Skip to main content

Ο κορωνοϊός... σέρνεται στην κοινωνία και στέλνει την οικονομία στην εντατική!

Πώς διαμορφώθηκε ο πανελλήνιος μέσος όρο των κρουσμάτων. Τα ποσοστά θετικότητας στη χώρα αλλά και στην Εύοσμο που είναι σε lockdown - Όλα τα γραφήματα

του Γιάννη Σασμούρη*

Ο πανελλήνιος μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων του Φεβρουαρίου, διαμορφώθηκε στα 1232 κρούσματα, διπλάσια από τον μέσο όρο του Ιανουαρίου (592 κρούσματα) αλλά και κατά 44% λιγότερα από τον Νοέμβριο που είχαμε την κορύφωση του 2ου κύματος στη χώρα μας.

Η Αττική  που  τώρα περνάει το 2ο κύμα της νόσου είναι η μοναδική περιοχή που παρουσιάζει υπερδιπλάσια κρούσματα σε σχέση τον Ιανουάριο και τον Νοέμβριο (+142% & 29% αντίστοιχα). Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση σε σχέση με τον Ιανουάριο είναι στο +89% αλλά στο – 79% σε σχέση με τον Νοέμβριο. Στην υπόλοιπη Ελλάδα (αφορά κυρίως περιοχές της Πελοποννήσου και της Κρήτης ) ο Φεβρουάριος παρουσιάζει αύξηση κρουσμάτων στο +82% και μείωση 56% σε σχέση με τον Νοέμβριο (πίνακας 1,2,3).

Η κακοκαιρία που επικράτησε την εβδομάδα 15-21/2/2021, μείωσε πολύ την προσέλευση του κόσμου για τη διενέργεια τεστ και έτσι δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει με σιγουριά εάν τα 60 χιλιάδες τεστ που δεν πραγματοποιήθηκαν,  θα προκαλούσαν αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων ή θα μείωναν τη θετικότητα της εβδομάδας. Κάτω από αυτό το δεδομένο για να αξιολογήσουμε σωστά την πορεία της νόσου, εκτιμάται ότι θα πρέπει να  δούμε τα στοιχεία σε επίπεδο δεκαπενθημέρου. Με αυτή τη βάση, λοιπόν, βλέπουμε ότι ο μέσος όρος των πανελλήνιων κρουσμάτων 14-28/2/2021 είναι 1368 κρούσματα, 16% πάνω από τον μ.ο της εβδομάδας 8-14/2.

Αντίστοιχα  στην Αττική ή μεταβολή είναι στο +7% , +25%  στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Επαρχία(πίνακας 4).

Η πανελλήνια θετικότητα του Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στο 3,2%, αισθητά κάτω από το όριο συναγερμού (4%) που έχει θέσει ο ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) και  παρασάγγας μακριά από το 8,8% θετικότητα που είχαμε τον Νοέμβριο, μήνα που είχαμε την έξαρση του 2ο κύματος στη Β. Ελλάδα & Θεσσαλία. Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου έχει φθάσει το 3,7% άλλα όπως προαναφέρθηκε είναι εξαιρετικά δύσκολο να αξιολογηθεί λόγω της κακοκαιρίας αυτό το νούμερο (πίνακας 5). 

Στον Εύοσμο πάντως, που είναι σε ολικό Lockdown και για ολόκληρη την εβδομάδα γίνονταν από τον ΕΟΔΥ Rapid test προκειμένου να ερευνηθεί η εξάπλωση του αφρικανικού στελέχους της νόσου, η θετικότητα έφθασε μόλις στο 2,2%.

Οι ημερήσιες νοσηλείες στις κλινικές ΜΕΘ Covid-19  και οι απώλειες δεν επηρεάζονται από καμία κακοκαιρία. Έτσι, για την εβδομάδα 22-28/2/2021  ο ημερήσιος αριθμός νοσηλευομένων στις ΜΕΘ και των  απωλειών παρουσιάζουν μια  μεταβολή +19% & 23% αντίστοιχα σε σχέση με την εβδομάδα 14-21/2/2021. Εάν δούμε όμως την πορεία των νοσηλειών του Νοεμβρίου, όπου φθάσαμε και στο ρεκόρ των 622 κατειλημμένων κλινών, καταλαβαίνουμε ότι τον Φεβρουάριο απέχουμε ακόμη πολύ από τα όρια του συστήματος υγείας. Με βάση τη μέχρι τώρα πορεία των νοσηλειών στις ΜΕΘ Covid-19, από τις 15 Ιανουαρίου που άρχισε να ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων, φαίνεται εξαιρετικά απίθανο να ξεπεράσουμε το ρεκόρ των 622 που είχαμε στης 3/12/2020  (πίνακας 6,7).

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ έχουμε 3 εβδομάδες σκληρού Lockdown στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, τα κρούσματα για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίζουν να αυξάνονται (πίνακας 8).

Αλλά και πώς μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν το κράτος κυριολεκτικά έχει αφήσει την τήρηση των μέτρων στον πατριωτισμό των Ελλήνων (αλήθεια γιατί?). Δεν υπάρχει σχεδόν καμία πρόβλεψη, ακόμα και για περιοχές σαν και αυτή που κατοικώ (Εύοσμος Θεσσαλονίκη), που ενώ βρίσκονται σε αυστηρό Lockdown να υπάρχει παρουσία της αστυνομίας για  να ελέγξει τα μέτρα. Έτσι :

-Πολίτες συνεχίζουν απρόσκοπτα την ανταλλαγή φιλικών κατ΄ οίκον επισκέψεων για καφέ και φαγητό.
-Νεολαία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας συγκεντρώνεται κατά δεκάδες σε εξωτερικούς χώρους (πάρκα, προαύλια σχολείων, δημοτικά γήπεδα) για καφέ, ποτό και  κους κους .
-Ασυνείδητοι ,άλλοι για πλάκα και άλλοι για να βγάλουν χρήματα, διοργανώνουν κορωνοπάρτυ σε διαμερίσματα και εξοχικά, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις της ανοησίας τους στο κοινωνικό σύνολο.
-Ιερείς που «θέλουν?» να οδηγήσουν το ποίμνιό τους σύντομα στον δημιουργό τους, πραγματοποιούν λειτουργίες και τελετές με καμιά εκατοσταριά  άτομα, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, κηρύττοντας ότι η Παναγία θα βάλει το χέρι της.
-Πολιτικά κόμματα και ομάδες πραγματοποιούν ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής θεωρώντας ότι ο κορωνοϊός δείχνει κάποιου είδους κομματική προτίμηση στους άλλους πολιτικούς χώρους.  
-Ασυνείδητοι επαγγελματίες ανοίγουν κρυφά εστιατόρια και μπαράκια για να διασκεδάσουν οι «σκασμένοι».
-Η τηλεργασία για πολλούς (ιδιοκτήτες & υπαλλήλους) έχει γίνει άλλη μία ευκαιρία  να κοροϊδέψουν και να ξανακλέψουν το κράτος.

Έτσι, ο κορωνοϊός σέρνεται στην κοινωνία και στέλνει την οικονομία στην εντατική. Μόνοι αδικημένοι η σιωπηρή πλειοψηφία  που τηρεί  τα μέτρα (γι αυτό και δεν έχει ξεφύγει η κατάσταση) και οι ευσυνείδητοι επαγγελματίες που περιμένουν από εβδομάδα σε εβδομάδα να ξαναπάρουν τη ζωή τους πίσω.

Ευτυχώς, τουλάχιστον οι κρατικές δομές δείχνουν μια ασυνήθιστη για την Ελλάδα συνέπεια στους εμβολιασμούς που συνεχίζονται εξαιρετικά στη χώρα μας (5η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει του ποσοστού εμβολιασμένων) αγγίζοντας  τις 600 χιλιάδες πολιτών που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε με μεγάλη ασφάλεια ότι βρισκόμαστε πλέον κοντά στην επιπεδοποίηση της καμπύλης των κρουσμάτων , δεν κινδυνεύουμε σε καμία περίπτωση από μια ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας.

Βάζοντας στην εξίσωση  της πορείας της νόσου τα παρακάτω :

-Ο  αριθμός των πολιτών άνω των 60 ετών που έχουν ήδη εμβολιαστεί είναι κοντά στις 600 χιλιάδες
-1 εκατομμύριο περίπου πολίτες υπολογίζουν οι επιδημιολόγοι ότι έχουν ήδη νοσήσει στη χώρα μας.
-Τον Μάρτιο υπολογίζεται ότι θα εμβολιάσουμε περίπου 1.100.000 πολίτες.
-Τον Απρίλιο υπολογίζεται ότι θα έχουμε δυνατότητα για  να γίνουν 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
-Τη σημαντικότατη εμπειρία πλέον που διαθέτει το  επιστημονικό  προσωπικό των κλινικών ΜΕΘ αλλά και των Παθολογικών και Πνευμονολογικών κλινικών.
-Τα «όπλα» (νέα και παλιά) που έχουν δοθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες στους επιστήμονες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη επιτυχία τη νόσο ιδιαίτερα, στα πρώτα στάδια .

Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι το σύστημα υγείας (δημόσιο και ιδιωτικό) θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην πίεση που δέχεται τον τελευταίο μήνα και θα ενταθεί στο πρώτο 15θήμερο του Μαρτίου ώστε να προσφέρει σε όλους τους πολίτες που θα έχουν ανάγκη την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, για την Covid-19 και τις άλλες παθήσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν (μόνο η γρίπη έχει εξαφανιστεί).

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, είναι σχετικά ασφαλές μα πούμε ότι :

-Στα μέσα Μαρτίου η αγορά (εμπορικά καταστήματα) θα ανοίξει, στη χειρότερη περίπτωση με την μορφή Click in Shop για το πρώτο διάστημα, χωρίς να κινδυνεύει άλλο από ένα νέο κλείσιμο.
-Από τις αρχές Απριλίου με τη βοήθεια του καιρού, εάν δεν υπάρξει κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη, θα ανοίξει επιτέλους η εστίαση στους εξωτερικούς  χώρους, έτσι ώστε να μπορέσει να κινηθεί και αυτή η κατηγορία επαγγελματιών που από τις αρχές Νοεμβρίου έχουν κλειδαμπαρώσει τα καταστήματα τους και κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς επιχειρήσεις, με το άνοιγμα της αγοράς και τη διακοπή της κρατικής βοήθειας.
-Το αργότερο, στο τέλος Απριλίου επιστήμονες και κυβέρνηση θα άρουν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις μεταξύ των περιφερειών (εξαίρεση θα αποτελούν οι κατακόκκινες περιοχές, εάν υπάρχουν) και θα μπορούν επιτέλους οι ετεροδημότες να νιώσουν ότι μπαίνουν σε κανονικότητα, ώστε να κάνουν Πάσχα στα χωριά. Αρκεί βέβαια να έχουν την δυνατότητα  να ανταπεξέλθουν στα έξοδα για το κόστος μετάβασης(καύσιμα & διόδια) και την προμήθεια των αναγκαίων εφοδίων (κοκορέτσια, αμνοερίφια κλπ).

Κάτω από αυτήν την προοπτική αυτής της  δυσάρεστης εξέλιξης, οι επιστήμονες  της επιτροπής εμβολιασμών θα πρέπει να σκεφθούν σοβαρά, μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού στους έχοντες ηλικία άνω των 60, να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και στους επαγγελματίες της Εστίασης του Τουρισμού και των Μαζικών Μεταφορών. Είναι οξύμωρο η  Ελλάδα να πρωτοστατεί στην έκδοση κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού από την ΕΕ για τις ανάγκες των τουριστών και να μην έχει φροντίσει να διαθέτουν τέτοιο «διαβατήριο» εργασίας οι απασχολούμενοι στους τομείς που θα υποδεχθούν τους Ευρωπαίους και όχι μόνο,Τουρίστες!

Απουσία κρατικού ελέγχου στα προληπτικά μέτρα και έχοντας πλέον εναποθέσει τις ελπίδες μας στην επιστήμη (εμβόλια) και τον Θεό (καιρός) κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκες, πλένουμε επισταμένα τα χέρια μας  και ετοιμαζόμαστε να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας.

*Ο Γιάννης Σαμσούρης έχει σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, έχει ΜΒΑ από την ΕΔΕΕ και είναι στέλεχος σε φαρμακευτική εταιρεία.