Skip to main content

Ο γερμανικός εξοπλισμός της Τουρκίας και οι λάθος διαπραγματεύσεις

Οι κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία και η ολοκλήρωσή τους, ο αντιπολιτευόμενος Τσίπρας, η Συμφωνία των Πρεσπών και η... ειρήνη στα Βαλκάνια.

Για όσους περίμεναν σοβαρές κυρώσεις στην Τουρκία, από την Ε.Ε. ας προσέξουν αυτήν την είδηση: Η Τουρκία εισήγαγε στρατιωτικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 184,1 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γερμανία τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, καταδεικνύουν κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από το Βερολίνο.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία ήταν -μακράν- ο μεγαλύτερος εισαγωγέας γερμανικού στρατιωτικού υλικού. Και περιμένει κάποιος να χάσει τέτοιον πελάτη η Γερμανία στενοχωρώντας τον με κυρώσεις άξιες λόγου.

Tο Συμβούλιο “εξακολουθεί να παρακολουθεί το θέμα στενά" και, "σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου, καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να συνεχίσουν τις εργασίες για επιλογές για στοχοθετημένα μέτρα ενόψει των συνεχιζόμενων ενεργειών γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο", δηλώνοντας ότι "το Συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και θα επανέλθει σε αυτό το θέμα όπως αρμόζει".

Όσον αφορά τα στοχευμένα μέτρα, αυτά θα ληφθούν δηλαδή μόλις ολοκληρώσει η Τουρκία την κατακύρωση υπέρ μέρους της κυπριακής ΑΟΖ. Τόσο σοβαρές κυρώσεις.

Ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι θα κάνει σοβαρή αντιπολίτευση εντός της Βουλής αλλά και στους δρόμους. Ενθουσιασμός στα Εξάρχεια και τους κουκουλοφόρους, που επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ κάθονταν ήσυχοι λόγω ιδεολογικής συνάφειας. Τώρα ανοίγει γι’ αυτούς μέλλον λαμπρόν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφέρει πως «δεν υπάρχει λόγος να λάβουμε σοβαρά» τις αποφάσεις της ΕΕ για την ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος απέρριψε μάλιστα το ενδεχόμενο εφαρμογής των αποφάσεων της ΕΕ. Η ΕΕ γνωρίζει ότι οι αποφάσεις της εναντίον της Τουρκίας είναι αδύνατο να εφαρμοστούν, επισήμανε

Αν μπούμε σε διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους στα ενεργειακά, το παιχνίδι έχει χαθεί. Ήδη, ευτυχώς, το συμβούλιο αρχηγών της Κύπρου απέρριψε ομόφωνα παρόμοια πρόταση του Ακκιντζί.

Δικαιώνεται ο Κοτζιάς που υπογράφοντας την επαίσχυντη Συμφωνία των Σκοπίων είχε δηλώσει πως έτσι θα επικρατήσει ειρήνη στα Βαλκάνια. Δείτε ένα ακόμη δείγμα: Ο πρόεδρος της Σερβικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Κοσσυφοπέδιο, Μίλοβαν Ντρέτσουν, σε συνέντευξή του είπε:

«Πριν από δύο μήνες στα Σκόπια, διαμορφώθηκε ισχυρή ομάδα πληροφοριών. Σκοπός της ομάδας αυτής είναι να εμποδίσει την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα. Αυτή η ομάδα διοικείται από ερευνητές  από τη Βουλγαρία, τη "Βόρεια Μακεδονία", τη Γερμανία και την Αλβανία. Τα Σκόπια έχουν γίνει ένα ισχυρό κέντρο πληροφοριών για την καταπολέμηση των κρατικών συμφερόντων της Σερβίας».

Ξεχειλίζουν από ειρήνη τα Βαλκάνια, κύριε Κοτζιά μου.

Είπαν για την πολιτική και τους νόμους, Αριστοτέλης: Ώσπερ σώμα στερηθέν ψυχής πίπτει, ούτω καί πόλις, μή όντων νόμων, καταλύεται. [Όπως το σώμα, όταν στερηθεί την ψυχή πεθαίνει, έτσι και η πόλη, όταν δεν υπάρχουν νόμοι, καταλύεται]. Ουδέν διαφέρει ή μη κείσθαι ή μη χρήσθαι τους νόμους. [Σε τίποτα δεν διαφέρει το να μη υπάρχουν νόμοι από το να μη εφαρμόζονται οι νόμοι].

Πλάτων: Η άγαν ελευθερία έοικε εις άγαν δουλείαν μεταβάλλειν. [Φαίνεται πως η υπερβολική ελευθερία μετατρέπεται σε υπερβολική υποδούλωση]. Μια από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου.