Skip to main content

Δριμύ κατηγορώ από Μυτιληναίο: H EE βλέπει τη βιομηχανία να βυθίζεται και δεν κάνει τίποτα

Σε σχέση με τη συνεχή συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής

Για αδράνεια απέναντι στη συνεχή συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία κατηγόρησε την Ευρώπη ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, την ώρα που οι ΗΠΑ λαμβάνουν άμεσα μέτρα στήριξης.

Μιλώντας στο CNBC ο πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ενωσης Μετάλλων (Eurometaux) μίλησε, επίσης, για «δυσαρμονία στη λήψη αποφάσεων» στο εσωτερικό της Ευρώπης και πρότεινε να συζητήσουν από κοινού όλα τα κράτη-μέλη ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για τον κλάδο.

Διαφωνίες παντού

«Δυστυχώς η Ευρώπη φαίνεται σε ασυμφωνία ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπάρχουν διαφωνίες παντού – αυτή τη στιγμή έχουμε μια τεράστια διαφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας σχετικά με το μέλλον του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την ενέργεια και το ενεργειακό σύστημα στην Ευρώπη ευρύτερα. Και αυτό εξαπλώνεται παντού, καθώς κάθε χώρα “κάνει τα δικά της” και η Ευρώπη και συγκεκριμένα οι Βρυξέλλες δεν κάνουν τίποτα», είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ερωτηθείς για το πώς αντιμετωπίζει η Ευρώπη το ζήτημα της προμήθειας κρίσιμων πρώτων υλών.

Επεσήμανε δε τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη λόγω του ανταγωνισμού από χώρες όπως οι ΗΠΑ, που έχουν μέτρα στήριξης της ενεργειακής μετάβασης των επιχειρήσεών τους.

Μιλώντας για τον κλάδο του αλουμινίου, είπε ότι από τα 5 εκατ. τόνους έχει μειωθεί σε 2,5 εκατ. τόνους και εξακολουθεί να μειώνεται. Αυτή τη στιγμή υπάρχει παραγωγή που προέρχεται από τη Ρωσία, από την Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Αντικαθιστά παραγωγή που έχει χαθεί στην Ευρώπη. Αλλά δεν είναι μόνο το αλουμίνιο. Είναι, επίσης, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το νικέλιο που χρειάζονται πολύ ρεύμα για να παραχθούν, είπε ο κ. Μυτιληναίος και εκτίμησε ότι όλες αυτές οι βιομηχανίες θα μετακινηθούν σε μέρη όπου θα μπορούν να εξασφαλίσουν φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια και περισσότερες πρώτες ύλες.

Παζάρι Γαλλίας – Γερμανίας

«Η Ευρώπη έχει πολύ λίγες πρώτες ύλες και έχει την πιο ακριβή ενέργεια απ’ όλα τα βιομηχανικά κέντρα στον κόσμο. Συμπεριλαμβανομένων φυσικά της Απω Ανατολής, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μέσης Ανατολής. Αρα, η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει, αλλά για να επιστρέψουμε πρέπει να συνεννοηθούμε στις Βρυξέλλες, καθώς μία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να κάνει τίποτα», είπε, και στιγμάτισε το «παζάρι» μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και τη διαφωνία τους σχετικά με το μέλλον του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την ενέργεια και το ενεργειακό σύστημα στην Ευρώπη ευρύτερα.

Ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε επίσης την απογοήτευση του κλάδου για την απόρριψη από την Ε.Ε. έπειτα από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων του σχεδίου Green Pool, που είναι ένας συνδυασμός απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα και υποστήριξης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Πηγή: kathimerini.gr