Skip to main content

Ο Πέδρο Σάντσεθ επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης στην Ισπανία

Η προσωρινή κυβέρνηση θα ασκεί τα καθήκοντά της μέχρις ότου η χώρα να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είναι από σήμερα επικεφαλής προσωρινής κυβέρνησης που θα ασκεί τα καθήκοντά της μέχρις ότου η χώρα να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο, καθώς οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής δεν επέτρεψαν σε κανένα κόμμα να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

«Ανακοινώνω την καθαίρεση, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, του Πέδρο Σάντσεθ Πέρεθ Καστεχόν, που θα παραμείνει» επικεφαλής προσωρινής κυβέρνησης η οποία θα διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις «μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του νέου επικεφαλής της κυβέρνησης», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους, Φίλιππος ΣΤ’, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Χωρίς απόλυτη πλειοψηφία 

Οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής δεν έδωσαν σε κανένα κόμμα την απόλυτη πλειοψηφία, αφήνοντας την Ισπανία στα πρόθυρα πολιτικού χάους και αφήνοντας να πλανάται το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του συντηρητικού Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό ήρθε πρώτο με 136 κοινοβουλευτικές έδρες σε σύνολο 350, αλλά παραμένει πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 βουλευτών, ακόμη και με την υποστήριξη των 33 βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος Vox, του μοναδικού πιθανού συμμάχου του.

Διεκδικώντας το δικαίωμα να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ως νικητής των εκλογών, ο Φεϊχό άρχισε χθες Δευτέρα να συζητά με διάφορους σχηματισμούς, όμως οι προσπάθειές του μοιάζει να είναι καταδικασμένες σε αποτυχία όσο το Vox προβάλλει σαν σκιάχτρο για τα υπόλοιπα κόμματα.

Οι Βάσκοι εθνικιστές του PNV διεμήνυσαν ήδη χθες βράδυ στον συντηρητικό ηγέτη πως δεν επιθυμούν να συζητήσουν μαζί του.

Ευκαιρία για Σοσιαλιστές και Sumar

Διαθέτοντας λιγότερους βουλευτές από όσους το μπλοκ της δεξιάς και της ακροδεξιάς, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ (122 βουλευτές) και οι σύμμαχοί του της ριζοσπαστικής αριστεράς του Sumar (31 έδρες) διατηρούν παραδόξως μια ευκαιρία να παραμείνουν στην εξουσία, καθώς είναι πιο πιθανό να εξασφαλίσουν την υποστήριξη βασκικών και καταλανικών κομμάτων, που στήριζαν ήδη την κυβέρνησή τους στο κοινοβούλιο.

Το μεγαλύτερο στοίχημα για την αριστερά θα είναι να διασφαλίσει την αποχή του κόμματος του Καταλανού αυτονομιστή Κάρλες Πουτζδεμόν, Junts per Catalunya (JxCat) που εναντιώθηκε συστηματικά στην αριστερή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Το Sumar ανακοίνωσε χθες ότι επιφόρτισε ένα από τα στελέχη του στην Καταλονία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Junts, που έγινε ρυθμιστής με τους επτά βουλευτές του.

Εφόσον εκπληρωθούν όλες αυτές οι προϋποθέσεις, ο Σάντσεθ θα μπορούσε να συγκεντρώσει 172 βουλευτές, περισσότερους από τον αρχηγό του PP, που θα του αρκούσαν σε μία δεύτερη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, όπου απαιτείται απλή πλειοψηφία για την εκλογή του πρωθυπουργού.

Οι ψήφοι του εξωτερικού

Τα δύο μπλοκ περιμένουν ωστόσο μέχρι την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των Ισπανών που ζουν στο εξωτερικό η οποία θα αρχίσει την Παρασκευή και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Σύμφωνα με τον Τύπο, η καταμέτρηση αυτών των ψηφοδελτίων θα μπορούσε να προκαλέσει ανατροπές στις έδρες στη μία ή την άλλη πλευρά στις επαρχίες όπου πολύ λίγες ψήφοι χωρίζουν τα κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ