Skip to main content

Ο ύπνος του νεογέννητου-Τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς

Ο ύπνος του νεογέννητου απασχολεί πολλούς νέους γονείς για τους οποίους όλα γύρω τους είναι πρωτόγνωρα. Ποια είναι τα πιο συνήθη λάθη;

Το πρώτο διάστημα μετά τον τοκετό, όλα είναι πρωτόγνωρα. Στο σπίτι οι νέοι γονείς ζούνε μία νέα καθημερινότητα και οι ανησυχίες και απορίες που έχουν, είναι σίγουρα πολλές

O ύπνος του μωρού είναι από τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους γονείς. «Πόσες ώρες κοιμάται σερί το μωρό;», «Πρέπει να το ξυπνάμε όταν έρχεται η ώρα να φάει;» είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που σίγουρα έχουν περάσει και από το δικό σας μυαλό.

Επειδή ακριβώς όλα γύρω μας είναι πρωτόγνωρα, είναι λογικό να κάνουμε λάθη, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα.

Δείτε παρακάτω ποια είναι τα πιο συνήθη λάθη που κάνουν οι νέοι γονείς και αποφύγετέ τα.  

Νομίζουν ότι η ρουτίνα ύπνου του νεογέννητου θα διαρκέσει για πάντα

Και όμως, η ρουτίνα ύπνου του μωρού αλλάζει συνεχώς. Επιπλέον, το κάθε μωρό είναι διαφορετικό και δε σημαίνει ότι θα έχει το ίδιο πρόγραμμα και τις ίδιες αντιδράσεις με ένα μωρό της ίδια ηλικίας.

Κοιμούνται με το νεογέννητο στον καναπέ

Ο ύπνος με το νεογέννητο στον καναπέ, ελλοχεύει πολλούς κινδύνους. Μπορεί το μωρό να πέσει από τον καναπέ, μπορεί να το πλακώσουμε κατά λάθος στον ύπνο μας ή μπορεί άθελά μας να το χτυπήσουμε.

Το μωρό κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς ακόμη και όταν περάσουν οι έξι μήνες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ύπνος του μωρού στο δωμάτιο των γονιών έχει μεν οφέλη, αλλά όχι όταν το μωρό ξεπερνάει τους 6 μήνες. Εάν συνεχίσει το μωρό να μοιράζεται το ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους, θα δυσκολευτεί να ανεξαρτητοποιηθεί και να μάθει να κοιμάται μόνο του.

Αφήνουν το μωρό να κοιμάται στο καρεκλάκι του αυτοκινήτου

Πολλοί είναι οι γονείς που βλέπουν το μωρό τους να κοιμάται στο καρεκλάκι του αυτοκινήτου και το βγάζουν από το αυτοκίνητο, μεταφέροντάς το στο σπίτι. Σύμφωνα με τους ειδικούς το να βάλεις το καρεκλάκι του αυτοκινήτου στο πάτωμα η στο καροτσάκι αποτελεί κίνδυνο καθώς το κεφάλι του μωρού μπορεί να πέσει προς το στήθος του και να προκαλέσει ασφυξία (positional asphyxiation). Οπότε είναι πιο ασφαλές να αφήσουμε το μωρό να κοιμηθεί στο καρεκλάκι εντός του αυτοκινήτου.

Προστατευτικά μαξιλάρια κρεβατιών

Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί στη χρήση μαξιλαριών στο κρεβατάκι του μωρού. Είναι ένας κίνδυνος που μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο θάνατο, οι γιατροί είναι κατά αυτών, ενώ έχουν απαγορευτεί σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ. Μπορεί να μωρά να στριφογυρίζουν όταν μαθαίνουν να σέρνονται ή να περπατάνε αλλα δεν θα τραυματιστούν σοβαρά εάν χτυπήσουν το κεφάλι τους στα κάγκελα του κρεβατιού. Τα προστατευτικά μαξιλάρια μπορεί να κρατούν χεράκια και ποδαράκια μέσα στην κούνια, ωστόσο δεν συνιστώνται λόγω του κινδύνου «μπλεξίματος» και στραγγαλισμού. (Κάποια πιο ενεργά μωρά μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν για να σκαρφαλώσουν και να πηδήξουν από το κρεβάτι).

Αμελούν το πρόγραμμα ύπνου γιατί το μωρό βγάζει δόντια

Τα μωρά πάντα κάτι θα έχουν. Θα βγάζουν δόντια, θα έχουν κρυολογήσει ή θα ετοιμάζονται να κρυολογήσουν. Θα είναι πολύ κουρασμένα. Όσοι γονείς θέλουν να ρυθμίσουν το πρόγραμμα ύπνου του μωρού τους μπορεί να νιώθουν ότι ποτέ δεν είναι κατάλληλη η στιγμή.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι πιο εύκολο να ρυθμίσεις το πρόγραμμα ύπνου του μωρού σου μεταξύ των 6 και 12 μηνών.

Αφήνουν την κάμερα στο κρεβατάκι να τους δίνει υπερβολική αυτοπεποίθηση (η υπερβολική ανησυχία)

Οι οθόνες στα κρεβατάκια των μωρών είναι πολύ χρήσιμες αλλά δεν είναι πανάκεια για να αποφύγουμε τα λάθη του μωρού στον ύπνο. Κάποιοι γονείς χρησιμοποιούν high tech οθόνες με ενσωματωμένες συσκευές ζωτικής σημασίας. Οι παιδίατροι είναι κατά αυτών των συσκευών γιατί μπορεί να σημάνουν λάθος προειδοποιήσεις. Ακόμη, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει απόδειξη ότι αυτές οι συσκευές μπορούν να αποτρέψουν τον αιφνίδιο θάνατο στα υγιή μωρά.

Πηγή: todaysparent.com