Skip to main content

Ο Λουφάκης της Ζώνης Καινοτομίας και ο Τσιτσάνης της Θεσσαλονίκης

Τι θα πει σήμερα ο Κ. Λουφάκης στον απολογισμό του για τη Ζώνη Καινοτομίας και γιατί ο Βασίλης Τσιτσάνης, που γεννήθηκε και πέθανε σαν σήμερα, συνδέεται με τη Θεσσαλονίκη

Καλημέρα σας!

Προβληματίζουν τη Fraport οι επιδόσεις του αεροδρομίου «Μακεδονία», που στην ουσία αντανακλούν τις επιδόσεις της Θεσσαλονίκης, η οποία συνεχίζει να υποδέχεται επισκέπτες, κατά βάσιν από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, που φτάνουν στην πόλη οδικώς. Το 2022 μέσω του «Μακεδονία» διακινήθηκαν 5,92 εκατ. επιβάτες, 14,2% λιγότεροι έναντι των 6,89 εκατ. επιβατών του 2019. Ο προβληματισμός της Fraport έγκειται σε δύο στοιχεία: Αφενός πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα ελληνικά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία και αφετέρου είναι το αεροδρόμιο στο οποίο έχει κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις, άνω των 100 εκατ. ευρώ. Στις χαμηλές επιδόσεις του 2022 έναντι του 2019 σίγουρα έχουν συντελέσει το κλείσιμο της Ellinair και η ουσιαστική ακύρωση των αγορών της Ρωσίας και της Ουκρανίας λόγω του πολέμου και του εμπάργκο. Για το 2023, η Fraport ειδικά για τη Θεσσαλονίκη φαίνεται να ποντάρει πολλά στην AEGEAN, η οποία ανακοίνωσε αύξηση των προσφερόμενων θέσεων κατά περίπου 30%, με 21 απευθείας διεθνείς προορισμούς από τη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με τους 13 προορισμούς του 2019.

 

Ο Χασδάι Καπόν των Μύλων Αλλατίνη  

Για σήμερα Τετάρτη είναι προγραμματισμένος ο πλειστηριασμός του 50% του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος Μύλοι Αλλατίνη στην περιοχή της Σοφούλη, στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Το 50% κατέχει ο όμιλος Φάις, που εξ’ αυτού του λόγου είναι και το μεγάλο φαβορί για το άλλο 50% που βγαίνει σήμερα στην αγορά. Το πιθανότερο –με βάση την απλή λογική- είναι να μην υπάρξει δεύτερη πρόταση, διότι τι να κάνει κάποιος ένα ακίνητο όταν γνωρίζει ότι ήδη το 50% ανήκει σε άλλον; Γιατί να εμπλακεί; Ο όμιλος Φάις κατέχει το 50% της έκτασης, καθώς σε πλειστηριασμό της 7ης Σεπτεμβρίου 2022 με τιμή εκκίνησης 1.508.000 ευρώ και τίμημα μόλις 1 ευρώ παραπάνω, είχε προσθέσει άλλο ένα 25% στο 25% που ήδη κατείχε. Η πραγματικότητα είναι ότι το ακίνητο των Μύλων Αλλατίνη βρίσκεται σε εξαιρετικά προνομιακό σημείο της Θεσσαλονίκης, στην ανατολική πλευρά της πόλης λίγο μετά το Ποσειδώνιο αθλητικό κέντρο, αλλά η αξιοποίησή του έχει δυσκολίες, διότι περιλαμβάνει κτήρια που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα και επομένως δεν μπορούν να… ισοπεδωθούν, ούτε να αλλάξει η πρόσοψή τους. Το 2003, ακριβώς πριν από 20 χρόνια, το ακίνητο των 26 στρεμμάτων είχε προσπαθήσει να το αξιοποιήσει μια κοινοπραξία στην οποία βασικοί παράγοντες ήταν η κατασκευαστική εταιρεία «Θεμελιοδομή» και η Ωμέγα Τράπεζα, δύο νομικά πρόσωπα που σήμερα δεν υπάρχουν. Ένα πρόσωπο που συνδέει το τότε με το τώρα, αλλά και με μία ενδιάμεση προσπάθεια αξιοποίησης των Μύλων Αλλατίνη το 2012, είναι ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας Χασδάι Καπόν. Στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί άνθρωπος – κλειδί για το πρότζεκτ, με την έννοια ότι το γνωρίζει καλά, εις βάθος και με λεπτομέρειες. Το 2003 ήταν αντιπρόεδρος της Ωμέγα, στις συζητήσεις του 2012 αντιδήμαρχος Οικονομικών και σήμερα υπεύθυνος του Ομίλου Φάις στη Θεσσαλονίκη (One Salonica, Αγορά Μοδιάνο). Σε κάθε περίπτωση η τύχη του συγκεκριμένου ακινήτου έχει μεγάλη σημασία για τη Θεσσαλονίκη κι αυτό επειδή πέραν της προνομιακής του θέσης στον αστικό ιστό, αυτή τη στιγμή –για την ακρίβεια τις τελευταίες δεκαετίες- κυριολεκτικά… ρημάζει. Όχι μόνο, δηλαδή, δεν είναι κόσμημα για την περιοχή, το ακριβώς αντίθετο. Το κατασκευαστικό κόστος, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει εκτοξευτεί στα ύψη, συνιστά ένα ακόμη πρόβλημα στην αξιοποίηση των Μύλων Αλλατίνη, αλλά επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο μεγάλης ρευστότητας και ακριβών αγορών στα ακίνητα, πιθανότατα το τελευταίο εμπόδιο στην αξιοποίηση θα είναι το οικονομικό. Λεφτά υπάρχουν. Κι αν δεν υπάρχουν για μια τέτοια δουλειά θα βρεθούν. 

Απολογισμός Λουφάκη

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι ανοίγει τα χαρτιά του ο (απερχόμενος;) πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΕ Κυριάκος Λουφάκης. Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΖΚ μόλις έληξε και το πιθανότερο σενάριο είναι να μην ανανεωθεί. Αν και ο πολιτικά υπεύθυνος υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης έχει πάρει τις αποφάσεις του, αλλά δεν τις έχει δημοσιοποιήσει ακόμη. Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα εμπιστευθεί άλλα πρόσωπα για να συνεχίζουν το εγχείρημα της Ζώνης. Ο Κ. Λουφάκης σε Συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί σήμερα θα προβεί σε απολογισμό του έργου του και όπως φαίνεται –εάν ερωτηθεί, δηλαδή εάν προκληθεί- δεν αποκλείεται να απαντήσει για τη συνεργασία του με τους τρεις πολιτικούς προϊσταμένους της Ζώνης στα περίπου πέντε χρόνια της θητείας του. Την Κατερίνα Νοτοπούλου που τον επέλεξε, τον Θόδωρο Καράογλου που την διαδέχθηκε στο κτήριο του ΥΜΑΘ και τον σημερινό ένοικο του μοναδικού υπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, τον Σταύρο Καλαφάτη.        

Όλα καλά με τις αρκούδες

Επειδή αρκετοί φίλοι αντέδρασαν με απορία στη χθεσινή σημείωση του Καφέ Αριστοτέλους ότι ο καλός καιρός τον φετινό χειμώνα δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής στις αρκούδες να πέσουν στη χειμερινή τους… σιέστα, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Αρκτούρου, Πάνος Στεφάνου, ο οποίος μίλησε στον 102 FM της ΕΡΤ – διευκρίνισε τα ακόλουθα: Η απουσία χιονιού στα ελληνικά βουνά έχει ως αποτέλεσμα οι περίπου 500 αρκούδες που διαβιώνουν στη χώρα μας –η συντριπτική τους πλειονότητα στη Β. Ελλάδα και ειδικά στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο- να μην έχουν ακόμη πέσει σε χειμερινό λήθαργο. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι ίδιες οι αρκούδες δεν έχουν πρόβλημα επειδή εξακολουθούν να βρίσκουν τροφή και διευκρίνισε ότι ο χειμερινός λήθαργος, όπως είναι ο σωστός χαρακτηρισμός αυτού που ο πολύς κόσμος γνωρίζει ως χειμερία νάρκη, σχετίζεται με την αδυναμία εύρεσης τροφής τις μέρες του χειμώνα, όταν τα δάση και τα βουνά είναι σκεπασμένα με χιόνια. Οπότε ουδεμία ανησυχία, λέμε εμείς.

Η ημέρα του Τσιτσάνη της Θεσσαλονίκης

Σαν σήμερα 18 Ιανουαρίου γεννήθηκε –το 1915- και πέθανε –το 1984- ο θρυλικός Βασίλης Τσιτσάνης. Μια από τις μεγαλύτερες –αν όχι η μεγαλύτερη- φυσιογνωμία του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού, στη δημιουργική πορεία του οποίου η Θεσσαλονίκη έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ίσως τον πρώτο και αναντικατάστατο. Εξαιτίας του γάμου του με τη Θεσσαλονικά, Ζωή Σαμαρά, την οποία γνώρισε όταν το 1938 υπηρετούσε τη θητεία του στο Τάγμα Τηλεγραφητών, που βρισκόταν στο κτήρια της παλιάς νομαρχίας στο Ντεπό, Ο Τσιτσάνης πέρασε τα μαύρα χρόνια της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη. Ζούσε στο κέντρο, σε σπίτι στην Παύλου Μελά 21 και δημιούργησε στο απέναντι κτίριο, στην  Παύλου Μελά 22, το «Ουζερί Τσιτσάνη». Τελευταία, μάλιστα, ο δήμος Θεσσαλονίκης εδέησε να βάλει στο συγκεκριμένο κτήριο μία διακριτική επιγραφή, στην οποία επισημαίνει το γεγονός. Στις δύσκολες συνθήκες της κατοχικής Θεσσαλονίκης ο Τσιτσάνης έγραψε δεκάδες σπουδαία τραγούδια. Ίσως τα περισσότερα από τα μεγάλα του κομμάτια, τα οποία αμέσως μετά την απελευθέρωση, όταν άνοιξαν και πάλι τα εργοστάσια των δίσκων, «αγκάλιασαν» όλη την Ελλάδα. Και τα αγκάλιασαν όλοι οι Έλληνες, ως τα πέρατα του κόσμου. Το κύμα αποδοχής που είχε αρχίσει να φουντώνει για τον Τσιτσάνη επί Κατοχής, κυρίως μέσω των ναυτικών που άκουγαν τα τραγούδια του στο Ουζερί και τα μετέφεραν στον Πειραιά και τα υπόλοιπα λιμάνια, έγινε πραγματικό τσουνάμι μεταπολεμικά, όταν τα φωνογράφησε. Ανάμεσα τους η «Αχάριστη», το «Μπαχτσέ Τσιφλίκι», τα «Πέριξ», το «Τρέξε μάγκα να ρωτήσεις», η «Αθηναίισσα», το «Τι σε μέλλει εσένα κι αν γυρνώ», το «Μπλόκο» και πολλά άλλα. Ο ίδιος έχει πει ότι στη Θεσσαλονίκη της Κατοχής έγραψε και την πρώτη μορφή της «Συννεφιασμένης Κυριακής», που όμως ολοκλήρωσε μετά την απελευθέρωση και τη φωνογράφησε το 1948. Επίσης, αργότερα ο Τσιτσάνης έγραψε και τραγούδια – ύμνους για τη Θεσσαλονίκη, με κορυφαίο ανάμεσά τους το νοσταλγικό «Όμορφη Θεσσαλονίκη» το 1951.