Skip to main content

Ο Νίκος Ανδρουλάκης νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ - Σαρωτική νίκη με 68%

Ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εξελέγη με εμφανή διαφορά έναντι του αντιπάλου του Γιώργου Παπανδρέου όπως δείχνουν τα αποτελέσματα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο νέος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του Γιώργου Παπανδρέου στον β' γύρο της εκλογών του κόμματος.

Είναι ο έκτος πρόεδρος που εκλέγει το Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ. Η νίκη του κ. Ανδρουλάκη ήταν σαρωτική όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των εκλογών του ΚΙΝΑΛ. Στο 93,29% των ψηφισάντων η διαφορά είναι στο 68,08% (130.162 ψήφοι) - υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη έναντι 31,92% (61.018 ψήφους ) του Γιώργου Παπανδρέου.

Τα συγχαρητήρια Μητσοτάκη σε Ανδρουλάκη

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Νίκο Ανδρουλάκη για να τον συγχαρεί για την εκλογή του ως νέος προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Του ζήτησε μάλιστα να κανονίσουν συνάντηση. Ο κ. Ανδρουλάκης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό.

Η δήλωση Παπανδρέου μετά την ήττα

Σε δήλωση αποδοχής της ήττας προέβη ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την σαρωτική επικράτηση Ανδρουλάκη στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μήνυμα ευθύνης για όλους» και προειδοποίησε: «Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα και πάθος και θα πάμε μπροστά!»

Στην Αττική, στο 63,99% των ψηφισάντων η διαφορά είναι 64,47% (24.242 ψήφοι) -35,53% (13.361 ψήφοι) υπέρ Ανδρουλάκη πάντα. Στην Κρήτη στο 88,61% της ενσωμάτωσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης επικρατεί με 75,83 (15.836) έναντι 24,17% (5.047) του Γιώργου Παπανδρέου.

Στα νησιά στο 93,30% των ψηφισάντων ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι μπροστά με ποσοστό 75,06% (23.054) έναντι 24,94% (7.762) του Γιώργου Παπανδρέου.

Στο 88,41% των ψηφισάντων στη Κεντρική Ελλάδα ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συγκέντρωσε 64,58% (32.740) έναντι 35,42% (17.958) του έταιρου υποψηφίου.

Οι κάλπες έκλεισαν με μισή ώρα καθυστέρηση καθώς η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ ικανοποιητική και αυτή την Κυριακή, καθώς ψήφισαν τελικά 206.126.

Η διαδικασία κύλησε ομαλά και στις κάλπες πήγαν περισσότεροι από 206.000. Πρόκειται για το 76% όσων πήγαν την πρώτη Κυριακή, ξεπερνώντας το 73% που είχε σημειωθεί στον δεύτερο γύρο του 2017. Πιο συγκεκριμένα, ψήφισαν συνολικά 206.196, εκ των οποίων οι 204.662 ήταν στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι στο εξωτερικό.

Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης

Γεννήθηκε το 1979 και κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης. Είναι διπλωματούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του προγράμματος «Νέα Υλικά και Περιβάλλον».

Έχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός, έχω διδάξει στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ έχει εργαστεί και στον κλάδο του τουρισμού.

Τον Μάρτιο του 2013 εκλέχθηκε Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

Το Μάιο του 2014 εκλέχθηκε για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της “Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης”. Έκτοτε συμμετέχω στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά την πρώτη του θητεία, συμμετείχε στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Παράλληλα διετέλεσε αναπληρωτής στις επιτροπές Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ασφάλειας και Άμυνας και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής

Τον Ιανουάριο του 2016, μετά από πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας, επιλέχθηκε να συμμετάσχω στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία ως πλήρες μέλος (Σκάνδαλο Volkswagen).

Στη νέα μτου θητεία (Μάιος 2019) ανέλαβα αντιπρόεδρος των επιτροπών Ασφάλειας & Άμυνας, καθώς και της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής.

Παράλληλα συμμετέχει ως βασικό μέλος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου & στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ, ενώ ως αναπληρωτής συμμετέχω στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Επιτροπή Αλιείας και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur).