Skip to main content

Μέσα στο 2019 ιδρύεται το Ινστιτούτο Κομφούκιος στη Θεσσαλονίκη

Μετά από επτά χρόνια προσπαθειών η διοίκηση του ΑΠΘ συμφώνησε με την κινεζική πλευρά για την ίδρυση του Ινστιτούτου από το 2019 στη Θεσσαλονίκη

Διευρύνει τους δεσμούς της με την Κίνα η χώρα μας μέσω του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά από επτά χρόνια προσπαθειών η διοίκηση του ΑΠΘ συμφώνησε με την κινεζική πλευρά για την ίδρυση από το 2019 στη Θεσσαλονίκη ινστιτούτου «Κομφούκιος». Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για σημαντική εκπαιδευτική και διπλωματική επιτυχία, καθώς μέχρι σήμερα στην Ευρώπη τα ινστιτούτα «Κομφούκιος» είναι λίγα, σε σχέση με τη βαρύτητα της Κίνας στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική σκηνή. Το γεγονός ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις του πανεπιστημίου με την κινεζική πλευρά ξεκίνησαν το 2011 και ολοκληρώνονται φέτος, επτά χρόνια αργότερα, δείχνει την πολυπλοκότητα και τη δυσκολία του εγχειρήματος.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της 13ης Παγκόσμιας Διάσκεψης των Ινστιτούτων «Κομφούκιος» που θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα, o πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας θα υπογράψει συμφωνία τόσο με το Hanban/Confucius Institute Headquarters, όσο και με το Shanghai International Studies University, το οποίο θα συνεργαστεί με το ΑΠΘ για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Τα ινστιτούτα «Κομφούκιος» είναι εκπαιδευτικοί μη κερδοσκοπικοί φορείς για την διάδοση της κινέζικης γλώσσας και του κινέζικου πολιτισμού. Λειτουργεί στα πρότυπα αντίστοιχων φορέων άλλων χωρών, όπως -για παράδειγμα- το Γαλλικό ινστιτούτο, το Γκαίτε της Γερμανίας και το Θερβάντες της Ισπανίας. Η διαφορά είναι ότι η Κίνα αποφάσισε την απευθείας σύνδεση των δικών της ινστιτούτων με πανεπιστημιακά ιδρύματα, εντός των οποίων λειτουργούν τα «Κομφούκιος». Η ιστορία των κινέζικων ινστιτούτων ξεκίνησε το 2004 και προφανώς εντάσσεται στην εκστρατεία της Κίνας να βρεθεί στην κορυφή του κόσμου εντός του 21ου αιώνα. Ασφαλώς πρόκειται για στρατηγική κίνηση μεγάλης σημασίας από την πλευρά των Κινέζων, οι οποίοι όπως συνηθίζουν στοιχηματίζουν μακροπρόθεσμα. Τα «Κομφούκιος» συνιστούν μία ακόμη απόδειξη ότι αντιλαμβάνονται τη σημασία και τις ευκαιρίες της παγκοσμιοποίησης καλύτερα από πολλές άλλες μεγάλες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις του πλανήτη. Κάποιοι, μάλιστα, χαρακτηρίζουν τα «Κομφούκιος» ως τη μεγαλύτερη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων στην ιστορία του κόσμου. Σήμερα ινστιτούτα «Κομφούκιος» λειτουργούν σε περισσότερες από 140 χώρες. Ο συνολικός τους αριθμός ξεπερνάει τα 520 και προσφέρουν μαθήματα κινεζική γλώσσας και κινεζικής κουλτούρας σε περισσότερους από 2,1 εκατ. ανθρώπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ΗΠΑ, τον οικονομικά και ιδεολογικά πιο δυνατό αντίπαλο της Κίνας στη μάχη για παγκόσμια κυριαρχία, λειτουργούν πάνω από 110 «Κομφούκιος». Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2009 ινστιτούτο «Κομφούκιος» με έδρα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι Κινέζοι ποντάρουν πολλά στο δυναμισμό του ΑΠΘ, που είναι το μεγαλύτερο κι ένα από τα πιο εξωστρεφή τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει προς τη Voria.gr ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στην συστηματική εξωστρέφεια που αναπτύσσει το πανεπιστήμιο, το οποίο ήδη τα προηγούμενα χρόνια έχει συνάψει διμερείς συμφωνίες και με αρκετά κινεζικά πανεπιστήμια, με τα οποία συμμετέχει σε κοινά εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα. «Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που τίθενται από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας της Κίνας για την ίδρυση των «Κομφούκιος» είναι ιδιαιτέρως αυστηρά και απαιτητικά» σημειώνει ο κ. Μήτκας καταδεικνύοντας την δυσκολία του εγχειρήματος. Ο ίδιος βάζει στην εξίσωση την σημασία της Κίνας αφενός ως σύγχρονης υπερδύναμης και αφετέρου ως χώρας με σημαντική παράδοση και ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα, που αναπτύσσεται σε διάφορες μορφές τέχνης και φιλοσοφίας.    

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταχεία επέκταση των «Κομφούκιος» εξηγείται από το γεγονός ότι είναι πάρα πολλά τα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο που θέλουν να ενταχθούν στο δίκτυο. Κι αυτό διότι όλοι αναγνωρίζουν τη δυναμική της Κίνας και προσβλέπουν στην εγγραφή Κινέζων φοιτητών στα τμήματά τους. Επιπροσθέτως το κινεζικό κράτος στηρίζει τα «Κομφούκιος» τόσο με προσωπικό, όσο και με οικονομικούς πόρους.

ΥΓ. Η ονομασία των κινέζικων ινστιτούτων «Κομφούκιος» δεν είναι τυχαία. Ο Κομφούκιος έζησε από το 551 έως το 479 π.Χ. Ήταν Κινέζος διδάσκαλος, πολιτικός και φιλόσοφος, ο οποίος επηρέασε με το έργο του τον τρόπο σκέψης στην Κίνα και άλλα μέρη της Ασίας. Τα σοφά του λόγια είναι επίσης γνωστά και δημοφιλή στην Αμερική και την Ευρώπη. Ανάμεσα σε όσα είπε ο Κομφούκιος 2.500 χρόνια πριν ήταν και το εξής:  «Εάν το σχέδιό σας είναι για ένα χρόνο, φυτέψτε ρύζι. Αν το σχέδιό σας είναι για δέκα χρόνια, φυτέψτε δέντρα. Εάν το σχέδιό σας είναι για εκατό χρόνια, εκπαιδεύστε τα παιδιά».