Skip to main content

Ο ενισχυτής Μπαντέρας στη Θεσσαλονίκη και ποιοι Έλληνες μιλάνε σήμερα στα Σκόπια

Το Balkan Forum για την ανάπτυξη, η Zootechnia στα τέλη Σεπτεμβρίου τα 40άρια που έρχονται και η 85η ΔΕΘ χωρίς Ινδία, αλλά με Γερμανία

Καλημέρα σας!

Σήμερα, λόγω της ζέστης, το πρωινό μας καφεδάκι θα είναι βαρύ: διπλός ελληνικός σκέτος. Διότι στην μεγάλη ζέστη ο κρύος καφές μπορεί να δροσίζει, αλλά είναι μάλλον αμφίβολο εάν ενεργοποιεί τον εγκέφαλο. Εάν μεγεθύνει τ; «φαιά κύτταρα», όπως θα έλεγε ο κορυφαίος ντετέκτιβ της αστυνομικής λογοτεχνίας Ηρακλής Πουαρό, τον οποίο η δημιουργός του βάφτισε Βέλγο, αλλά τον φόρτωσε σχεδόν με όλα τα βρετανικά χαρακτηριστικά, τουλάχιστον σε ότι αφορά την τάξη των πραγμάτων και την ακρίβεια των καταστάσεων.

Θα κτυπήσει 40άρι

Ανεβαίνει το θερμόμετρο. Σήμερα Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη θα πιάσει τους 36 βαθμούς –εννοείται υπό σκιάν και 1,5 μέτρο από το έδαφος, Πέμπτη και Παρασκευή θα φτάσει 38 και 39 και το Σάββατο θα κτυπήσει 40άρι. Καλό κουράγιο. Για την ιστορία η υψηλότερη θερμοκρασία των τελευταίων χρόνων στη Θεσσαλονίκη ήταν στις 25 Ιουλίου του 2007, όταν το θερμόμετρο έδειξε 44 βαθμούς Κελσίου, πάντα υπό σκιάν.     

Ο «ενισχυτής» Μπαντέρας στη Θεσσαλονίκη

Πολύ συζήτηση γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την παρουσία του διάσημου ηθοποιού Αντόνιο Μπαντέρας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αναμένεται στα τέλη αυτής της εβδομάδας. Τα γυρίσματα της ταινίας που μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχε τίτλο «Barracuda», αλλά τελικά μάλλον θα τιτλοφορηθεί «The Enforcer», θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη και κάποια ακόμη σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας αρχικά τον Ιούλιο και κατόπιν τον Σεπτέμβριο. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του πρότζεκτ, που αναμένεται να αποφέρει στην αγορά της Θεσσαλονίκης περί τα 10 εκατ. ευρώ, θα είναι όταν επί μία εβδομάδα, τα βράδια, θα κλείνει η Τσιμισκή για να γυριστούν σκηνές καταδίωξης με αυτοκίνητα.

85η ΔΕΘ χωρίς Ινδία, αλλά με Γερμανία

Τον Σεπτέμβριο, εκτός από την ταινία με τον Μπαντέρας, θα οργανωθεί και η 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Από τις 11 μέχρι τις 19 του μηνός. Μέχρι στιγμής υπάρχουν  ορισμένα σίγουρα δεδομένα. Σημειώστε: Μετά από πολλά χρόνια δεν θα υπάρχει συμμετοχή της Ινδίας, που συνήθως καταλάμβανε 800 τετρ. μέτρα στο Περίπτερο. 5. Αντίθετα θα είναι παρούσα η Γερμανία, με οργανωμένη συμμετοχή 10 εταιρειών.  Το Περίπτερο 12 θα είναι αφιερωμένο στις ελληνικές καινοτόμες start ups. Το Περίπτερο 13 θα στεγάσει τις Περιφέρειες και το Περίπτερο 15 τα υπουργεία και τους οργανισμούς του Δημοσίου. Το Περίπτερο 10 θα είναι αφιερωμένο στην ενέργεια και στην ηλεκτροκίνηση, ενώ θα υπάρχουν και χώροι αφιερωμένοι στα επιμελητήρια της χώρας και τα μέλη τους.

Η Zootechnia στα τέλη Σεπτεμβρίου

Αμέσως μετά την 85η ΔΕΘ, στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα οργανωθεί η αναβληθείσα από τον Ιανουάριο Zootechnia, η έκθεση που αφορά την κτηνοτροφία. Είναι προφανές ότι η ΔΕΘ – Helexpo προσπαθεί σιγά σιγά να πάρει και πάλι μπρος.

Balkan Forum για την ανάπτυξη

Επίσης τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη θα διοργανωθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών το Balkan Forum, που θα εστιάσει στα Δυτικά Βαλκάνια με άξονες βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία, την προώθηση της καινοτομίας και τις νέες τεχνολογίες, καθώς και τη δημιουργία διασυνοριακών συνεργειών για τον τουριστικό και αργοδιατροφικό τομέα. Όπως είπε από το βήμα του 8ου Export Summit του ΣΕΒΕ την προηγούμενη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ Ιωάννης Σμυρλής η Ελλάδα υποστηρίζει απαρέγκλιτα την ενίσχυση της συνοχής και οικονομική ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων, όπως και την πλήρη ένταξή τους στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού της δημοκρατίας, του διεθνούς δικαίου, των ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Μάλιστα ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε σε έργα ύψους 9 δις. ευρώ που θα πραγματοποιηθούν στις έξι χώρες των Δυτ. Βαλκανίων με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, στους τομείς των υποδομών και της πράσινης ανάπτυξης. Και κάλεσε τις ελληνικές εταιρείες να ενημερωθούν για να μπορέσουν να διεκδικήσουν αυτά τα έργα.    

Ποιοι Έλληνες μετέχουν σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Σκοπίων

Σχετικά αθόρυβα και με λίγη δημοσιότητα στην πραγματοποιείται σήμερα στα Σκόπια, στο ξενοδοχείο Aleksandar Palace, το Οικονομικό Φόρουμ των Σκοπίων, με ελληνική οργάνωση και υποστήριξη και από ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Μακεδονία.  Σύμφωνα με τα δημόσια κείμενα για την εκδήλωση ο τίτλος της διοργάνωσης είναι «Μια νέα αυγή: Θέτοντας τα θεμέλια για σταθερότητα και ευημερία στη Βόρεια Μακεδονία». Και η επεξήγηση: «Το οικονομικό φόρουμ των Σκοπίων στοχεύει να εξελιχθεί σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου των πιο ισχυρών τοπικών και διεθνών πολιτικών, εταιρικών και πνευματικών ηγετών για την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Βόρεια Μακεδονία και η περιοχή. Το Φόρουμ θα παρέχει την ευκαιρία για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση βασικών αναπτυξιακών προκλήσεων, να μάθουμε από εμπειρίες πολιτικής σε άλλες χώρες, να υποστηρίξουμε την υιοθέτηση εταιρικών πρακτικών κοινωνικής καινοτομίας στον ιδιωτικό τομέα και να εντοπίσουμε μια πορεία δράσεων πολιτικής προς μια πιο ανταγωνιστική και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία στη Βόρεια Μακεδονία». Ανάμεσα στους Έλληνες που συμμετέχουν στο Φόρουμ είναι ο Γενικός Γραμματέας των Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Ιωάννης Σμυρλής, ο Έλληνας πρέσβης στα Σκόπια Ρούσσος Κούνδουρος. Πρόκειται για δύο συμμετοχές που αποδεικνύουν το ενδιαφέρον του ελληνικού ΥΠΕΞ για τα τεκταινόμενα στη γειτονική χώρα. Επίσης, ο Γενικός Γραμματέας της Παρευξείνιας Τράπεζας Αριστοτέλης Σπηλιώτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος Θάνος Σαββάκης και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, με την ιδιότητα του χημικού και οινολόγου. Σήμερα το πρωί στο φόρουμ θα μιλήσει ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και το μεσημέρι ο ομόλογος του της Αλβανίας Έντι Ράμα.