείο. Κρίμα…  

Image

 

Η Άνοιξη και η ποίηση  

Σήμερα είναι 21 Μαρτίου. Επίσημα η πρώτη ημέρα της Άνοιξης, που σοφά επελέγη ως η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Διότι η ποίηση, όπως και η Άνοιξη, είναι συνώνυμη με την αισιοδοξία. Οι πραγματικοί ποιητές, αυτοί που γεννιούνται ποιητές, βλέπουν και προβλέπουν το μέλλον. Αρκεί να ξέρει και να μπορεί κάποιος να τους αποκωδικοποιήσει. Αναμφίβολα πρόκειται για ζήτημα ευαισθησίας. Προς τιμήν, λοιπόν, της σημερινής ημέρας προτείνουμε ένα ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου, ενός αυθεντικού ποιητή της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το «Όταν σε περιμένω», που παρουσιάστηκε στην συλλογή «Ανυπεράσπιστος καημός» το 1960. Χρόνια μετά και με ελαφρές αλλαγές μελοποιήθηκε από τον φίλο του Χριστιανόπουλου και αξέχαστο Θεσσαλονικιό συνθέτη, Σταύρο Κουγιουμτζή.

Ὅταν σὲ περιμένω καὶ δὲν ἔρχεσαι, /
ὁ νοῦς μου πάει στοὺς τσαλακωμένους, /
σ᾿ αὐτοὺς ποὺ ὧρες στέκονται σὲ μία οὐρά, /
ἔξω ἀπὸ μία πόρτα ἢ μπροστὰ σ᾿ ἕναν ὑπάλληλο, /
κι ἐκλιπαροῦν μὲ μία αἴτηση στὸ χέρι /
γιὰ μία ὑπογραφή, γιὰ μία ψευτοσύνταξη. /
Ὅταν σὲ περιμένω καὶ δὲν ἔρχεσαι, /
γίνομαι ἕνα με τοὺς τσαλακωμένους.