Skip to main content

Ο Φαμπιάν Περιέ στη Voria: Ο Τσίπρας και η ισορροπία των δυνάμεων

Ο Γάλλος ανταποκριτής Φαμπιάν Περιέ μιλάει για το βιβλίο του «Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτικής» ενόψει της σημερινής παρουσίασης.

Ήταν σχεδόν 11 ετών όταν ο Φαμπιάν Περιέ, Γάλλος ανταποκριτής στην Ελλάδα, επισκέφθηκε την Αθήνα στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό. Σήμερα, περίπου 30 χρόνια μετά, ο ίδιος εργάζεται ως ανταποκριτής για γαλλικά, βελγικά και ελβετικά μέσα και μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα.

«Είναι πολύ αστείο. Το διαμέρισμα μου στην Αθήνα απέχει περίπου 30 μέτρα από την πανσιόν στην οποία είχα μείνει με την οικογένειά μου ως παιδί», αναφέρει ο ίδιος χαμογελώντας στα πρώτα λεπτά της συνέντευξης μας που έγινε με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του «Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτικής» που πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Περιέ άρχισε να έρχεται στην Ελλάδα το 2010 ως δημοσιογράφος πλέον για να καλύψει την οικονομική κρίση που είχε ξεκινήσει να πλήττει τη χώρα. «Από το 2010 είχα την αίσθηση ότι γράφεται ιστορία. Στο πρώτο άρθρο που έγραψα για την Ελλάδα, εξηγούσα πως η Ελλάδα είναι ένα εργαστήρι για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών», σημειώνει ο ίδιος μιλώντας στη Voria.gr. Κατανοώντας την κρισιμότητα των καιρών και παράλληλα μην μπορώντας να βρει βιβλία στη Γαλλία, για το ευρύ κοινό, επικεντρωμένα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, αποφάσισε να γράψει ο ίδιος ένα βιβλίο για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας. Με αυτή τη σκέψη, ξεκίνησε το 2015 μια σειρά συνεντεύξεων με νέους πολιτικούς, ανάμεσα στους οποίους η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Αλέξης Τσίπρας, που είχαν γεννηθεί από το 1974 και μετά, με στόχο να σχεδιάσει ένα πορτρέτο της τότε εγχώριας πολιτικής ζωής. «Συζητώντας με Έλληνες δημοσιογράφους και κυρίως με τον δημοσιογράφο Γιάννη Ανδρουλιδάκη, ο οποίος είναι και ο μεταφραστής του βιβλίου μου, συνειδητοποίησα ότι κάτι έλειπε, έλειπε ένας “οδηγός” σε όλο αυτό». Τότε ο Φαμπιάν Περιέ αποφάσισε να προτάξει τον Αλέξη Τσίπρα και διηγούμενος τη ζωή του πολιτικού να περιγράψει την πολιτική κατάσταση του τόπου στη διάρκεια της κρίσης αλλά και όσα συνέβαιναν παράλληλα στην Ευρώπη. Γιατί τον πρώην πρωθυπουργό και όχι κάποιον άλλον; «Ο Τσίπρας γεννήθηκε τέσσερις ημέρες μετά την πτώση της Χούντας. Ο Τσίπρας μεγάλωσε σε μεσοαστική – μεγαλοαστική τάξη, μια τάξη στην οποία ανήκαν πολλοί Έλληνες. Ο Τσίπρας είχε μια καλή πορεία στην ελληνική αριστερά. Πρώτα ήταν στο κομμουνιστικό κόμμα και έπειτα πάντα σε μικρά κόμματα, ήταν ακτιβιστής. Σε κάθε ελληνική οικογένεια υπάρχει έστω και ένα μέλος που άνηκε στο ΚΚΕ», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Η πορεία του συγγραφέα

«Είμαι σχεδόν σίγουρος πως είμαι ο μόνος ξένος δημοσιογράφος που έκανε τις περισσότερες συνεντεύξεις με τον Αλέξη Τσίπρα από το 2010 έως το 2014», αναφέρει λέγοντας πως εκείνη την περίοδο ακολούθησε τον πολιτικό στα ταξίδια του στο εξωτερικό. Ο δημοσιογράφος όμως δεν κατάφερε να πάρει καμία άλλη συνέντευξη από τον πρώην πρωθυπουργό από τότε μέχρι και σήμερα. Είχε μόνο μια άτυπη συνομιλία μαζί του κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή τον Ιανουάριο του 2015. Εν τω μεταξύ, ο κ. Περιέ εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα καθώς είχε αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε τις εκλογές και πως αυτό θα έφερνε πολιτικές εξελίξεις, ειδικά για τον τρόπο που θα αντιμετώπιζε τη νίκη αυτή η Ευρώπη. Το υλικό για το βιβλίο συγκεντρώθηκε από τις συνεντεύξεις του Αλέξη Τσίπρα που είχε πάρει μέχρι το 2014, συνεντεύξεις από τον κύκλο του πρώην πρωθυπουργού και κύκλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο δημοσιογράφος που παρακολούθησε την πορεία του κ. Τσίπρα και μετά το 2015, παρατηρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αρκετά προετοιμασμένος να κυβερνήσει και μάλιστα σε πολλά επίπεδα, τόσο στο πρακτικό όσο και στο επικοινωνιακό κομμάτι. «Μπορεί να εξηγηθεί ιστορικά. Ήταν η πρώτη φορά που υπήρχε αριστερή κυβέρνηση στον τόπο», σημειώνει. Ο ίδιος ωστόσο αναφέρεται εκτενώς στο βιβλίο του και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στην αριστερή αυτή κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά θυμάται ότι σε ένα από τα ταξίδια που έκανε στην Ευρώπη για το βιβλίο, πήρε συνέντευξη από έναν Γερμανό υπουργό ο οποίος τον Οκτώβριο του 2014 του είχε είπε «Φαμπιάν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει ποτέ, ποτέ, ποτέ στην εξουσία».

Η σημασία της ισορροπίας δυνάμεων

Ποια είναι όμως η γνώμη του ίδιου του συγγραφέα για το πολιτικό πρόσωπο στο οποίο επικεντρώθηκε; «Ως δημοσιογράφος δεν χρειάζεται να πω τη γνώμη μου για τον Αλέξη Τσίπρα. Ως συγγραφέας, πιστεύω στη νοημοσύνη όλων των πολιτών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όταν ο Τσίπρας εξελέγη ήταν μια εποχή κρίσης όπου οι Έλληνες είχαν κουραστεί από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και το παλιό σύστημα της χώρας, ήταν μια εποχή που η Ευρώπη ήταν ανήσυχη γιατί οι Ευρωπαίοι είχαν λάθος άποψη για το τι προσπαθούσε να πει ο Τσίπρας. Πιστεύω πως προσπάθησε να εφαρμόσει μια πολιτική, αλλά η ισορροπία των δυνάμεων δεν ήταν υπέρ της Ελλάδας. Είναι μια μικρή χώρα που συνεισφέρει μόνο στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και με 11 εκ. πολίτες [...] Δεν βάρυνε η θέση της, η ισορροπία των δυνάμεων ήταν κακή για αυτή. Για να καταλάβεις τη θέση ενός ανθρώπου, πρέπει να έχεις στο μυαλό σου το συνολικό πλαίσιο. Αυτό το πλαίσιο αποκαλύπτω στο βιβλίο. Στην ιστορία δεν συμβαίνει τίποτα χωρίς την ισορροπία των δυνάμεων».

Η πολιτική κατάσταση σήμερα

Για το αν πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει στην εξουσία, ο ίδιος αναφέρει αστειευόμενος πως σίγουρα δεν μπορεί να διαβάσει το φλυτζάνι για να μπορεί να μαντέψει, ωστόσο παρατηρεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός κατάφερε να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Ελλάδας, ένα κόμμα που ο ίδιος δηλώνει ότι έχει ρίζες. «Το βασικό ερώτημα είναι αν ο Τσίπρας θα μπορέσει να είναι ξανά ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη στιγμή».

Αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση, ο ίδιος αναγνωρίζει πως υπάρχουν διαφορές στον τρόπο διακυβέρνησης των δύο κομμάτων. «Στην τελική, οι διαφορές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι οι κατηγορίες των πολιτών που θέλουν να προστατέψουν και το κομμάτι της ανθρωπιάς που δείχνουν με τις πολιτικές τους».

Η παρουσίαση του βιβλίου του Φαμπιάν Περιέ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7.00 το απόγευμα στο δημαρχιακό μέγαρο στο πλαίσιο της Eλληνογαλλικής συζήτησης με θέμα: «H Ελλάδα σήμερα: ματιές ενός Γάλλου», που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο του Φαμπιάν Περιέ «Αλέξης Τσίπρας και οι μεταμορφώσεις της πολιτικής» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος.