Skip to main content

«Ο Περσικός κόλπος μας ανήκει», διατείνεται το Ιράν

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων τόνισε ότι ο Περσικός Κόλπος «ανέκαθεν ανήκε, ανήκει και θα ανήκει στο Ιράν».

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χασάν Φιρουζαμπάντι κατήγγειλε το «μέτωπο των αραβικών δικτατοριών του Κόλπου» εναντίον της χώρας του και δήλωσε ότι η περιοχή αυτή «ανέκαθεν ανήκε, ανήκει και θα ανήκει στο Ιράν».

Όπως τονίζει ο Φιρουζαμπάντι, «τα αραβικά δικτατορικά καθεστώτα του Κόλπου είναι ανίκανα να εμποδίσουν τις λαϊκές εξεγέρσεις. Αντί να προσπαθούν να ανοίξουν ένα σκληρό μέτωπο εναντίον του Ιράν, οι δικτάτορες αυτοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν την εξουσία, να θέσουν τέρμα στα άγρια εγκλήματά τους και να αφήσουν τους λαούς να ορίσουν ελεύθερα το μέλλον τους».

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου κατήγγειλε τη «συνωμοσία» των αραβικών μοναρχιών του Κόλπου που έχει στόχο τη «σφυρηλάτηση μιας ταυτότητας σε βάρος της ταυτότητας» του Ιράν. «Ο Περσικός Κόλπος ανέκαθεν ανήκε, ανήκει και θα ανήκει στο Ιράν», τόνισε.

Σε δηλώσεις του με την ευκαιρία της «Διεθνούς Ημέρας του Περσικού Κόλπου» που ορίστηκε από το Ιράν στις 30 Απριλίου, ο στρατηγός καταδίκασε την άρνηση των αραβικών μοναρχιών της περιοχής να ονομάζουν τον Κόλπο αυτόν με «το ιστορικό του όνομα».

«Η άφιξη των Βρετανών και των Αμερικανών στην περιοχή προκάλεσε συνωμοσίες για να διαστραφεί η ιστορία και η ταυτότητα του Περσικού Κόλπου», υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και των γειτονικών του αραβικών χωρών του Κόλπου έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι πλούσιες μοναρχίες της περιοχής κατηγορούν την Τεχεράνη ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίησή τους υποστηρίζοντας τις λαϊκές εξεγέρσεις που έχουν ξεσπάσει σε αρκετές αραβικές χώρες.

Η Τεχεράνη επέκρινε έντονα την σαουδαραβική αποστολή στρατευμάτων στο Μπαχρέιν για την καταστολή των διαδηλώσεων του λαού, την πλειοψηφία του οποίου αποτελούν σιίτες, όπως στο Ιράν. Το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ από την πλευρά τους απέλασαν ιρανούς διπλωμάτες με την κατηγορία της κατασκοπείας.