Skip to main content

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός στον Ιταλικό τύπο

Ερωτώμενος για τις τρεις πρώτες του προτεραιότητες, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Καταπολέμηση της διαφθοράς. Προσφορά εργασίας στους νέους, βοήθεια στους άνεργους, καταπολέμηση της παραοικονομίας, πιο
Στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, επέλεξε να δώσει την πρώτη του συνέντευξη, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Ερωτώμενος  για τις τρεις πρώτες του προτεραιότητες, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Καταπολέμηση της διαφθοράς, που παρεμπόδισε την ανάπτυξη της χώρας, θολώνοντας τη διαφάνεια και αλλοιώνοντας τους κανόνες. Προσφορά εργασίας στους νέους, βοήθεια στους άνεργους, καταπολέμηση της παραοικονομίας, πιο δίκαια φορολογική πολιτική και επένδυση στην πράσινη οικονομία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε ακόμα να πει ότι «θα πρέπει να σπάσουν οι πελατειακές σχέσεις, ειδικά στον δημόσιο τομέα». Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου εξηγεί ότι είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τον όρο να σεβασθεί η Άγκυρα όλους τους όρους, που της έχουν τεθεί. Μεταξύ αυτών, φυσικά, είναι και το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι επιθυμεί να συνδυάσει «την οικογενειακήπαράδοση με τον αγώνα για την δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τοσεβασμό των κανόνων».

Στο ερώτημα «τι είναι αυτό που σας πείθει στον Barack Obama;» ο νικητής των εκλογών απαντά ότι είναι «πάρα πολλά τα θετικά σημεία. Η αποφασιστικότητα στην υποστήριξη των αλλαγών σε όλους τους τομείς, στην πολιτική, την οικονομία, το χρηματιστικό τομέα, την προστασία του πλανήτη».

«Aν αφαιρέσεις την ελπίδα από τον κόσμο και τον αφήσεις να γλιστρήσει προς τον φόβο, τότε θα αρχίσει να ελκύεται από τη συντήρηση. Ο πρόεδρος Obama διαδίδει μια σαφή ελπίδα και αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη», πρόσθεσε.

Τέλος, σχετικά με την Ιταλία, δεν κρύβει ότι παρακολουθεί «με ενδιαφέρον την ανοικτή διαδικασία εκλογής του γραμματέα του ιταλικού "αδελφού" κόμματος, Partito Democratico».