Skip to main content

Ο κορωνοϊός πιέζει και τα σύνορά μας με την Τουρκία στον Έβρο

Τουλάχιστον 70 συνοριοφύλακες έχουν νοσήσει ή βρίσκονται σε καραντίνα – Ζητούν δειγματοληπτικούς ελέγχους στα τμήματα Συνοριακής Φύλαξης

Ασφυκτικές πιέσεις προκαλεί ο κορωνοϊός και στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο τη στιγμή που οι μεταναστευτικές ροές δεν έχουν μειωθεί, τα θετικά κρούσματα στις δυνάμεις της συνοριοφυλακής προκαλούν εύλογη ανησυχία για την αποτελεσματική φύλαξη των «περασμάτων» που χρησιμοποιούν μετανάστες για να μπουν παράνομα στη χώρα από τη γειτονική Τουρκία.

Συνολικά 30 συνοριοφύλακες νοσούν αυτή τη στιγμή, ενώ περισσότεροι από 40 συνάδελφοί τους που είχαν έρθει σε στενή επαφή μαζί τους βρίσκονται σε καραντίνα. Ωστόσο, δεν γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ ούτε σε αυτούς, ούτε όμως και σε όσους συλλαμβάνονται.

«Προσπαθούμε να έχουμε τα ίδια άτομα στις ίδιες περιπολίες, όσο αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να περιορίσουμε τις επαφές. Από εκεί και πέρα παίρνουμε τα μέτρα προστασίας που χρειάζονται και πιέζουμε για να γίνουν κάποιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι», ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς και πρόσθεσε: «Το ζήτημα είναι πως ούτε στους παράτυπους μετανάστες που συλλαμβάνουμε γίνεται κάποιος έλεγχος, ούτε καν δειγματοληπτικός. Τεστ έγιναν μόνο έπειτα από ατυχήματα που σημειώθηκαν -και είχαμε πολλά τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο- και χρειάστηκε κάποιοι να νοσηλευτούν. Εκεί διαπιστώνεται ότι σχεδόν οι οχτώ στους δέκα νοσούν από κορωνοϊό».

Οι συνοριοφύλακες αναφέρουν ότι ο κορωνοϊός τους πλήττει όπως και τον γενικό πληθυσμό, με τη διαφορά ότι πρόκειται για υπηρεσία που δεν μπορεί να κλείσει και ζητούν άμεση ανταπόκριση του ΕΟΔΥ σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα.

«Κάθε υπηρεσία έχει πλέον κρούσματα και στενές επαφές που μπαίνουν σε καραντίνα για μία εβδομάδα. Δύο κρούσματα που δούλευαν για δυο – τρεις μέρες, έχουν σίγουρα στενές επαφές άλλα δέκα άτομα σε μία υπηρεσία. Αν αυτή η υπηρεσία έχει 50 άτομα, μιλάμε δηλαδή για το 20% του δυναμικού της», τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.

«Θέλουμε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση από κλιμάκια του ΕΟΔΥ όταν υπάρχει κρούσμα, έτσι ώστε να προφυλάσσονται οι υπόλοιποι συνάδελφοι. Δεν μπορεί οι έλεγχοι στις στενές επαφές να γίνονται έπειτα από τρεις – τέσσερις μέρες. Στο ίδιο περιπολικό μπορεί να είναι τέσσερα άτομα για οχτώ ώρες. Συνέβη και συμβαίνει. Αν μπουν όλοι σε καραντίνα τι θα κάνουμε;», πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Ο κ. Χαρέλας τόνισε ότι στο μεταξύ η πίεση που υπήρχε το τελευταίο διάστημα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κυρίως στην περιοχή του ποταμού, δεν έχει μειωθεί τόσο -κυρίως-από μετανάστες, όσο και από Τούρκους αντικαθεστωτικούς που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. «Δεν σταμάτησε η κινητικότητα. Βαλλόμαστε από τον κορωνοϊό κι αυτό εκ των πραγμάτων δυσκολεύει το έργο μας. Κάποιοι καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα και τους πιάνουμε στη συνέχεια στη Ροδόπη ή στην Καβάλα», επισήμανε, τονίζοντας πάντως ότι με τις υπάρχουσες δυσκολίες η κατάσταση ακόμα είναι διαχειρίσιμη.