Skip to main content

Ο Εύοσμος έγινε… Πανόραμα - Πού φτάνουν τα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη

Ποιο είναι το προφίλ των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη - Κατά 9,4% τσίμπησαν οι τιμές ενοικίασης το 2021 - Τι δείχνουν στοιχεία έρευνας.

Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κάποιου είδους δημοσιογραφική υπερβολή, και όμως δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Περιοχές στα δυτικά της Θεσσαλονίκης καταγράφουν πλέον τιμές ενοικίων, σε ό,τι αφορά την τιμή ανά τετραγωνικό, ίσες ή και υψηλότερες από το Πανόραμα και το Ωραιόκαστρο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του Εύοσμου, όπου η μέση τιμή ενοικίασης του τμ είναι στα 5 ευρώ, όταν στο Πανόραμα, η τιμή είναι στα 4,9 ευρώ και στο Ωραιόκαστρο στα 4,2.

Αναμφίβολα, βέβαια, άλλο ακίνητο αναζητά κάποιος στο Πανόραμα ή το Ωραιόκαστρο, όπου η πλειονότητα των κατοικιών είναι μονοκατοικίες και συχνά μεζονέτες, κατά συνέπεια περισσότερα τμ από ό,τι θα έχει, ενδεχομένως, ένα διαμέρισμα στον Εύοσμο, το οποίο θα μπει στο στόχαστρο ενός ενδιαφερόμενου ενοικιαστή.

Αξίζει να σημειωθεί  πως η μέση τιμή του τμ στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται στα 5,6 ευρώ ανά τμ, ωστόσο δεν λείπουν και περιοχές όπου οι τιμές εκτοξεύονται με ενδεικτικό παράδειγμα την Παλιά Παραλία όπου η τιμή του τμ βρίσκεται στα 14 ευρώ.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την πρόσφατη έρευνα του δικτύου της RE/MAX Ελλάς, που διαθέτει 73 γραφεία και σχεδόν 1.000 συμβούλους ακίνητης περιουσίας. Η έρευνα καταγράφει ανοδικές τιμές για το 2021 στη Θεσσαλονίκη με την αύξηση να αγγίζει το 9,4% . Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης  καταγράφονται στα δυτικά της πόλης καθώς φτάνουν στο 10%.

Ενδεικτικά η μέση τιμή ενοικίασης στη Νεάπολη είναι στα 4,8 ευρώ ανά τμ, στην Ευκαρπία στα 4,5 ευρώ. Η τιμή διαμορφώνεται στα ίδια επίπεδα και στην Πολίχνη. Στους Αμπελοκήπους είναι στα 4,4 ευρώ ανά τμ, στην Ηλιούπολη στα 4,2 ευρώ, στο Κορδελιό στα 4 και  στη Σταυρούπολη στα 3,9 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα της RE/MAX Ελλάς, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, οι περισσότεροι υποψήφιοι ενοικιαστές αναζητούν ακίνητα ηλικίας έως 15 ετών και εμβαδού από 51 έως 80 τετραγωνικά μέτρα με το μέσο ενοίκιο να είναι 280 ευρώ.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στο κέντρο

Τα σκήπτρα στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης κρατά αδιαφιλονίκητα η Παλιά Παραλία (14 ευρώ το τμ) , και ακολουθεί με σημαντική διαφορά η Νέα Παραλία με 8,6 ευρώ ανά τμ. Το ιστορικό κέντρο ακολουθεί κατά πόδας με 8,1 ευρώ ανά τμ, ενώ υψηλή είναι η τιμή και στις 40 Εκκλησίες με 7,3 ευρώ. Στα 6,6 ευρώ ανά τμ διαμορφώνεται η τιμή σε Φάληρο και στην Τούμπα, ενώ οριακά χαμηλότερη είναι η τιμή στο Ντεπώ (6,4 ευρώ), στη Χαριλάου (6,5 ευρώ το τμ) και στην Άνω Πόλη (6,3 ευρώ).

Σημειώνεται πως στο κέντρο και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα πανεπιστήμια, περιζήτητες είναι οι γκαρσονιέρες και τα διαμερίσματα επιφάνειας 51-80 τ.μ. ανεξαρτήτως έτους κατασκευής, με μέση τιμή ενοικίου τα 450 ευρώ.Με διαφορετικές ταχύτητες κινούνται οι τιμές των ενοικίων στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Στην ανατολική πλευρά της πόλης, ο μέσος όρος ενοικίων διαμορφώνεται στα 550 ευρώ. Αυτό προκύπτει γιατί τα διαμερίσματα που ζητούνται, συνήθως, είναι μεγαλύτερου εμβαδού 81 έως 120 τετραγωνικά μέτρα ηλικίας 15-20 ετών.

Η υψηλότερη τιμή του τμ εντοπίζεται στο Καραμπουρνάκι με 7,6 ευρώ και ακολουθούν η Καλαμαριά με 7,4 και το Βυζάντιο με 7 ευρώ. Οι πιο χαμηλές τιμές απαντώνται στη Θερμή 4,8 ευρώ το τμ στη Μηχανιώνα 3,6 και στην Επανωμή 3 ευρώ.  

Τι επηρεάζει στην επιλογή του ακινήτου  

Τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την κατάσταση του ακινήτου, αλλά και οι διευκολύνσεις όσον αφορά τις μετακινήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επιλογή αλλά και τη διαμόρφωση του ενοικίου. Σύμφωνα με την έρευνα της RE/MAX Ελλάς, οι εργασίες ανακαίνισης (78%), η ύπαρξη ασανσέρ (68%) και το parking (57%) είναι τα τρία κυριότερα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές σε ένα ακίνητο.