Skip to main content

Το κατόρθωμα Κασσελάκη, ο πατέρας Μητσοτάκης, η βόλτα του Αγγελούδη, το πρέσινγκ Μπουτάρη και η Θεσσαλονίκη της Αρβελέρ

Οι ευχές Μητσοτάκη στην κόρη του σε απευθείας μετάδοση. Ο Κασσελάκης που… ξύπνησε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στ. Αγγελούδης στο εκλογικό κέντρο του Σπ. Πέγκα και τι θα πει την Τετάρτη για τη Θεσσαλονίκη του Βυζαντίου η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

Και μόνο η μεγάλη κινητοποίηση των μελών και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές συνιστά μεγάλη προσφορά του Στέφανου Κασσελάκη στο κόμμα. Άσχετα τι θα γίνει από εδώ και πέρα και τι θα κάνει -ή δεν θα κάνει- ο νεόκοπος πολιτικός, το εξαψήφιο νούμερο που έφτασε μέχρι τις εσωκομματικές κάλπες, του πιστώνεται ως βαθιά ανάσα σε ένα κόμμα βυθισμένο στην εσωστρέφεια, που τα τελευταία χρόνια έχει πάψει να είναι ελκυστικό. Τα υπόλοιπα θα φανούν τους επόμενους μήνες, καθώς θα καταγράφονται τα έργα και οι ημέρες τόσο του Κασσελάκη, όσο και των τεσσάρων χθες συνυποψηφίων του. Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη νίκη του στον πρώτο γύρο, που τον καθιστά απόλυτο φαβορί για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει πολλά για το ίδιο το κόμμα και την απόσταση των γνωστών, παραδοσιακών στελεχών του από την κοινωνία. Διότι όταν σου... παίρνει το κόμμα ένας... ουρανοκατέβατος πολιτικός σε ένα μήνα, ό,τι και αν έχει πει αυτός και από όποιους και αν στηρίζετε, δείχνει ότι το κόμμα -όπως το νόμιζες- ως πολιτικό προϊόν έχει λήξει, ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως κάτι καινούργιο.

Οι χειροκροτητές του Μητσοτάκη

Οι δύο χυδαιότητες που συμβαίνουν την περίοδο της ΔΕΘ -εκτός ΔΕΘ-, συνέβησαν και φέτος. Πρώτον, όσοι παρακολουθούν την ομιλία του εκάστοτε πρωθυπουργού στο Συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» -τουλάχιστον οι περισσότεροι- δεν διστάζουν όσο σοβαρή θέση κι αν κατέχουν στην οικονομία και την κοινωνία να μετατραπούν σε κλακαδόρους και να χειροκροτούν πολλές φορές στο μέσον μιας ομιλίας για τη χώρα και την οικονομία, όποτε νομίζουν ότι ο ομιλητής λέει κάτι… αβανταδόρικο. Μόνο που η ομιλία στη ΔΕΘ δεν εντάσσεται σε καμία κοινοβουλευτική ή κομματική διαδικασία, αλλά πού να το καταλάβουν αυτοί που αναπνέουν με τον αέρα που τους δίνει η κεντρική εξουσία. Δεύτερον, τα εθνικής εμβέλειας κανάλια που «μετακομίζουν» για ένα διήμερο στη Θεσσαλονίκη προς χάριν του πρωθυπουργού και των υπουργών πνίγουν τις οθόνες τους με πλάνα από τα τοπόσημα της Θεσσαλονίκης. Το Λευκό Πύργο, την πλατεία Αριστοτέλους, τη Νέα Παραλία. Φτάνει. Έστω κι αν δεν το καταλαβαίνουν οι εκτός των τειχών, η Θεσσαλονίκη του σήμερα -ακόμη και με τις αδυναμίες και τις καθυστερήσεις της- είναι κάτι πολύ περισσότερο από ορισμένες γραφικές εικόνες ως φόντο εξουσίας για δύο – τρεις ημέρες το χρόνο.  

Πρωθυπουργός πατέρας

Εκτός από πολιτικός και πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι και πατέρας. Μια ιδιότητα την οποία δεν ξέχασε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Έτσι με αφορμή την ερώτηση μιας δημοσιογράφου που λέγεται Σοφία ευχήθηκε σε απευθείας μετάδοση στην κόρη του Σοφία -χθες γιόρταζαν η Αγάπη, η Πίστη, η Ελπίδα και η Σοφία. Αν και όπως διευκρίνισε -ίσως και με κάποιο πατρικό παράπονο- λόγω της διαφοράς ώρας η κόρη του που βρίσκεται στην Αμερική μάλλον δεν θα παρακολούθησε τη συνέντευξη, καθώς στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού -τουλάχιστον στην Ανατολική Ακτή- είναι μαύρα μεσάνυχτα.   

Η βόλτα και το καφεδάκι του Αγγελούδη

 

Μπορεί να είμαστε στο τελευταίο σπριντ του προεκλογικού αγώνα, αλλά ο καλός καιρός του Σαββάτου και οι καλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν ήταν μια ευκαιρία για τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη για μια βόλτα στο κέντρο της πόλης και για καφεδάκι… φυσικά όμως με άρωμα εκλογών. Ο κ. Αγγελούδης και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Βούγιας και Βασίλης Γάκης περπάτησαν στην οδό Τσιμισκή. Φυσικά δεν παρέλειψαν όταν πέρασαν μπροστά από τα εκλογικά κέντρα των συνυποψήφιων δημάρχων Σπύρου Πέγκα και Δρόσου Τσαβλή να κάνουν στάση. Πληροφορίες θέλουν τον κ. Πέγκα να ήταν μέσα στο εκλογικό του κέντρο κι έτσι να είχε μια σύντομη συνομιλία με τον κ. Αγγελούδη. Στη συνέχεια ο Στ. Αγγελούδης και οι δύο… σωματοφύλακές του κάθισαν για καφέ σε κατάστημα απέναντι από τον Λευκό Πύργο με την παρέα να συμπληρώνεται από την γνωστή δημοσιογράφο και παρουσιάστρια Βίκυ Χατζηβασιλείου, η οποία κατεβαίνει στον προεκλογικό στίβο ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα.

 

Η Αρβελέρ για τη Θεσσαλονίκη του Βυζαντίου

Το βιβλίο της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ «Γιατί το Βυζάντιο;», είναι ένα «κείμενο για το Βυζάντιο χωρίς επιστημονικές απαιτήσεις», όπως αναφέρει στην εισαγωγή η συγγραφέας και αποτελεί ένα εύληπτο ανάγνωσμα για την ιστορία «αυτής της παρεξηγημένης και εν μέρει άγνωστης ακόμη αυτοκρατορίας». Τον τίτλο αυτού του βιβλίου επέλεξαν ο δήμος Θεσσαλονίκης και το Σωματείο: «Βυζαντινή Οικουμένη» για την εκδήλωση που διοργανώνουν την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στον κινηματογράφο Ολύμπιον. Το ενδιαφέρον είναι το πάνελ των πέντε ομιλητών, υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Βίκυς Φλέσα, καθώς κανείς τους δεν είναι βυζαντινολόγος, πλην της Ελένης Γλύκατζη- Αρβελέρ, η οποία για τις ανάγκες της εκδήλωσης παραχώρησε εκτενή συνέντευξη για τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως κοιτίδας του βυζαντινού πολιτισμού. Στο βήμα θα βρεθούν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος, ο Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης, ο πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ ομότιμος καθηγητής Αστέριος Καραγιάννης και ο διευθυντής Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας στον Όμιλο «Ελληνικά Πετρέλαια» δρ Σπύρος Κιαρτζής.

Το πρέσινγκ Μπουτάρη

Ένα ραντεβού. Αυτό ζητάει εδώ και καιρό ο Γιάννης Μπουτάρης από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη κι αφού απόκριση δεν πήρε, πήγε και την βρήκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Για λίγη ώρα τα έλεγαν στο προαύλιο και η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από δύο θέματα που απασχολούν τον Γιάννη Μπουτάρη και γι΄αυτό θέλει συνάντηση με την υπουργό. Συγκεκριμένα της ανέφερε πως θέλει να συζητήσουν το όραμά του να φτιάξει την Κιβωτό του Ελληνικού Αμπελώνα, για να διαφυλάξει όλες τις αμιγώς ελληνικές ποικιλίες που υπάρχουν, αλλά και για το Μουσείο Ολοκαυτώματος. Δεν έγινε γνωστό αν το αίτημά του ικανοποιήθηκε, ούτε αν το ραντεβού κλείστηκε, η Λίνα Μενδώνη ωστόσο τον ανέφερε ονομαστικά στη διάρκεια της εκδήλωσης για την ένταξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης ως σταθμός στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης Iter Vitis. Μιλώντας για όσους συνέβαλαν, η υπουργός έκανε αναφορά στην Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος «και στον Γιάννη Μπουτάρη με τον οποίο είχαμε και εντάσεις και τσακωμούς....», αλλά δεν έδωσε συνέχεια. Και ύστερα κάθισαν δίπλα-δίπλα, συνομιλώντας χαμηλόφωνα.

Προεκλογικό αγώνας εντός ΔΕΘ

Με το χρόνο να πιέζει, πλέον, ασφυκτικά για τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών οι υποψήφιοι δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για τις πολυπόθητες ψήφους. Κάποιοι εξ αυτών, θέλοντας να εκμεταλλευτούν την -έστω περιορισμένη φέτος- κινητικότητα της 87ης ΔΕΘ, μετέτρεψαν σταντ συγγενών και φίλων σε άτυπα προεκλογικά γραφεία με τις κάρτες τους να βρίσκονται δεξιά και αριστερά. Τα νέα… φέιγ βολάν, δηλαδή οι καρτούλες των υποψηφίων, φαίνεται να εκνεύρισαν ορισμένους συμμετέχοντες σε περίπτερο της Έκθεσης, οι οποίοι ζήτησαν τα ρέστα από όσους "μοίραζαν" κάρτες με τα στοιχεία υποψηφίων, λέγοντας πως «πρόκειται για διεθνή έκθεση και όχι για… καφενείο υποψηφίων».

Μέχρι την τελευταία στιγμή των εκλογών έχουμε πολλά ακόμη να δούμε…